Χωρίς τελείες


Blog

2015-03-09 05:32

Η μελαγχολία του πυγμάχου

Η μύηση στον μύθο του Μοχάμεντ Αλί έγινε με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο. Τον Ιανουάριο του 2000, ως σπουδαστές του ΚΑΡ, είχαμε αναλάβει να ξεψαχνίσουμε μερικές σπουδαίες ιστορίες. Μία εξ αυτών ήταν πώς μία χορεύτρια και ένας αστυνόμος έγιναν ζευγάρι στο καλλιτεχνικό πατινάζ, για να φέρουν το πρώτο εξάρι (άριστα 6.0) στην ιστορία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων το 1984 στο Σεράγεβο. Τα ονόματά τους είναι Τζέιν Τόρβιλ και Κρίστοφερ Ντιν. Μία άλλη εμπεριείχε τα θαύματα της Νάντια Κομανέτσι στο Μόντρεαλ. Μία τρίτη, το χατ τρικ του Τζεφ Χαρστ στον τελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 1966. Και ακόμα μία, που είχε να κάνει με τον αγώνα για τον παγκόσμιο τίτλο βαρέων βαρών στην πυγμαχία το 1974 και που αφορούσε στον ιστορικό αγώνα του Αλί με τον Τζορτζ Φόρμαν στην Κινσάσα του Ζαΐρ στις 30 Οκτωβρίου. 
 
Μία αλληλουχία γεγονότων οδήγησαν στη σχέση του Αλί με τον υπογράφοντα, η οποία προφανώς κινείται μόνο στο πεδίο που ο δεύτερος αναγνωρίζει. Το ξέρω ότι είναι περιττό, αλλά κάποτε μία ιστοσελίδα στην οποία εργαζόμουν είχε γράψει ότι οι οπαδοί μίας ομάδας είχαν βγει στους δρόμους για να γιορτάσουν μία νίκη της με έναν χαμηλού επιπέδου αντίπαλο και ένα μεγάλο ποσοστό αναγνωστών πίστεψαν την είδηση, έστω κι αν είχε διανθιστεί με υπερβολικά προφανή στοιχεία ειρωνείας. 
 
Εκείνη τη μέρα που μας ανατέθηκαν οι συγκεκριμένες ιστορίες, Παρασκευή, τσακώθηκα με φίλο μου σε σημείο ξύλου. Αν και δεν εκτιμώ το χιούμορ του Σεφερλή, ένα αστείο που είχε κάνει είναι ιδανικό για να απεικονίσει τον συγκεκριμένο καυγά: «Μου έριξε μερικές, αλλά έφαγα κιόλας». Αποτέλεσμα ήταν να τρέχουμε το ίδιο βράδυ στον Ερυθρό Σταυρό, επειδή έσπασε η μύτη μου. Και αν δεν κάκισα τον συγκεκριμένο τύπο για το σπάσιμο της μύτης, τη συγκεκριμένη πράξη, απλώς δεν έβρισκα κάποιο νόημα στο να μιλήσουμε ξανά. Μία από τις επόμενες φορές, που βρεθήκαμε σε γήπεδο μπάσκετ, κάποιος φίλος του μου επιτέθηκε απειλώντας να μου κάνει το ίδιο, που σήμαινε ότι περιαυτολόγησε για τον καυγά. Τη Δευτέρα βρέθηκα στη σχολή με τα μάτια να στολίζονται από σάπιο αίμα και ο δημοσιογράφος που είχε το μάθημα, αφού ρώτησε τι συνέβη (και από τα 19 μου, ήδη, γνώριζα ότι απεχθανόμουν τους ανθρώπους που θα έβρισκαν να πουν ψέματα για να μην αφήσουν μία οποιαδήποτε αδυναμία να εμφανιστεί. Αφού του είπα, χωρίς λεπτομέρειες, μου πάσαρε το θέμα του Αλί. Ήταν το μόνο για το οποίο ήμουν αληθινά προετοιμασμένος. Ελάχιστες μέρες πριν είχαμε δει, με τον φίλο μου τον Αντώνη να με κοροϊδεύει για κάποια χρόνια, μέχρι να καταλάβει περί τίνος επρόκειτο και πόσες πτυχές είχε η ιστορία του, το «Κάποτε Ήμαστε Βασιλιάδες», εκείνο το εκπληκτικό ντοκιμαντέρ που δείχνει την αληθινή ιστορία του αγώνα με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους αθλητές. Η αποστήθιση των πληροφοριών ήταν αρκετά εύκολη, όπως όχι και τόσο αναπάντεχα συμβαίνει με ό,τι σου αρέσει πραγματικά. Μιλούσα ασταμάτητα. 
 
Σχεδόν πέντε χρόνια μετά, στην πρώτη εφημερίδα, βρήκα κάποιον που είχε πολύ πιο ειδική σχέση με την πυγμαχία. Είχε ασχοληθεί με μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ήταν πιο πολύ της γενιάς του η δεκαετία του '80, όταν είχε κάπως ξεθυμάνει το ενδιαφέρον. Αν ήξερα τον Αλί και διάφορες ιστορίες για εκείνον, ο Κώστας μου διεμήνυσε να δω τον πρώτο γύρο του αγώνα για τον τίτλο των μεσαίων βαρών μεταξύ του Μάρβιν Χάγκλερ και του Τόμας Χερνς. Το 2005 δεν υπήρχε ακόμα το youtube ή απλώς δεν το ήξερα, καθώς γίνονταν τα πρώτα διστακτικά βήματά μου στον κόσμο του MSN. Αλλά έπεσα πάνω σε θησαυρό και ομολογώ ότι δεν θυμάμαι πού τον βρήκα. Είναι μία κασετίνα με dvd με τις σπουδαίες στιγμές της πυγμαχίας από το ESPN. Ενδεχομένως έπεσα πάνω της σε μία βόλτα στο «Μετρόπολις», αλλά δεν είμαι καθόλου σίγουρος. 
 
Κάποτε θα πάρω τη θήκη από το δωμάτιό μου, θα την ξεσκονίσω και θα βάλω το dvd για να δω ξανά τις ανεπανάληπτες στιγμές της πυγμαχίας. Έως και σήμερα δεν γνωρίζω καν ποιος νίκησε, αλλά εκείνος ο πρώτος γύρος ήταν από τις εντονότερες αθλητικές εικόνες που είχα δει, ίσως η εντονότερη. Κράτησε τρία πολύτιμα λεπτά εκείνο το μονόπρακτο από τη μάχη της 15ης Απριλίου στο Ceasar's Palace της Νεβάδα, δηλαδή ουσιαστικά στο Λας Βέγκας, το οποίο ήταν ένας καλός προορισμός σπουδαίων αγώνων. Μέχρι και σήμερα, δεν γνωρίζω ποιος ήταν ο νικητής εκείνης της αναμέτρησης. Και δεν θέλω να μάθω, ίσως γιατί ο Χερνς, με την αφάνα του και τα σχετικά, μου ήταν πιο συμπαθής από τον Marvelous Marvin*. 
 
