Χωρίς τελείες


Ο Φράνκι συναντά τον Τόνι Σοπράνο

2015-09-12 15:11

Η Σερένα πήγαινε για το Calendar Grand Slam. Η τελευταία που το είχε καταφέρει ήταν η Στέφι Γκραφ. Η Ρομπέρτα Βίντσι ήταν το τελευταίο εμπόδιό της πριν τον τελικό και η Φλάβια Πενέτα, που νίκησε τη Σιμόνα Χάλεπ άνετα, στον πρώτο ημιτελικό, θα ήταν το εμπόδιο. Η Πενέτα είναι 33 χρονών. Η Σερένα Γουίλιαμς, 34. Η Βίντσι, 32.

Στο τέλος του παιχνιδιού, ο συνεντευξιάζων μέσα στο κορτ, στο «Άρθουρ Ας», είπε στη Βίντσι ότι στις εταιρίες στοιχηματισμού η απόδοση που έδινε για τη νίκη της ήταν 300 προς 1. Αυτή η απόδοση υπήρχε το πρωί του ημιτελικού. Η Ιταλίδα φώναξε τον προπονητή της. «Coach, coach», είπε. Ο προπονητής της έκανε με τους δείκτες των δύο χεριών τη χειρονομία της άρνησης. Δεν είχε βάλει ούτε δολάριο στη νίκη της αθλήτριάς του στον ημιτελικό του US Open.

Οι λέξεις στο τένις είναι λίγο συγκεχυμένες. Το Αυστραλιανό Όπεν είναι Major. Το ίδιο και το Ρολάν Γκαρός, το Γουίμπλεντον και το US Open. Το τρόπαιο που κατακτούν στο τέλος οι τενίστες και οι τενίστριες, είναι Slam. Το Grand Slam είναι για τον τενίστα που κατακτά 4 Slam συνεχόμενα. Το Calendar Grand Slam είναι η επιτυχία της κατάκτησης τεσσάρων Slam την ίδια χρονιά, δηλαδή αρχίζοντας από τη Μελβούρνη και τελειώνοντας στη Νέα Υόρκη. Και το career slam είναι να έχεις κατακτήσει το τρόπαιο των τεσσάρων Major στη σειρά, ανεξαρτήτως χρονιάς. Να, ας πούμε ο Ρότζερ Φέντερερ είναι ο ένας από τους επτά τενίστες που το έχουν κατορθώσει. Ο Νόβακ Τζόκοβιτς, που θα σταθεί απέναντί του, δεν το έχει καταφέρει ακόμα. Του λείπει το Ρολάν Γκαρός.  Ο τελευταίος που έχει κάνει το Calendar Slam είναι ο Ροντ Λέιβερ, το 1969. Αν δεν τα καταφέρει κάποιος ως το 2019, θα συμπληρωθεί μισός αιώνας και αυτό το ρεκόρ θα στέκει ακόμα ως πρώτο.

Με την επικράτησή της στο Γουίμπλεντον, η Σερένα Γουίλιαμς έκανε το Grand Slam. Κατέκτησε το US Open του 2014 και το Αυστραλιανό Όπεν, το Ρολάν Γκαρός και το Γουίμπλεντον του 2015. Τέσσερα στη σειρά. Αυτό το US Open θα την έκανε... GOAT. Δηλαδή, Greatest Of All Time. Το προηγούμενο Grand Slam μέσα σε μία χρονιά το είχε κάνει η Στέφι Γκραφ το 1988, με αριστούργημα το 6-0, 6-0 επί της Ζβέρεβα στον τελικό του Ρολάν Γκαρός. Η Γκραφ είχε φθάσει στον τελικό του US Open το 1987, αλλά είχε χάσει 2-1 σετ από τη Ναβρατίλοβα. Κατέκτησε το Αυστραλιανό, το Ρολάν Γκαρός, το Γουίμπλεντον και το Flushimg Meadows του 1988.

Η Σερένα θα έφτανε την Γκραφ, με αυτήν την κατάκτηση, στον αριθμό των Slam: 22. Θα της έλειπε, βεβαίως, ό,τι ήταν αδύνατον να κάνει, δηλαδή το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο, που η απίθανη Γερμανίδα (μία από τις κορυφαίες αθλήτριες όλων των εποχών) είχε πάρει στη Σεούλ το 1988. Του χρόνου γίνονται Ολυμπιακοί Αγώνες στο Ρίο. Επάσατα, που λεν’ και στο χωριό μου.

