Χωρίς τελείες


Έχει δίκιο ο πρόεδρος

2015-03-23 05:11
 
Όταν ο Χρήστος Αφρουδάκης πέτυχε το τέταρτο γκολ του το απόγευμα του Σαββάτου στο κολυμβητήριο του Λαιμού με μία λόμπα*, το μάτι μου έπεσε στον ομοσπονδιακό τεχνικό Θοδωρή Βλάχο, ο οποίος μιλούσε στο τηλέφωνο. Ακολούθησε, δε, ο εξής φανταστικός μονόλογος: «Πρόεδρε, δεν φαντάζεσαι τι κάνει. Έλα, πρόεδρε, να τον καλέσω το καλοκαίρι. Βρε καλή ομάδα έχουμε, αλλά εντάξει. Σκέψου το πρόεδρε, θα είναι καλό για τον ίδιο και για την ομάδα». 
 
Εδώ πρέπει να υπενθυμισθεί ότι δεν είπε κάτι τέτοιο στο τηλέφωνο, πόσω μάλλον ότι δεν ήταν ο ίδιος ο ακροατής του. Απλώς εκείνη τη στιγμή έκατσε η... κέντα και η συγκεκριμένη σκηνή ήρθε να καρφωθεί στο μυαλό για να παραμείνει. Ούτως ή άλλως επισφράγισε τη θεαματική πορεία της Βουλιαγμένης στον δεύτερο γύρο. Ο ΝΟΒ έχει 7 στα 7, ο Τεό Λοράντος βρίσκεται στο πικ της πνευματικής διαύγειάς του και η ομάδα του έχει αρχίσει να παίζει σχηματοποιημένα. Μιλάει, αυτήν τη στιγμή, λιγότερο από κάθε άλλη φορά στους παίκτες του και μέχρι να φθάσουν τα πλέι οφ ο ΝΟΒ θα είναι έτοιμος. 
Ο Λοράντος θα μπορούσε να βρίσκεται σε ένα δίλημμα, αλλά η ουσία είναι ότι το έχει αποφύγει. 
 
*Εκείνη η λόμπα έσκασε λίγο πριν τη νοητή γραμμή του τέρματος του Παναγιώτη Τζωρτζάτου και έστριψε προς τα αριστερά, πηγαίνοντας βασανιστικά προς το τέρμα. Όπως οι διαφημίσεις που οι ποδοσφαιριστές σημαδεύουν δοκάρια και πιστεύω ότι είναι αληθινές διότι είναι αρκετά δηλητηριασμένη η καθημερινότητα και δεν θέλω να δηλητηριάζομαι κι άλλο, ο πρώην αρχηγός της εθνικής ομάδας αυτό ήθελε να κάνει. 
 
Αυτήν τη στιγμή η βαθμολογία έχει ως εξής: Εθνικός 42, ΝΟ Βουλιαγμένης 40, Παναθηναϊκός 40. Είναι οι ομάδες που έχουν την κατάταξη από τη δεύτερη έως την τέταρτη θέση του πρωταθλήματος. Έως το τέλος, με 4 ματς να απομένουν, δεν πρόκειται να αλλάξει. Ο Ολυμπιακός έχει 54 βαθμούς και έχει ήδη εξασφαλίσει το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ του πρωταθλήματος. Πέμπτος είναι ο ΠΑΟΚ, με 29 βαθμούς και έκτος ο Υδραϊκός, με 28. Το Καλαμάκι είναι έβδομο με 24. 
 