 
Η ιστορία δεν είναι τυχαία. Το Σάββατο ο Κιθ Θέρμαν νίκησε στα σημεία τον Ρόμπερτ Γκερέρο για τον τίτλο των Ελαφρών Βαρών και η τηλεοπτική συγκυρία για την πυγμαχία ήταν υπέροχη, αφού επέστρεψε στο NBC 30 χρόνια μετά. Αυτό ήταν μόνο το πρελούδιο, αφού ο Φλόιντ Μέιγουεδερ θα αντιμετωπίσει τον Μάνι Πακιάο στις 2 Μαΐου στο MGM Grand, εκεί δηλαδή που ο Φρανκ Σινάτρα και η υπόλοιπη Rat Pack έδιναν τις παραστάσεις τους κάθε νύχτα (και που διεκδικούν ένα μεγάλο μέρος της πατρότητας της σπουδαιότητας του Βέγκας). Μάλιστα, επειδή πριν από λίγο καιρό πέθανε ο κόουτς του κολεγίου της Νεβάδα, UNLV, ο θρυλικός Τζέρι Ταρκάνιαν, έσβησαν τα φώτα στο Στριπ, που έμεναν πάντα ανοικτά τη νύχτα. Και αυτή ήταν η όγδοη φορά που συνέβη. Η αμέσως προηγούμενη ήταν στις 5 Ιουνίου του 2004, όταν πέθανε ο Ρόναλντ Ρίγκαν και πριν από εκείνη στις 14 Μαΐου του 1998, όταν απεβίωσε ο Φρανκ Σινάτρα. Ο Γκερέρο δεν έχει βγει ποτέ νοκ άουτ και ο Θέρμαν είχε πει ότι θα τον βγάλει. Το παρατσούκλι του Θέρμαν είναι «One Time» και του Γκερέρο είναι «The Ghost», επειδή ορισμένες φορές νιώθεις ότι εξαφανίζεται κατά τη διάρκεια του αγώνα. Το δεύτερο μεταφράζεται στα ελληνικά ως φάντασμα, αλλά το πρώτο, που σημαίνει «Μία Φορά», είναι πολύ πιο ενδιαφέρον. Διότι, όπως λέει και ο ίδιος, απαντάει στην ερώτηση, «πόσες φορές πρέπει να χτυπήσει κάποιον ο Κιθ Θέρμαν μέχρι να πέσει κάτω». 
 
*Βεβαίως, η ηλιθιότητα πήρε τη θέση της σταθερότητας. Όταν είσαι λυπημένος, να γίνεις χαζός μοιάζει η φυσική συνέχεια. Όχι να είσαι χαζός. Να γίνεις, δηλαδή να καταλαβαίνεις ότι είσαι χαζός. Ψάχνοντας φωτογραφία του αγώνα του Χερνς με τον Χάγκλερ, για να βάλω στο κείμενο, έπεσα σε μισή ντουζίνα που έδειχναν τον Χάγκλερ να πανηγυρίζει. 
 

Παρά το γεγονός ότι εξελίχθηκε στο κύριο θέμα, η αρχική προσέγγιση είχε να κάνει με εκείνο τον πρώτο γύρο. Τις προάλλες ο Χερνς καθόταν μαζί με τον Σούγκαρ Ρέι Λέοναρντ και ο δεύτερος αναρωτιόταν για ποιο λόγο οι πυγμάχοι κάνουν αυτό που κάνουν. Κάποτε σκεφτόμουν ότι θα ήταν ωραία να έχω ένα σάκο και να τον χτυπάω έως ότου ξεθυμάνει το μυαλό μου, αλλά το αληθινό πρόβλημα είναι ότι δεν λύνει ο σάκος το θέμα της βίας. Έχω πάρει τους πυγμάχους από κακό μάτι, νιώθωντας ότι χτυπάνε τις συζύγους τους το ίδιο εύκολα με το να τις παρακαλούν, ενώ φεύγουν με μαυρισμένο μάτι, να επιστρέψουν στο σπίτι και να μην τους αφήσουν μόνους, με το ίδιο πάθος που φώναζε ο Στάνλεϊ Κοβάλσκι (ως Μάρλον Μπράντο) στη Στέλλα στο «Λεωφορείον ο Πόθος». Ο αρχικός στόχος ήταν να αναφερθεί μία παράδοξη λίστα στην οποία θα μνημονεύονται αθλητικές καταστάσεις που επικράτησε φρενίτιδα, ακριβώς όπως έγινε στον πρώτο γύρο του Χερνς με τον Θέρμαν, αλλά η οποία δεν είναι ούτε χρονικά μακρύτερη, αλλά ούτε βραχύτερη. Ωστόσο, πλέον είναι υποχρεωτική η αναβολή. 
 
«Βλέπω την πυγμαχία ως εξής», είπε ο Λέοναρντ. «Ο 12ος γύρος έρχεται και κάθεσαι στη γωνία σου και δεν υπάρχει τρόπος να περιγράψεις πώς αισθάνεσαι. Δεν υπάρχει τρόπος να περιγράψεις πόσο κουρασμένος είσαι και σε τι πόνο βρίσκεσαι. Τότε είναι που ρωτάς τον εαυτό σου. Ποιος είμαι; Τι σημαίνω; Τι έχω μέσα μου;». Ο Χερνς, που ένευε σιωπηλά κοιτάζοντας τον παλιό αντίπαλό του, πρόσθεσε: «Παλεύεις. Πρέπει να παλέψεις». 

—————

2015-03-08 06:37

Η Μέρα με το Ψωμί και τα Τριαντάφυλλα

 

Η Τίνα Φέι είναι από τις δικές μου Γυναίκες της Χρονιάς για το 2014. Την ανακάλυψα το καλοκαίρι, όταν η Grantland έκανε αφιέρωμα στα 40 χρόνια του Saturday Night Live με ένα γράφημα για το ποια είναι η κορυφαία φυσιογνωμία του σόου (νίκησε ο Γουίλ Φερέλ). Ήμουν στο χωριό και κοιτούσα στο lap top της αδελφής μου, του οποίου τα πλήκτρα αυτήν τη στιγμή πατάω. Ήταν πραγματικός θησαυρός. 
 
Μαζί με την Έιμι Πόουλερ ήταν οι παρουσιάστριες των Golden Globe Awards το 2013, το 2014 και το 2015. Είναι τα πρώτα βραβεία για κινηματογράφο και τηλεόραση που δόθηκαν φέτος. Η Φέι είχε κάνει πέρυσι ένα αστείο για τον Τζορτζ Κλούνεϊ, ο οποίος έλειπε από την εκδήλωση. «Το Gravity είναι μία ταινία που δείχνει ότι ο Τζορτζ Κλούνεϊ προτιμά να πετάξει στο διάστημα και να πεθάνει, παρά να περάσει ακόμα ένα λεπτό με μία γυναίκα της ηλικίας του». Το Beverly Hilton Hotel σείστηκε από τα γέλια. Φέτος, στις 11 του Γενάρη, ο Κλούνεϊ έδωσε το «παρών» στην εκδήλωση μαζί με τη σύζυγό του, την Αμάλ Αλαμουντίν, η οποία είναι διακεκριμένη δικηγόρος που δουλεύει σε ειρηνευτικές υποθέσεις. Ο πιο σημαντικός λόγος για τον οποίο βρέθηκε στο Μπέβερλι Χιλς, ήταν για να πάρει το βραβείο Cecil B. DeMille (το όνομά του δόθηκε προς τιμή σκηνοθέτη του βωβού και του ομιλούντος κινηματογράφου) για τη συνολική προσφορά του στο σινεμά. Η Φέι δεν δίστασε και έκανε ένα ακόμα καλύτερο αστείο: «Ο Τζορτζ Κλούνεϊ παντρεύτηκε την Αμάλ Αλαμουντίν αυτόν τον χρόνο. Η Αμάλ είναι δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που δούλεψε πάνω στην υπόθεση Ένρον, ήταν σύμβουλος του Κόφι Ανάν σε ό,τι αφορά τη Συρία και που εκλέχθηκε ως ένα από τα τρία μέλη της UN Comission (σ.σ. επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα) για να ερευνήσει κανόνες της βίας του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας. Έτσι, απόψε, ο σύζυγός της παίρνει ένα βραβείο για την προσφορά του κατά τη διάρκεια της ζωής του». 
 
