Χωρίς τελείες


Ψάχνοντας τον Ρίτσαρντ

2015-09-27 18:00

Κοίταζε με δυσπιστία τα βλέμματα των άλλων γονέων. Όσο εκείνοι έβλεπαν τον σατράπη να ξετυλίγεται από μέσα του και με ωμή συμπεριφορά να καταφέρεται ενάντια στις κόρες του, τόσο η εμμονή του γινόταν μεγαλύτερη. Πείσμωνε και ήθελε να συνεχίσει. Μία ιδέα δεν σε κάνει ιδιοφυΐα, αλλά μία ιδέα που δεν γίνεται δεκτή από τον κόσμο, ο οποίος θεωρεί ότι δεν βγάζει πουθενά, σε αντίθεση με το δικό σου μυαλό, που επιμένει σε αυτήν τη στρατηγική, σου προσφέρει ένα κοινό με αυτή. Οι Σερένα και Βένους Γουίλιαμς, κόρες του Ρίτσαρντ και της Ορασέν, έμπλεξαν από πολύ νωρίς με την ψύχωση του πατέρα τους να τις κάνει τενίστριες. Ήταν σαν να μεγάλωσαν μέσα σε μία αίρεση. Ο Ρίτσαρντ Γουίλιαμς ήξερε τι ήθελε να γίνουν, από πολύ μικρές. Σε εκείνες δεν έπεφτε λόγος. Δεν θα χρειαζόταν να μπουν σε διαδικασία να αποφασίσουν, διότι δεν θα εμφανιζόταν αυτό το δίλημμα. Δεν θυμούνται τον εαυτό τους χωρίς ρακέτα στο χέρι.

Οι αδελφές Γουίλιαμς ήταν επανάσταση στον χώρο του τένις. Δημιουργός αυτής της επανάστασης ήταν ο πατέρας τους. Μία προσωπικότητα αμφιλεγόμενη. Φέτος η Σερένα επέστρεψε στο Indian Wells μετά από 16 χρόνια, κρατώντας κακία στο κοινό που την αποδοκίμασε στον τελικό του 1999, επειδή στον ημιτελικό δεν βγήκαν στο κορτ με την αδελφή της για να παίξουν, εξαιτίας της επίσημης αιτίας του τραυματισμού της Βένους. Η Σερένα και η Βένους έπαιξαν από το US Open του 2001 έως το Γουίμπλεντον του 2003 έξι τελικούς. Τα Major, σε όλο αυτό το διάστημα, ήταν 8. Δεν το έκαναν ο Ράφα Ναδάλ με τον Ρότζερ Φέντερερ. Από το Ρολάν Γκαρός του 2006 έως το Αυστραλιανό Όπεν του 2009 έπαιξαν σε 7 τελικούς. Μόνο που το διάστημα αυτό έγιναν 12 Major. Από το Ρολάν Γκαρός του 2002 έως το Αυστραλιανό Όπεν του 2003, οι δύο αδελφές συναντήθηκαν και στους 4 τελικούς των Σλαμ. Δεν ήταν... calendar, αλλά ήταν μία ολόκληρη σεζόν.

Στην ούγια βρισκόταν ο Ρίτσαρντ. Ο Ρίτσαρντ και οι ιστορίες του. Από τη φράση, «είμαι σπουδαίος θαυμαστής του Δόκτορος (Μάρτιν Λούθερ) Κινγκ και απίστευτος θαυμαστής του Ντον Κινγκ», θα μπορούσε να αντιληφθεί κάποιος την παραδοξότητα της ίδιας της υπόθεσης: πρώτα ο πατριάρχης του αγώνα των μαύρων για τα δικαιώματά τους και έπειτα ένας μάνατζερ που θα πουλούσε σε Μοζαμβικανούς τον πρώτο ξάδελφό του για μια χούφτα δολάρια. Ο Ρίτσαρντ Γουίλιαμς καθόρισε τη ζωή των κοριτσιών του πριν καν γεννηθούν.

Ο ίδιος είχε καθορίσει ήδη το πρόγραμμά τους. Η Ορασέν του κουβαλήθηκε με τρία κορίτσια, τη Γετούνδη, τη Λίντρεα και την Ίσα Πράις. Ο Ρίτσαρντ έπρεπε να φτιάξει μία καλή ιστορία για τις κόρες του, στο ταξίδι προς την κορυφή. Όταν άνθρωποι έβλεπαν τη Βένους να αμολάει χτυπήματα με απίστευτη δύναμη, ο Ρίτσαρντ έλεγε: «Και πού να δεις τη Σερένα». Η Βένους χτυπούσε το μπαλάκι πιο δυνατά από οποιαδήποτε άλλη τενίστρια έως τότε και μετά ήρθε η Σερένα για να το χτυπήσει ακόμα δυνατότερα.