Ακούστε, τώρα, κάτι πάρα πολύ ενδιαφέρον: ενώ, προφανώς, είναι καλύτερο να είσαι 3ος και όχι 4ος, είναι επίσης καλύτερο να είσαι 6ος και όχι 5ος. Ο ΠΑΟΚ, που μοιάζει να πνέει τα λοίσθια, έχασε το Σάββατο από το Καλαμάκι, ενώ είχε ένα μεγάλο προβάδισμα στο ματς. Δεν σημαίνει ότι το έκανε επίτηδες, παρ' όλα αυτά η έκτη θέση είναι πειρασμός. Ο ΠΑΟΚ έχει τον ΑΝΟ Γλυφάδας στο Ποσειδώνιο, το Παλαιό Φάληρο στο Ρέστειο, τον Παναθηναϊκό στο Ποσειδώνιο και τον Εθνικό στο πάλαι ποτέ Παπαστράτειο. Ο Υδραϊκός έχει τον Παναθηναϊκό εντός, πάει στον Πειραιά για να παίξει με τον Εθνικό, έχει τον ΝΟ Χίου στην έδρα του και παίζει με τον ΝΟ Βουλιαγμένης στο κολυμβητήριο του Λαιμού. Ο Υδραϊκός, που τιμά τα μάλα το φετινό πρωτάθλημα με μία παρουσία η οποία εκπορεύεται από τον αθλητικό εγωισμό, δεν πρέπει να κόπτεται, λογικά, για τη θέση την οποία θα πάρει. Στη Θεσσαλονίκη έχουν περιθώριο να σκέφτονται ότι, ενώ η 5η και η 6η θέση είναι το ίδιο πράγμα, αν τερματίσεις 6ος και προκριθείς στον πρώτο γύρο των πλέι οφ, θα παίξεις με τον 2ο. Δηλαδή, όχι με τον Ολυμπιακό. Αυτό είναι πρόκληση. 
 
Το ίδιο ισχύει για τον 4ο της βαθμολογίας. Η Βουλιαγμένη έχει κάνει μεν ντεμαράζ, ώστε να βρίσκεται στην τροχιά της δεύτερης θέσης, αλλά το πρόγραμμά της δεν είναι καθόλου βολικό, διότι την επόμενη εβδομάδα έχει τον Ολυμπιακό στον Πειραιά. Αν και υπερισχύει στις ισοβαθμίες και με τους δύο αντίπαλούς της, σε περίπτωση που χάσει από τους «ερυθρόλευκους» πρέπει να περιμένει και από τον Παναθηναϊκό να χάσει. Πρέπει να υποθέσουμε ότι μετά το ντέρμπι, η Βουλιαγμένη θα κάνει τρεις νίκες: απέναντι στον ΝΟ Χίου στον Λαιμό, απέναντι στον ΝΟ Καλαμακίου στον Άλιμο και κόντρα στον Υδραϊκό, την τελευταία αγωνιστική. Θα φτάσει, δηλαδή, τους 49 βαθμούς. Ο Παναθηναϊκός έχει δύσκολο ματς, με τον ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη την προτελευταία αγωνιστική, αλλά με βάση την προηγούμενη παράγραφο και σε περίπτωση που υπάρχει το πρόσφορο έδαφος, οι Θεσσαλονικείς μπορεί να μη θέλουν να το «χτυπήσουν». Κατά τα άλλα έχει τον Υδραϊκό στη Γλυφάδα, τον Νηρέα Λαμίας και τον Πανιώνιο στο Ιλίσιο. Με έναν ελαφριάς γραμματοσειράς αστερίσκο για το πρώτο ματς, δεν υπάρχει κάποιο άλλο που ουσιαστικά θα κινδυνεύσουν. 
 
Ο Εθνικός, από τη μεριά του, κρατάει το προβάδισμα για τη δεύτερη θέση. Αυτήν τη στιγμή δεν έχει το περιθώριο να κάνει ισοπαλία, διότι η Βουλιαγμένη είναι από πάνω στην ισοβαθμία. Αλλά και ο Παναθηναϊκός παραμονεύει. Το επόμενο ματς, με τον ΝΟ Χίου στο Ιωνικό, είναι πονηρό. Έχει, επίσης, τον Υδραϊκό στον Πειραιά, τον Νηρέα Λαμίας εκτός έδρας και τον ΠΑΟΚ επίσης στον Πειραιά. Δεν είναι εύκολο, αλλά δεν είναι και αφόρητο. 
 