Αυτήν τη στιγμή, δεν υπάρχει κάποιο πιο κατάλληλο αστείο που να αντιπροσωπεύει το τι σημαίνει η μέρα της Γυναίκας για τον κόσμο σήμερα
 
Στις 8 Μαρτίου του 1857, 29 χρόνια και 53 μέρες πριν την Πρωτοχρονιά του 1886, που είναι ιστορική, γυναίκες από τα ραφτάδικα και τις κλωστοϋφαντουργίες της Νέας Υόρκης βγήκαν στους δρόμους ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας, δηλαδή 10 ώρες δουλειάς καθημερινώς σε ένα κτίριο που θα είχε περισσότερα χρώματα. Όσο ξύλο και να έφαγαν από τους μπάτσους, δεν υποχώρησαν. 
 
Δεν μισώ τον καπιταλισμό. Από το να βάλει μία γυναίκα ένα κραγιόν φράουλα στα χείλη της ή να αλείψει τη φράουλα, προτιμώ το πρώτο. Και η βάφλα με μπάλες παγωτό και μερέντα που κρουσταλλώνει ίσως να μην υπήρχε αν ο κόσμος είχε άλλη δομή. Και δεν μπορείς να κατηγορήσεις την εξέλιξη. Αυτή προκύπτει μέσα από την ανησυχία της ανθρώπινης ύπαρξης, την ανάγκη να διαπιστωθεί τι υπάρχει παρακάτω και την ασυδοσία που έχει συνέπειες, αλλά είναι από πολύ δύσκολο έως αδύνατο να την αποφύγεις όταν έχεις το δικαίωμα να μην την αποφύγεις. Η μετατροπή μίας μέρας η οποία θα έπρεπε να συνιστά απεργία για τον κόσμο (μεταφερόμενη σε αυτήν την περίπτωση) σε ρομαντική περίσταση είναι το παράδειγμα αυτής της ασυδοσίας. Προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ίδιες οι γυναίκες την αντιμετωπίζουν σαν να είναι διαμάντια αστραφτερά σε μουσείο. Το «να μας χαίρεστε», που παραδείγματος χάρη πέτυχα σε μέσο διαδικτυακής κοινότητας, είναι μία φράση που δεν αντανακλά στην πραγματικότητα της συγκεκριμένης μέρας και στο τι σημαίνει για τον κόσμο. Αν υπάρχει μία αλυσίδα πάνω στην οποία συμβαίνουν τα γεγονότα, όποια θέση της στον σύγχρονο κόσμο προκύπτει από εκείνη τη μέρα. Η οποία δεν έχει τίποτα το κομψό, το αισθητικά άρτιο και το ερωτικό πάνω της: πρόκειται για τη μάχη που δίνει ο ίδιος ο άνθρωπος για να κάνει ανεκτή την επιβίωση, να μπορέσει να ζει χωρίς να είναι σκλάβος και να μην είναι ένα ευτελές πιόνι σε μία αυτοκρατορία βιομηχανικής παραγωγής, η οποία δεν του αφήνει χώρο να ανακαλύψει τη συνείδησή του και να γίνει ένα αντιδραστικό πλάσμα σε ότιδήποτε του πλασάρεται ως αλάθητο. Αν έχει έναν κανόνα η αντίδραση είναι ότι πάντα έρχεται και αν δεν έρθει τη στιγμή της δράσης θα έρθει συσσωρευμένα, μετά από πολλές δράσεις που τη γύρεψαν. Είναι μία παιδική ασθένεια ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να εστιάσει στον τσακωμό που γίνεται για ένα συγκεκριμένο ζήτημα, απλώς προσπαθεί να θυμηθεί τα περασμένα, στα οποία δεν έδινε τότε τη σημασία που έπρεπε, προκειμένου να βρει τα επιχειρήματα που χρειάζεται για να σταθεί στη λογομαχία. 
 
Η μέρα της Γυναίκας δεν συμβολίζει τη μακροζωΐα της, και για αυτό το να εύχεσαι χρόνια πολλά είναι άκαιρο και άκυρο. Συμβολίζει την έναρξη των προσπαθειών της ώστε να φέρει αυτόν τον κόσμο στα μέτρα της, χωρίς ακόμα να το έχει καταφέρει απολύτως, αν και η αλήθεια είναι ότι έχει κερδίσει πολύ χώρο. Δεν έχει να κάνει με ευχές, αλλά με ευχαριστίες. Συνηθίζω να γράφω από το 2007 για αυτήν τη μέρα και ομολογώ ότι έπεσα θύμα της περιρρέουσας ατμόσφαιρας, χωρίς να αναρωτηθώ για ποιο λόγο η συγκεκριμένη μέρα έγινε συμβολική. Θεώρησα εξαρχής ότι είχε κηρυχθεί... στην τύχη, απλώς για να χρυσωθεί ένα χάπι που δεν υπήρχε περίπτωση να χρυσωθεί, απλώς για αυτό που λέμε στάχτη στα μάτια. Μόλις πέρυσι οδηγήθηκα- και όχι από δική μου περιέργεια στον δρόμο μίας γνώσης που θα έπρεπε να κατέχω από πολύ νωρίτερα. Τα προγενέστερα κείμενα ανέφεραν τη γυναίκα σαν αερικό, αν και ένα εξ αυτών, που αφηγούνταν την ιστορία της Ιεζαβέλ όπως την παρουσίασε ο Τομ Ρόμπινς, είχε για βάση του το τέλος της μητριαρχίας, όχι μέσα από την αυστηρότητα της Μπερνάρντα Άλμπα, αλλά από το πρίσμα των αισθησιακών ναών που σύχναζαν οι ιέρειες της Θεάς Αστάρτης. 
 
Το 2007 είχαν συμπληρωθεί 150 χρόνια από εκείνη τη διαμαρτυρία στους δρόμους της Νέας Υόρκης. Πλέον, μετά την εξήγηση δεν υπάρχουν πολλά πράγματα να γράψεις για εκείνη τη Μέρα με το Ψωμί και τα Τριαντάφυλλα. Αν συνεχίσω να βρίσκω το βήμα, το 2017, στην επέτειο των 160 ετών το συγκεκριμένο κεφάλαιο θα κλείσει οριστικά, περισσότερο διότι ντρέπομαι που τόσα χρόνια παρουσίαζα ως αερικό το κατά την Μπουβουάρ «Δεύτερο Φύλο», ενώ στην πραγματικότητα είχε φορέσει τα μπλε κολάρα του και αποτέλεσε τη μόνη αληθινή Εργατική Τάξη. 
 