Σύμφωνα με το... αφεντικό της οικογένειας, παρακολουθούσε ένα παιχνίδι τένις κοντά στο σπίτι του. Ο τύπος που νίκησε πήρε μία επιταγή 30.000 δολαρίων. Κάποιες φορές η ιστορία παραλλάσσεται και το ποσό αυξάνεται στα 40.000 δολάρια. Ο επί των ανακοινώσεων σχολίασε: «Όχι άσχημα για δουλειά μιας μέρας». Ο Ρίτσαρντ Γουίλιαμς πρόσθεσε: «Καθόλου άσχημα. Είναι περισσότερα από όσα βγάζω ολόκληρο τον χρόνο». Γύρισε στο σπίτι και είπε στην Ορασέν ότι πρέπει να κάνουν ακόμα δύο παιδιά, τα οποία θα γίνουν τενίστες.

Μία ιστορία πρέπει να βασίζεται στην απάτη και στην ψευδαίσθηση. Ειδικά όταν πρόκειται για story tellers, όπως είναι ο πατέρας των αδελφών Γουίλιαμς, που δεν τις άφησε ποτέ από τη φτερούγα του, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Σύμφωνα με μια εκδοχή πιο αληθοφανή, ο Ρίτσαρντ παρακολουθούσε κάτι αγώνες τένις ανάμεσα σε γυναίκες, που ονομάζονταν «US Women Games». Ήταν μία διοργάνωση που περιείχε πολλά σπορ, σαν νανοολυμπιακοί Αγώνες. Η Ρουμάνα Βιρτζίνια Ρουζίκι νίκησε την Ιβάνα Μαδρούγκα για να πάρει μία επιταγή των 10.000 δολαρίων, τα οποία επίσης είναι πολλά χρήματα. Επίσης, μία λεπτομέρεια είναι ότι η Βένους Γουίλιαμς είχε ήδη γεννηθεί.

Δεν είναι παράλογο που ο Ρίτσαρντ θαύμαζε τον Ντον Κινγκ. Η τέχνη της απάτης, το να βάζεις τους ανθρώπους να σε ακολουθούν, είναι ένα χάρισμα που δύσκολα, αν το κατέχεις, δεν το χρησιμοποιείς. Αν μπορείς να είσαι απατεώνας χωρίς να σε πιάσουν, δύσκολα προτιμάς τον δρόμο της καλοσύνης. Και αν ο Ρίτσαρντ γέννησε και η Ορασέν έτιξε τη Σερένα εξαιτίας αυτού του τουρνουά, που δημιούργησε ένα όραμα, παραμένει επίσης μία συναρπαστική  πραγματική ιστορία. Στα τρία χρόνια τους, τα δύο κορίτσια είχαν ήδη εξοικειωθεί με την ιδέα της ρακέτας, όπως άλλωστε συνέβαινε με τη Στέφι Γκραφ, την ακόμα σπουδαιότερη τενίστρια όλων των εποχών. Δεν υπάρχει καμία πρωτοτυπία στην ιστορία του μεγαλείου, αν έχεις μάθει να κάνεις μόνο ένα πράγμα. Η Ορασέν δεν άφησε τα κορίτσια της να αμφιβάλλουν στιγμή για το μέλλον τους.

Και έτσι, 13 χρόνια πριν, όταν οι δύο Γουίλιαμς ήταν αντιμέτωπες στον τελικό του US Open, ο Ρίτσαρντ φώναζε σε όλη τη Νέα Υόρκη: «Δεν είναι διασκεδαστικό; ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΙΚΟ;».

Για τη Σερένα και τη Βένους δεν είχε. Δεν είχε ούτε ο προημιτελικός του φετινού US Open, τον οποίο νίκησε η Σερένα. Ο Ρίτσαρντ Γουίλιαμς ήταν στο σπίτι του στη Φλόριντα και η Σερένα ερωτήθηκε ποιο είναι το πιο διασκεδαστικό μέρος του παιχνιδιού με τη Βένους. «Να αποχωρήσω από το κορτ», είπε, «και να τελειώσω με αυτό». 

—————

Πίσω