Η Βουλιαγμένη είναι τρίτη αυτήν τη στιγμή και δεν μπορεί να κάνει κάτι για αυτό. Ο Παναθηναϊκός έχει ένα μίνι πλεονέκτημα, εκτός αν ο ΠΑΟΚ «χτυπήσει» τα ματς. Το ματς με τον Παναθηναϊκό, πάντως, για την ομάδα του Βέργου μπορεί να είναι αναγνωριστικό. Αν του έκανε τη χάρη και ο Υδραϊκός να ανέβει από πάνω, όλα θα ήταν καλύτερα. Ασφαλώς, το Καλαμάκι έχει μόλις 4 βαθμούς διαφορά από την εξάδα, αλλά έχει Βουλιαγμένη εντός και Ολυμπιακό εκτός. Αν νικήσει στη Νέα Σμύρνη τον Πανιώνιο και στη Γλυφάδα τον ΑΝΟΓ, θα φτάσει τους 30 βαθμούς. Ο Υδραϊκός, δηλαδή, θέλει τρεις για να εξασφαλίσει την εξάδα, αλλά έχει αρκετά δύσκολο πρόγραμμα. 
 
Αυτή η κούρσα για τη δεύτερη θέση είναι το πιο συναρπαστικό πράγμα που έχει συμβεί στο πρωτάθλημα από την πορεία του Αργοστολίου προς την τετράδα το 2013 (πιο συναρπαστικό από αυτό, που αφορούσε σε μία ομάδα) και από την πρώτη τριάδα του πρωταθλήματος το 2012. Πέρυσι, παραδείγματος χάρη, δεν υπήρχε τέτοια ιστορία, ούτε κατά διάνοια. Ένας πόντος για τον ΣΕΔΥ (ο οποίος είναι σχετικά εξαφανισμένος από την αρχή της περιόδου), που απαίτησε το εν λόγω σύστημα των play off από τις θέσεις 3 ως 6. Δεν πείραζε να μην κάνει τα play out (από τις θέσεις 9 έως 12) η ΚΟΕ. Αν θεώρησαν ότι επισκιάζονται από την ιδέα των παικτών, είναι ακόμα χειρότερο.  
 
 
Σε ό,τι αφορά τον πρόεδρο, όμως, έχει δίκιο. 
 
Φυσικά, το γεγονός ότι ο ΝΟ Χίου και ο ΝΟ Πατρών δήλωσαν συμμετοχή στο Κύπελλο από τον Νοέμβριο και θα καταλήξει να γίνεται κλήρωση με 9 ομάδες, ένα μπαράζ, δηλαδή, και 7 ομάδες, πιθανότητα είναι απροσεξία της στιγμής. Ο Διαθεσόπουλος είχε δηλώσει στην κλήρωση της 16ης Οκτωβρίου «να μας χρεώνετε αυτά για τα οποία φταίμε». Οπότε υποθέτω ότι αυτήν την αβλεψία, η οποία δεν επηρεάζει σε κάτι, απλώς δείχνει μια κάποια προχειρότητα, πρέπει να την χρεωθεί η ΚΟΕ. 
 
Ο πρόεδρος είπε ότι η μήνυση των 11 διεθνών για δεδουλευμένα 150.000 ευρώ έγινε από δικά του παιδιά, ως εκ τούτου αυτό τον καθιστά τρόπον τινά πατέρα. Ο Διαθεσόπουλος είπε ότι στο σκαμνί θα καθίσουν για συκοφαντική δυσφήμιση, κάτι που ένας πατέρας δεν έκανε ποτέ. Πέρα από αυτόν τον λαϊκιστικό ρομαντισμό (το παραδέχομαι), είναι δύσκολο να αποδείξει ότι δεν χρωστούσε, όταν έχει αποδεχθεί η ίδια η ομοσπονδία με επίσημο πρακτικό Δ.Σ. το 2009 ότι οφείλονται στους παίκτες 150.000 ευρώ. Είναι ακόμα αξιοπερίεργο το γιατί η υπόθεση μπήκε στο αρχείο. 
 