Διότι δεν έχει να κάνει με τη Μόνικα Μπελούτσι και την Ιρίνα Σάικ, αλλά με το πηγαίο και τη δυναμική που συστηματικά κρύβεται. Με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, την Αμέλια Έρχαρτ, την Αμάλ Αλαμουντίν, την Κοκό Σανέλ, που ήταν η πρώτη γυναίκα που φόρεσε παντελόνι, την Καλλιπάτειρα, που ήταν η πρώτη που πήρε μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες και την Σάρλοτ Κούπερ, που ήταν η πρώτη Ολυμπιονίκης των σύγχρονων καιρών, την Ίντιρα Γκάντι, ακόμα και τη Μαρί Λεπέν, ασφαλώς την Τίνα Φέι και τις επιγόνους κωμικούς, που ανοίγουν νέο δρόμο στο τι μπορεί να κάνει μία καλλιτέχνιδα και στο πώς πρέπει να εναρμονίζεται με το ταλέντο που διαθέτει, ακόμα και αν ο κόσμος μοιάζει ανδρικός, τη Μέριλ Στριπ, η οποία ήταν ουσιαστικά η πρώτη Αμερικανίδα ηθοποιός που ανέδειξε την οντότητα του λειτουργήματος για τα θηλυκά και δεν «κάηκε» από την ηλικία της, την Ντανίκα Πάτρικ, που ήταν αληθινή απειλή στο Νάσκαρ, πίσω από το τιμόνι. Στο συνέδριο του ΜΙΤ για stat analytics για τα αθλητικά, που συμμετείχαν μερικά από τα πιο μεγάλα μυαλά του κόσμου, έδωσε το «παρών» μία γυναίκα, ενώ το βραβείο Μαρκ Τουέιν, για το αμερικάνικο χιούμορ, έχει πάει σε τρεις. 
 
Αυτά τα κατορθώματα συνάδουν με τη μέρα και όχι οι καρδούλες, οι ευχές και τα λοιπά. Αν ωστόσο πρέπει να συντονιστεί κάποιος με την πλευρά της διασκέδασης, σήμερα οι γυναικοπαρέες πρέπει να καταλάβουν τους δρόμους των πόλεων και οι άντρες να μείνουν στα σπίτια τους. Θα ήταν θαυμάσιο να συνέβαινε αυτό κάποια στιγμή, ακόμα και να καθιερωνόταν: τρεις ώρες μόνο γυναίκες στους δρόμους, να εξομοιώνουν εκείνη τη διαμαρτυρία η οποία κυλίστηκε στο αίμα. 
 
Αυτό που θα ταίριαζε να πει κάποιος για αυτή τη μέρα, αν ήθελε να ευχηθεί κάτι, είναι το «εις ανώτερα». Έχει υπάρξει σταδιοδρομία όλο αυτό το μακρύ χρονικό διάστημα, δεν ξεφορτώθηκαν με τη μία τα προβλήματά τους. Ούτε τα έχουν ξεφορτωθεί πλήρως. Ουδείς ανέχεται να δίνει κάτι σε κάποιον που θέλει κάτι περισσότερο, ακόμα και αν αυτό που δίνει δεν είναι δικό του. Αυτή είναι η αληθινή ιστορία. Όταν ξεφορτωθούμε την τάση που έχουμε για να νομίζουμε ότι εξουσιάζουμε τον χώρο, να τον οικειοποιούμαστε με τον πλέον δυσάρεστο και βίαιο τρόπο, τότε αυτή η μέρα θα έχει πραγματικά νόημα. Αν ο συμβολισμός της αρκείται σε ένα ρατσιστικό και ένα φεμινιστικό πέπλο, μέσα από τη διπλωματία ασφαλώς, που απλώς συγκρούονται, η δουλειά θα συνεχίσει να είναι μισή ή ημιτελής. Και δεν έχει σημασία τι θα είναι: σημασία έχει ότι δεν θα είναι ολοκληρωμένη. 

—————

2015-02-26 04:56

Η λάμψη της στιγμής

 
Διστατικά, από το 2004 και έπειτα, παρακολουθώ κολεγιακό μπάσκετ. Φέτος ακόμα περισσότερο: ο Στέλιος έπαιξε το Κεντάκι με 1,42 απόδοση προς τις αρχές της χρονιάς. Μετά από αυτό, οι Wildcats άρχισαν να πέφτουν. Είναι ακόμα αήττητοι και σε 15 μέρες κλείνει ο Φλεβάρης και μπαίνουμε στον Μάρτη. Αυτό συνεπάγεται τη March Madness. Για πρώτη φορά παρακολούθησα παιχνίδια περιφερειών, πριν δηλαδή μπούμε στο NCAA Tournament. Το μυαλό μου, που είχε προφανώς μια κάποια προδιάθεση, έχει γίνει κουρέλι. 
 
Και με δύο από τους κορυφαίους προπονητές κολεγίου να πεθαίνουν με πέντε μέρες διαφορά, επακολούθησε μία έκρηξη. Για έναν ανεξήγητο λόγο, συνέδεσα τη φυγή του Τζον Στιούαρτ από το «The Daily Show» με αυτούς τους θανάτους, αλλά αυτό μάλλον συνέβη επειδή πίνω αρκετούς καφέδες και επειδή καπνίζω τσιγάρα που λέγονται Ashima. Δεν κάνω πλάκα. 
 
Τον τελευταίο ένα χρόνο αποφάσισα ότι: πρέπει να ακούω πιο συχνά τα τραγούδια του Διονύση Σαββόπουλου, μου αρέσει ο Μπεν Άφλεκ, θεωρώ κάθε ταινία από την τριλογία των X-Men ποιοτική και όχι μόνο από την άποψη της διασκέδασης, οι στατιστικές αναλύσεις των αθλητικών γεγονότων είναι συναρπαστικές, δεν θέλω να βλέπω ματς των Ρόκετς, θα μπορούσα να τρώω τρεις φορές την εβδομάδα Κροκ Μεσιέ για γεύμα, χρειαζόμαστε ηλεκτρολόγο για να φτιάξει τον ηλιακό θερμοσίφωνα και πρέπει να πετάξω εκείνα τα κομμένα δημοσιεύματα της πρώτης εφημερίδας που έγραψα, διότι είναι καταχωνιασμένα και αμφιβάλλω αν θα τα χρειαστώ ποτέ στη ζωή μου: είμαι σίγουρος ότι όταν τα χρειαστώ πραγματικά για να μου δημιουργήσουν νοσταλγία, δεν θα μπορώ να θυμηθώ ούτε πώς με λένε. Αλλά αυτό είναι άλλο καπέλο. Επίσης, με πόνο καρδιάς, αποφάσισα ότι τα πρώτα 25 λεπτά στο ματς της Βραζιλίας με τη Γερμανία στον ημιτελικό του Μουντιάλ του 2014 είναι πιο σοκαριστικά ακόμα και από την κουτουλιά του Ζινεντίν Ζιντάν στον Μάρκο Ματεράτσι, στον τελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 2006. Αυτό το παιχνίδι, ανάμεσα σε δύο ομάδες που δεν υποστηρίζω, είναι το πιο σημαντικό που έχω δει ποτέ στη ζωή μου. Δεν μπορώ να πω ποια υποστήριζα, αλλά ο φίλος μου ο Αντώνης έπαιξε 2 ημίχρονο-2 τελικό στο στοίχημα και any time σκόρερ τον Μίροσλαβ Κλόζε.  
 