Το απίστευτο έγινε: ιταλικός τελικός στη Νέα Υόρκη; Η μεγαλύτερη στιγμή για τους Ιταλοαμερικάνους μετά την προβολή του Νονού 3. Οι φήμες αναφέρουν ότι μετά την πρώτη μέρα προβολής της ταινίας, το 1990, όλοι οι Ιταλοαμερικάνοι της Νέας Υόρκης μαζεύτηκαν και φώναξαν «όοοοοοοοοοοχχχχιιιιιιιιιιιιι», όλοι μαζί. Και όμως, είναι ωραία ταινία.

Ρομπέρτα Βίντσι εναντίον Φλάβια Πενέτα- συμπαίκτριες σε τέσσερις κατακτήσεις Fed Cup, το αντίστοιχο του Davis Cup για τις Γυναίκες με την «Ατζούρα»- από την Ιταλία στον τελικό του «Άρθουρ Ας» τη νύχτα του Σαββάτου; Η Βίντσι  χάρηκε αυτόν τον ημιτελικό με τη Σερένα με την ψυχή της. Στα μέσα του τρίτου σετ, μετά από ένα εκπληκτικό βόλεϊ, έβαλε το χέρι στο αυτί της, για να ακούσει τώρα τις κραυγές από το κοινό που αναφανδόν στεκόταν στο πλάι της Σερένα, έπειτα άρχισε να δείχνει τον εαυτό της και ξέσπασε, αρχίζοντας να βρίσκει και να καταριέται στα ιταλικά. Υπερθέαμα. Τώρα η Βίντσι, κάποτε ελπίδα του ιταλικού τένις, είναι στο νούμερο 43. Στο US Open μπήκε... unseeded. Από το νούμερο 43 στον τελικό, έχοντας αποκλείσει την κορυφαία τενίστρια των τελευταίων 20 χρόνων- και μία από τις τρεις καλύτερες όλων των εποχών, Κρις Έβερτ, λυπάμαι τόσο πολύ που το λέω, αλλά πρέπει να αφήσουμε τη Μαρτίνα στην τριάδα και φυσικά την Γκραφ- στον τελικό της Νέας Υόρκης; Οι Ιταλοί είναι οι πιο εκπληκτικοί φαρσέρ του δυτικού κόσμου.

Έτσι ο Φράνκι Σινάτρα τραγουδάει το «I’m in Heaven» με τον Ντιν Μάρτιν στον «Παράδεισο», ο Άλ Πατσίνο χορεύει τάνγκο τυφλός, ο Ρόμπερτ ντε Νίρο σουφρώνει τα δάχτυλά του, ο Τζέιμς Γκαντολφίνι σχεδιάζει τον έβδομο γύρο των Σοπράνος και ο Μάρτιν Σκορσέζε έχει πάρει ήδη τα δικαιώματα της ιστορίας για να την κάνει ταινία, με τον Λεονάρντο ντι Κάπριο στον πρωταγωνιστικό ρόλο (δεν ξέρω πώς, πάντως ο Ντι Κάπριο θα είναι), τον Τόνι Ντάνζα στον ρόλο του πατέρα του και έτσι, για πλάκα, τις Αριάνα Γκράντε και Σελίνα Γκόμες στους ρόλους των τενιστριών, με διαιτητή τη Σοφία Κόπολα. Μουσική Χένρι Μανσίνι. Με φόντο τον «Άνθρωπο του Βιτρούβιου». Από τον για λίγο συγγενή της θριαμβεύτριας της Παρασκευής, Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Ο Ιούλιος Καίσαρ είπε «Veni, Vidi, Vici». Η Ρομπέρτα δεν νομίζω ότι σκέφτηκε κάτι παρόμοιο. Το παράστημά της δεν πείθει για το «Ήλθα, Είδα, Ενίκησα», που θα μπορούσε να παραφραστεί σε «Veni, Vidi, Vinci». Δηλαδή, «Ήλθα, Είδα, Εξαφανίστηκα». Ή, απλώς, το όνομά της. Μην την αμφισβητείτε όμως. Είναι ένα σκληρόπετσο ξωτικό που κρύβει το στιλέτο στη γόβα της.

—————

Πίσω