Επίσης υπάρχει η ανώνυμη καταγγελία στο ΣΔΟΕ. Ο πρόεδρος την καυτηρίασε, τονίζοντας ότι πήγε σε υπουργούς και στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Έρευνα, όμως, έγινε; 
 
Αυτό στο οποίο ο πρόεδρος έχει δίκιο (πέρα από χορηγούς και αποδέλοιπα, την εκπομπή της NOVA, από κινήσεις που πράγματι δίνουν στην ΚΟΕ έναν πόντο, αν και πόρω απέχει από τον να θεωρείται βασίλισσα των ομοσπονδιών), είναι η τελευταία δήλωσή του στην επίσημη ιστοσελίδα της ομοσπονδίας: «Η πόρτα είναι ανοιχτή. Όσοι το επιθυμούν, εδώ είμαστε να έλθουν. Σ’ αυτό το ανώτερο όργανο μας, τη Γενική μας Συνέλευση και να μην είναι κρυπτόμενοι πίσω από τις δήθεν ανωνυμίες τους. Οψόμεθα λοιπόν …».
 
Σε αυτό έχει δίκιο. Για κάθε έναν που χάνει το μυαλό του με τις ειδήσεις (ή τις φήμες) που αναδεικνύουν μία μορφή ασυδοσίας στην ΚΟΕ, υπάρχει κάποιος που του λέει, «ωραία, αλλά ποιος είναι απέναντι;». Είναι απέναντι η Βουλιαγμένη; Είναι απέναντι ο Ολυμπιακός; Είναι απέναντι οι βετεράνοι, που στην τελική έχουν δει και έχουν ακούσει πολλά. Είναι απέναντι καταρτισμένοι γκασταρμπάιτερ; 
 
Όταν αγαπάς κάτι παθολογικά, υπάρχει αυτός ο στίχος στον «Αύγουστο», ένα τραγούδι που ανήκει αποκλειστικά στον μακαρίτη Νίκο Παπάζογλου. «Θα πάω κι ας μου βγει και σε κακό». Άντε, ντε. Πηγαίντε στη Γενική Συνέλευση. Κάντε μία ομάδα χωρίς τσακωμούς για να διεκδικήσετε την πίτα στις εκλογές της Ομοσπονδίας. Φθάσετε ως το τέλος. Αφήστε τα σωματεία να ψηφίσουν Διαθεσόπουλο και έπειτα κατακεραυνώστε τη διαδικασία, αν υπάρχει κάτι για να κατακεραυνώσετε. Πείσετε τα σωματεία ότι χρειάζεται μία αλλαγή, ότι θα μπορέσετε να κάνετε κάτι καλύτερο. Εδώ, το 2008, έπεσε ο Μπελιγράτης από την ΕΟΠΕ. Τι έχουν, δηλαδή, οι άνθρωποι του βόλεϊ που δεν μπορείτε να το κάνετε εσείς; 
 
Ο Διαθεσόπουλος το έχει ξαναπεί. Η ΚΟΕ μπορεί να έχει κάνει πολλά λάθη, μπορεί να μη νοιάζεται σαν πατέρας για τα σωματεία της, μπορεί τις περισσότερες φορές να αδιαφορεί για τα προβλήματά τους, αλλά τόσα χρόνια δεν έχει βρεθεί κάποιος απέναντί της. Κάποτε έγινε μία κίνηση και καταποντίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Εννοείται ότι το πόλο και συνολικά ο υγρός στίβος δεν έχει τη μερίδα του λέοντος, όχι σε ό,τι αφορά τις επιχορηγήσεις (αφού κάθε Δεκέμβρη το προϊόν διαφημίζεται μέσα από την ιστοσελίδα της ομοσπονδίας για τις αμέτρητες επιτυχίες που έχει φέρει) αλλά στους χειρισμούς ώστε το προϊόν να γίνει γοητευτικό. Το πρόβλημα είναι ότι δημοσίως εναντίον της ομοσπονδίας ελάχιστοι έχουν τεθεί, με αποκορύφωμα μία ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε για ελάχιστο χρονικό διάστημα και μετά σβήστηκε για τον φόβο των Ιουδαίων. Αν θεωρείς ότι κάποιος σε εκμεταλλεύεται κάνοντας αυτό που αγαπάς, ή φεύγεις ή του το λες. Και επειδή μόνος σου δεν έχεις τύχη, πρέπει να το πεις με πολλούς, τόσους που ουδείς θα μπορεί να σε πειράξει. 

—————

Πίσω