Ο θάνατος του Τζέρι Ταρκάνιαν αναθέρμανε το ενδιαφέρον μου για τους Running Rebels. Όταν έγινε γνωστός, είδα όλο το δεύτερο ημίχρονο του ημιτελικού του Final 4 του 1990 με το Τζόρτζια Τεκ, που το UNLV νίκησε επειδή ο Στέισι Όγκμον περιόρισε αισθητά τον Ντένις Σκοτ. Όπως έγραψα και στο προηγούμενο κείμενο, έχω απορία για ποιο λόγο ο Plastic Man δεν έκανε καριέρα στο ΝΒΑ. Υπάρχει, βεβαίως, εξήγηση: ο Ταρκάνιαν αγκάλιαζε παιδιά που δεν ήθελε να παίξει κάποιος μαζί τους. Που η κοινωνία απέρριπτε τις ιδιοτροπίες τους. Ο Όγκμον, αν δει κάποιος το βίντεο εκείνου του ημιτελικού, ήταν ήσυχος, χωρίς ξεσπάσματα ή κάποιον προκλητικό πανηγυρισμό. Αλλά στους Χοκς και στο Πόρτλαντ παρέβη τον κανονισμό περί δηλώσεως στους δημοσιογράφους. και παρά τα εκπληκτικά προσόντα του, δεν κατάφερε να κάνει κάποια σπουδαία καριέρα, παρά το γεγονός ότι έπαιξε 15 χρόνια στο ΝΒΑ. Μάλιστα, τη δεύτερη χρονιά του στο Πόρτλαντ ήταν συμπαίκτης με τον Κένι Άντερσον: εκείνα τα χρόνια, τα τέλη της δεκαετίας του '90, οι Μπλέιζερς σημάδευαν... διάνα όταν επρόκειτο για τα κακοποιά στοιχεία. Οι δυο τους είχαν παίξει αντίπαλοι στον ημιτελικό του '90. Ο Άντερσον είναι ένας από τους κορυφαίους ντριμπλέρ στην ιστορία του μπάσκετ και θεωρείται θρύλος στη Νέα Υόρκη. 
 
Ξυπνώντας το πρωί μίας Παρασκευής (και αυτό είναι κυριολεξία) και όντας άτυχος με ένα ραντεβού υποχρέωσης που ακυρώθηκε, βρέθηκα ενώπιον ενός βίντεο που έδειχνε τον Κένι Άντερσον κόντρα στον Μπόμπι Χέρλι, τον πλέι μέικερ του Ντιουκ, που ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα δεν του επέτρεψε να παίξει στο ΝΒΑ, παρά ελάχιστα. Την... καθαρότητα του Ντιουκ του Σιζέφσκι πολλοί εμίσησαν και σε εκείνη την αναμέτρηση ο Άντερσον ρεζίλεψε τον Χέρλι. Συγκεκριμένα, σε αυτήν τη φάση αισθάνεσαι ότι θα έπρεπε να σταματήσει επί τόπου το μπάσκετ. Θα έχανε, βεβαίως, το back2back των Blue Devils, στο οποίο έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο. Για τον Άντερσον οι δύο ντρίμπλες πίσω από την πλάτη και εκείνη κάτω από τα πόδια επέκτειναν έναν μύθο που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Ουσιαστικά, μεγέθυναν την απορία για το τι θα μπορούσε να έχει κάνει και το τι επιπλέον θα χρειαζόταν- εκτός του να παρουσιάσει ολόκληρο το ρεπερτόριό του- ώστε να γίνει ο αριστερόχειρας Αϊζάια Τόμας, μια και από το δικό του υλικό ήταν φτιαγμένος. 
 
Υπάρχουν στιγμές που κυριολεκτικά δεν οδήγησαν πουθενά στα σπορ. Που ήταν εξαιρετικά μονόπρακτα από την άποψη της τέχνης και της επιστήμης, που σε έκαναν, ουσιαστικά, να σαστίζεις, αλλά που δεν έφεραν αυτό που λένε «πεδίο δόξης λαμπρό». Κάτι που προφανώς προκαλεί δυσθυμία. Η αγανάκτηση για το αποτέλεσμα επισκιάζει τις πολύ λεπτές στιγμές της καλλιτεχνίας και αυτομάτως σε βάζει σε μία διαδικασία για το τι έγινε ορθά και τι όχι, παρά το γεγονός ότι δεν είναι πάντα αυτός ο δείκτης. Φαντάζομαι ότι το να συνεχίζεις να κάνεις σαν παλαβός με κάτι, είναι η πιο τρανή απόδειξη για το τι προτιμάς.
Ο θάνατος του «Tark the Shark», που είχε ένα πρόσωπο που ενέπνεε εμπιστοσύνη και είναι ο μόνος άνθρωπος που έχω δει στη ζωή μου στον οποίο πάνε τόσο πολύ τα κοντομάνικα πουκάμισα, στάθηκε αφορμή για να παραθέσω δέκα στιγμές που δεν έβγαλαν πουθενά, αλλά που το αρνητικό αποτέλεσμα δεν τις σταμάτησε από το να σε κάνουν να νιώθεις σαν να είσαι μπροστά σε πίνακα του Βίνσεντ βαν Γκογκ, αν είχες πιει αρκετό όπιο για να καταλαβαίνεις τι βλέπεις. 
 
Δέκα τέτοιες στιγμές παρατίθενται κάτωθι. Πρώτα, όμως, οι τιμητικές αναφορές σε τρομερές εμφνίσεις : στον τερματοφύλακα του Ολυμπιακού, Δημήτρη Ελευθερόπουλο, στο 3-0 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο «Ολντ Τράφορντ» το 2001, στους 61 πόντους του Έλτζιν Μπέιλορ στον πέμπτο τελικό του ΝΒΑ το 1962 (οι Λέικερς μπορεί να νίκησαν σε εκείνο το ματς κάνοντας το 3-2 στη σειρά αλλά οι Σέλτικς πήραν το πρωτάθλημα και ο πρόδρομος του Τζούλιους Έρβινγκ έμεινε χωρίς δαχτυλίδι), στην εμφάνιση του Γιάννη Φουντούλη στον τρίτο τελικό της Α1 πόλο Ανδρών το 2012 στο κολυμβητήριο του Λαιμού, όταν ο Ολυμπιακός έκανε το μπρέικ με τη Βουλιαγμένη αλλά έχασε το πρωτάθλημα στον πέμπτο τελικό, στον Γιώργο Καραγκούνη για το 3-1 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επί του Παναθηναϊκού το 2000, στη μεγαλειώδη εμφάνιση του Λορέντσο Μπερνάρντι στον τελικό του Champions League στο βόλεϊ το 2001, όταν η Παρί νίκησε 3-2 σετ τη Σίσλεϊ Τρεβίζο στο Παρίσι, στον Θοδωρή Χατζηθεοδώρου και το γκολ που του ακυρώθηκε στον τελικό της Γιουγκ με τον Ολυμπιακό για το Champions League του 2001 στο πόλο. Πλέον, μετά από αυτό, οι τιμητικές αναφορές πρέπει να κοπούν, διότι αναδεικνύουν στη συντριπτική πλειοψηφία τους το 2001 και φοβάμαι ότι θα μου ξεφύγει και θα αναφέρω τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. 
 
-Το γκολ του Ζεράρ Πικέ στον δεύτερο ημιτελικό του Champions League της Μπαρτσελόνα με την Ίντερ το 2010. Κατά τη γνώμη μου, το πιο κολασμένο ματς του θεσμού την τελευταία δεκαετία. Ο πιο διαυγής Ζοσέ Μουρίνιο όλων των εποχών, με την ομάδα που ήθελε να γράψει ιστορία κάνοντας το ριπίτ σε κατακτήσεις Κυπέλλου Πρωταθλητριών για πρώτη φορά μετά τη Μίλαν το 1990*. Με το σκορ στο 0-0 και το ματς στο 83', ο Πικέ πήρε την μπάλα από τον Τσάβι μέσα στην περιοχή της Ίντερ, και με τον Κόρντομπα να εφορμά για το τάκλιν και τον Σέζαρ να επιχειρεί την έξοδο, έστριψε 360 μοίρες μεταφέροντας την μπάλα με το δεξί του πόδι και απλώς σκόραρε στην κενή εστία. Με το σκορ 0-0, την Μπαρτσελόνα να θέλει δύο γκολ και τον ίδιο να είναι ο στόπερ της ομάδας. Δεν είναι η μόνη φορά που η Μπαρτσελόνα βρίσκεται στη λίστα.  
 
*Μπορεί να αποδέχομαι, αναγκαστικά, ότι η Μίλαν είναι η τελευταία ομάδα που έκανε το back2back σε κατακτήσεις Κυπέλλου Πρωταθλητριών, επειδή έχουν περάσει 25 χρόνια από τότε και ουδεμία άλλη ομάδα τα έχει καταφέρει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ομνύω για χάρη της. Το 1989 και το 1990 έπαιξε με τις Στεάουα και Μπενφίκα και έλειπαν οι αγγλικές ομάδες λόγω τιμωρίας από το 1985 και τον τελικό του Χέιζελ. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έγινε η επανάληψη ή ότι δεν είναι αποδεκτή. Δεν φταίει η Μίλαν για αυτό, παρ' όλα αυτά δεν υπάρχει μυθολογία για τη συγκεκριμένη ομάδα, ακόμα και παρά τους φανταστικούς ποδοσφαιριστές που διέθετε. Σόρι Μάρκο Φαν. 
 
 
-Οι ασίστ του Λόιντ Ντάνιελς στον τελικό του Κυπέλλου της ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ το 1999. Τα σουτ του δεν ήταν καλά, αλλά οι πάσες του ήταν εξουθενωτικά αισθησιακές, σαν την Κέιτ Άπτον στη διαφήμιση με τον Σνουπ Ντογκ. Ήταν τέτοια η έξαψη, που μία εκ των ημερών θα παρακολουθήσω ξανά εκείνο το στείρο 71-54 του τελικού του 1999 στο Youtube, αφού το παιχνίδι διατίθεται. Η συγκεκριμένη εμφάνιση του «Sweat Pea» ήταν η αφορμή για το κείμενο. Ο Ταρκάνιαν τον πήρε το 1987 στο UNLV, αλλά πριν προλάβει να παίξει παιχνίδι συνελήφθη σε αγοραπωλησία κοκαΐνης, όταν ο δήθεν έμπορος αποδείχθηκε αστυνομικός. 
 
-Η ήττα του Φέντερερ από τον Ναδάλ στον τελικό του Αυστραλιανού Όπεν το 2009. Ας μιλήσουμε για κάτι άλλο. 
 
-Η πάσα του Σαμπόνις στον Εϊνίκις στον τελικό του Ευρωμπάσκετ του 1995. Ουσιαστικά, εδώ πρόκειται για τζακ ποτ, διότι στην κατηγορία άνετα θα έμπαινε και η εμφάνιση του Μαρτσουλιόνις σε ένα από τα πιο υπέροχα ματς στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ, δηλαδή το παιχνίδι για το χρυσό μετάλλιο στο ΟΑΚΑ. Ο Μαρτσουλιόνις πήγε να νικήσει τους Γιουγκοσλάβους σχεδόν μόνος, αφού ο Σαμπόνις δικαίως αποβλήθηκε με δύο τεχνικές ποινές. Η ανάποδη πάσα του με ένα ταπ του χεριού στον πάουερ φόργουορντ της Λιέτουβα λέει τη μισή αλήθεια: η άλλη μισή είναι ότι το λέι απ του ήταν άστοχο. 
 
-Η εμφάνιση του Χοακίν στο 1-1 της Ισπανίας με την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2004. Οι Φύσσας και Βενετίδης τον έκοψαν ακριβώς... μηδέν φορές σε όλο το παιχνίδι. Ο απόλυτος εφιάλτης. Μπόνους, η εμφάνισή του στον προημιτελικό με τη Νότια Κορέα στο Μουντιάλ του 2002, ένα ματς με μία από τις πιο μονόπαντες σφαγές στην ιστορία. Από προσπάθειες του Χοακίν προήλθαν τα δύο γκολ της Ισπανίας, αμφότερα ακυρωμένα χωρίς προφανή λόγο. 
 
-Οι 25 πόντοι που έβαλε στο τρίτο δωδεκάλεπτο του έκτου τελικού με τους Λέικερς το 1988 ο Αϊζάια Τόμας. Ο δαιμόνιος πλέι μέικερ των Πίστονς είχε βάλει 14 πόντους στην περίοδο μέχρι να γυρίσει τον δεξιό αστράγαλό του. Ο ανυπόφορος πόνος δεν τον εμπόδισε να γυρίσει στο παρκέ και να βάλει τους 11 από τους 15 πόντους της ομάδας του μέχρι το τέλος του δωδεκάλεπτου, κάτι που αποτελεί ρεκόρ στο ΝΒΑ. Ο Τόμας σκόραρε τους περισσότερους πόντους σε μία περίοδο στην ιστορία των πλέι οφ του ΝΒΑ, αλλά οι Λέικερς υπερασπίστηκαν το Φόρουμ, νικώντας 103-102, έστειλαν τη σειρά στον έβδομο τελικό και εκεί νίκησαν 108-105 για να κάνουν το ριπίτ. 
 
-Το σλάλομ του Μέσι με τη Χετάφε. Η συγκεκριμένη περίπτωση αποτελεί εξαίρεση, διότι η ήττα δεν ήρθε σε εκείνο το παιχνίδι, αλλά στο επόμενο. Το γκολ του στον πρώτο ημιτελικό του Κόπα ντελ Ρέι το 2007, όταν η Μπαρτσελόνα νίκησε 5-2 τους Μαδριλένους του Μπερντ Σούστερ. Την αμέσως επόμενη μέρα, με την αναπτυγμένη τεχνολογία στα καλύτερά της, βγήκε ένα βίντεο χωρισμένο στη μέση, που στην αριστερή πλευρά είχε το γκολ του Μαραντόνα με την Αγγλία και στη δεξιά το απίθανο γκολ του Μέσι. Το δεύτερο ήταν πιο δύσκολο, αν και το πρώτο ήταν πιο σημαντικό, αφού επετεύχθη στον προημιτελικό του Μουντιάλ του 1986. Ένα πολύ ενδιαφέρον γεγονός, πάντως, ήταν ότι η Μπαρτσελόνα δεν έφθασε καν στον τελικό. Στην έδρα της Χετάφε έχασε 4-0 και αποχαιρέτησε τη διοργάνωση με τον πιο απίθανο τρόπο, ο οποίος επισκιάζεται από το ίδιο το γκολ. 
 
-Η εμφάνιση του πόιντ γκαρντ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Θοδωρή Παπαλουκά, στον τελικό της Ευρωλίγκας το 2007 στο ΟΑΚΑ. Μέχρι να λυγίσουν οι Ρώσοι, ο Παπαλουκάς κρατούσε ολομόναχος την ΤΣΣΚΑ στο σκορ και αυτό δεν είναι ευφημισμός. 
 
 
-Ο Ιβάν Μίλκοβιτς στον τελικό του World League το 2003 με τη Βραζιλία. Ο Νίκολα Γκρμπιτς δεν έδωσε πάσα σε κάποιον άλλο συμπαίκτη του (σχήμα καθ' υπερβολή) παρά στον τρομακτικό διαγώνιο της Σερβίας στο πέμπτο σετ εκείνου του ματς. Και ενώ η ομάδα που φθάνει πρώτη στους 15 πόντους κερδίζει το τάι μπρέικ, η Βραζιλία χρειάστηκε παραπάνω από τους διπλάσιους, 31, για να αντεπεξέλθει τους 29 των Σέρβων. 
 
-Το τσιγάρο του Ροναλντίνιο στο «Στάμφορντ», το 2005. Ακόμα και ο φανατικός των ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών δρωμένων θέλει κάπου 1,23 δευτερόλεπτο για να συνειδητοποιήσει ότι παρά το συγκεκριμένο αριστούργημα η Τσέλσι ήταν που προκρίθηκε στους προημιτελικούς του Champions League. 

—————

2015-02-20 14:20

Ο πιο υποτιμημένος αθλητής όλων των εποχών

Λοιπόν, οποιοδήποτε σχέδιο για να γράψω κάτι κινηματογραφικό αυτήν την εβδομάδα που τελειώνει με τα Όσκαρ διαλύθηκε. Μην είναι ένας τρόπος αντίδρασης επειδή ο φίλος μου ο Αντώνης κέρδισε στοίχημα για τις υποψηφιότητες του Gone Girl (είχα πάρει από 4 και πάνω); Δεν είναι σίγουρο. Πάντως, βρίσκουμε τους εαυτούς μας στην εποχή που οι Βρετανοί ηθοποιοί μπορούν να παίξουν τα πάντα, ακόμα και Αμερικάνους ήρωες. Φαινόταν ότι συνέβαινε το αντίθετο, μέχρι που ο Έντι Ρέντμεϊν έπαιξε τον Στίβεν Χόκινγκ στη «Θεωρία των Πάντων». Ο Ρέντμεϊν είναι γεννημένος στο Λονδίνο. Πάντως, πρέπει να βρω μία εβδομάδα την οποία θα αφιερώσω στον κινηματογράφο και θα υποκριθώ ότι τα Όσκαρ- δηλαδή η καλύτερη αφορμή για να γράψω για κάτι που δεν χρειάζεται αφορμή- θα είναι εκείνη τη συγκεκριμένη Κυριακή η οποία θα έρχεται. 
 
Προς το παρόν, μία ιστορία με σύνδεση δύο διαφορετικών καταστάσεων είναι η εξής: το απόγευμα της Τετάρτης, ο προπονητής της ομάδας πόλο Γυναικών του Ολυμπιακού, Χάρης Παυλίδης, τόνισε ότι φοβόταν πως η Σζέντες θα ήταν πιο επικίνδυνη ομάδα στον πρώτο ημιτελικό της Ευρωλίγκας χωρίς την Μπάρμπαρα Μπούικα. Ο Θεσσαλονικιός έδωσε ένα παράδειγμα τονίζοντας ότι οι Λέικερς, κάποτε, πήραν το πρωτάθλημα του ΝΒΑ χωρίς τον Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, εννοώντας τον έκτο τελικό με τους Σίξερς το 1980. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας είδα ένα B.S. Report στην Grantland με συνέντευξη του Μπιλ Σίμονς στον Ρόμπερτ Πάρις. Ο τελευταίος ομολόγησε ότι για εκείνον οι τρεις κορυφαίοι παίκτες στην ιστορία του ΝΒΑ ήταν ο Καρίμ, ο Γουίλτ Τσάμπερλεϊν και ο Μπιλ Ράσελ. «Το αριστερό πόδι του Τζαμπάρ», είπε, «πρέπει να μπει στο Hall of Fame». Και αυτό μου άρεσε, όχι μόνο επειδή κάποτε ο Ντιν Μάρτιν είχε πει το ίδιο για το φερμουάρ του Φρανκ Σινάτρα. Ο οιωνός ήταν αρκετά εμφανής και για να μην αφήσω την κατάρα του Καρίμ να διεισδύσει στις αρτηρίες μου, αποφάσισα να γράψω ένα κείμενο για τον πιο υποτιμημένο αθλητή όλων των εποχών σε κάθε σπορ. 
 
Δεν υπάρχει, στην ιστορία του αθλητισμού, παίκτης σαν τον Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ. Και δεν γίνεται να μην αναφέρεται ως ένας από τους τρεις κορυφαίους όλων των εποχών. Δεν υφίσταται καμία τριάδα κορυφαίων παικτών στο μπάσκετ χωρίς τον Καρίμ μέσα. Διότι: 
 
-Έπαιξε στο κολέγιο του UCLA για τρία χρόνια, από το 1966 έως το 1969, και κατέκτησε συναπτά πρωταθλήματα. Άλλαξαν τους κανονισμούς στο κολεγιακό μπάσκετ και απαγόρευσαν το κάρφωμα εξαιτίας του. Το επανέφεραν το 1976. Έχει ακόμα το μεγαλύτερο μέσο όρο πόντων για το UCLA, 26,4, τα περισσότερα εύστοχα σουτ εντός παιδιάς (943), τους περισσότερους πόντους σε μία περίοδο (870), την περίοδο με τον υψηλότερο μέσο όρο πόντων, 29 το 1967, τις περισσότερες βολές σε μία περίοδο, 274 το 1967, τους περισσότερους πόντους σε ένα ματς, 61, τα περισσότερα εύστοχα σουτ σε ένα παιχνίδι, 26 με το Γουάσινγκτον Στέιτ στις 25 Φεβρουαρίου του 1967, τα περισσότερα σουτ σε μία χρονιά, 346 το 1967. 
 
-Είναι ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στο ΝΒΑ, με 38.387, τα περισσότερα εύστοχα σουτ εντός πεδιάς, 15.837, τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής, 57.446. Τελείωσε την καριέρα του με μέσο όρο 24,6 πόντων, 11,2 ριμπάουντ και 2,5 μπλοκ ανά παιχνίδι. Κατέκτησε και 6 πρωταθλήματα, ήταν 2 φορές MVP των τελικών, 6 φορές στην κορυφαία πεντάδα του πρωταθλήματος, το νούμερο 33 αποσύρθηκε από τους Μπακς, από τους Λέικερς και από το UCLA, ενώ ήταν τρεις φορές All American και στην πεντάδα των All American. 
 
-Έπαιξε 20 χρόνια σε ένα πρωτάθλημα που προφανώς η ιατρική περίθαλψή του ήταν ελλιπής σε σχέση με τη σύγχρονη εποχή. Αποχώρησε το 1989 στην ηλικία των 42 ετών! Την τελευταία χρονιά του, ο τύπος σημείωσε συνολικά 748 πόντους, η μόνη περίπτωση που έβαλε κάτω από 1.165. 
 
-Έχει σκηνή με τον Μπρους Λι, η οποία είναι μεγαλειώδης. Ήταν μαθητής του, άλλωστε, στην τέχνη Τζιτ Κούνε Ντο. 
 
-Έχει το πιο θανατηφόρο σουτ στην ιστορία. Το πιο ισχυρό όπλο που εμφανίστηκε ποτέ στα γήπεδα του μπάσκετ. Το sky hook. 
 
 
Αυτές οι πρωτιές είναι παγιωμένες και κατοχυρωμένες. Η ραβέρσα του Καρίμ δεν έχει εμφανιστεί ξανά στα γήπεδα με αυτόν τον τρόπο. Σαν το μπαστούνι για τον Τσάπλιν, τα ταγέρ για την Τζάκι, η αφάνα για τον Αϊνστάιν και το μπράντι για τον Τσόρτσιλ, αυτό το σουτ ταίριαξε απολύτως στο χέρι του. Το αριστερό πόδι, το οποίο ανέφερε ο Πάρις, ο Chief των Μπόστον Σέλτικ, ήταν εκείνο που έδινε τη δύναμη στον Τζαμπάρ για να απογειωθεί. Οι πολεμικές τέχνες βοήθησαν στη συγκέντρωση και στην περιστροφή, αφού μπορούσε να κρατήσει την μπάλα με τα δύο χέρια και να την αφήσει υψώνοντας το δεξί χέρι του στο απώτατο σημείο, με τον αμυντικό να μην υπάρχει περίπτωση να το κόψει. Μισώντας αυτό το σουτ στα παιδικά χρόνια μου, θυμάμαι τον φίλο μου τον Αντώνη, αλλά και τον Θοδωρή, να με συντρίβουν παίρνοντας τους Λέικερς στο Bball. Η μπάλα πήγαινε στον Τζαμπάρ και από εκεί στο καλάθι, τη στιγμή που πάσχιζα να βρω το σουτ του Λάρι Μπερντ από τη γωνία. Και όταν ο Καρίμ έκανε την αναθεματισμένη ραβέρσα, έγραφε δύο πόντους. Από τη γωνία, από τη βολή, από το ημικύκλιο, μιλάμε τώρα ότι ο τύπος βγήκε από παρθενογένεση και ήταν εκείνος που γέννησε τον Τιμ Ντάνκαν. Παρακολουθώντας τους δύο στο low post, διαισθάνεσαι ότι βγήκαν από το στόμα του Κόμη Δράκουλα στα Καρπάθια. Και ο οργανισμός τους ήταν τόσο ισχυρός που τους επέτρεψε να παίζουν σε διάρκεια και με αποτελεσματικότητα που δεν μπορείς παρά να παραδεχθείς ότι είχαν κάτι εξωγήινο. 
 
Υπάρχουν τρεις κατηγορίες παικτών, σε ό,τι αφορά τον χαρακτηρισμό: ο υποτιμημένος που λέγεται τόσες φορές ώστε να μετατρέπεται σε υπερτιμημένος, ο υπερτιμημένος που αναφέρεται συναπτά ότι είναι υπερτιμημένος, ώστε τελικώς να υποτιμάται και ο υπερτιμημένος και ο υποτιμημένος που είναι στη σωστή τιμή. Μόνο που ο Τζαμπάρ ήταν τόσο καλός, που δεν αναφέρεται καν ότι είναι καλός. Οι περισσότεροι μπασκετόφιλοι δεν τον έχουν καν στις προτιμήσεις τους, αν και το σουτ του στο μπάσκετ είναι το αισθητικό ισοδύναμο του πηνίου του Τέσλα, του τηλεφώνου και του Google για τον κόσμο. Πέρασε χάρη σε αυτό στην ιστορία, αλλά επειδή ήταν τόσο μεγάλο σημείο αναφοράς, πολλοί το προσπερνούν ανάλαφρα, σαν να μην είχε, δα, και τόσο μεγάλη σημασία, μόνο και μόνο επειδή υπήρξε. Ίσως φταίει και το γεγονός ότι ο περισσότερος κόσμος ταυτίζεται με αθλητές που από την τηλεόραση μοιάζουν κοντοί: δηλαδή στο ύψος του. Ένας τύπος που απέχει 213 εκατοστά από τη γη είναι σαν ξένο σώμα κυριολεκτικά: σαν σώμα πάνω από ένα σώμα. Φαντάζεσαι τα πόδια του έξω από το κρεβάτι, τα μεγάλα γυαλιά του, τα εξωφρενικά άκρα του και νιώθει ότι καταλαμβάνεται από έναν οργανισμό που δεν αναγνωρίζει ως ισοδύναμο.  
 
 
Ο Καρίμ είναι μαζί με τον Τζόρνταν στην πρώτη θέση της κατηγορίας, κατά την ταπεινή γνώμη μου, και μετά είναι συζητήσιμο: η απόσταση των άλλων είναι μικρή, θα μπορούσε κάλλιστα να υπάρχει ο Μπιλ Ράσελ, ο οποίος έχει κατακτήσει 11 πρωταθλήματα, διότι δεν μπορώ να πάω ως απόφοιτος λυκείου και να διεκδικήσω δουλειά με κάποιον που έχει μεταπτυχιακό δημοσιογραφίας στο Χάρβαρντ. Είναι αδόκιμο. Ο Τζόρνταν δεν έχανε ποτέ όταν μπορούσε να νικήσει. Ο Καρίμ ήταν βιονικός και το sky hook του ήταν ευεργεσία για το μπάσκετ. Ουδείς το έκανε πριν και μετά όπως αυτόν.  

 

—————

2015-02-17 17:44

Saturday Night Live

Ζούμε σε μία εποχή που είναι τερατική: η αλληλεξάρτηση της ενέργειας έχει ήδη μετατρέψει τον κόσμο σε παγκόσμιο χωριό και τα θαυματουργά τεχνολογικά μαντζούνια μας επιτρέπουν να μιλάμε με το Κατάρ την ίδια στιγμή που αλληλογραφούμε με τη Σανγκάη. Κάποιον βλέπουμε σε μία εικόνα, ο οποίος μας μιλάει και αυτό έχει απόκλιση ενός δευτερολέπτου από τη στιγμή που γίνεται. Μπορούμε να αποφυλακίσουμε μερικές από τις στιγμές που έχουμε φανταστεί. Το «i coulda been a contender, i coulda been somebody instead of a bum», που είπε ο Μάρλον Μπράντο στο «Λιμάνι της Αγωνίας». Τον χορό με τα ψωμάκια του Τσάπλιν, τον Νουρέγιεφ και τον Μπαρίσνικοφ, ένα σόου της Rat Pack, βίντεο της Ρακέλ Γουέλς, κάποιον εναρκτήριο λόγο του Μπομπ Χόουπ στα Όσκαρ, τη σκηνή προσποίησης του οργασμού της Μεγκ Ράιαν στο «Όταν ο Χάρι γνώρισε τη Σάλι», ένα βίντεο αφιερωμένο στον γίγαντα Ηλία Πετρόπουλο, το νοκ άουτ του Αλί στον Φόρμαν στην Κινσάσα, το γκολ του Δεληκάρη με τη Δυτική Γερμανία το 1976, την ήττα του Αλεξάντερ Καρέλιν από τον Ρούλον Γκάρνερ στο Σίδνεϊ, το καλάθι του Αλεξάντερ Μπέλοφ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972, την Κάλλας παντού. 
 
Το Youtube έγινε ένας οπτικός παράδεισος. Μπορούσες να δεις οτιδήποτε, όσες φορές θα ήθελες να το κάνεις. Ένα απόσπασμα από μία παλιά συναυλία των Rolling Stones, το Άνφιλντ να τραγουδάει, το 1964, το It's been a hard day's night. 
 
Η παραπάνω παράγραφος, με τις αναφορές στα δύο κορυφαία αγγλικά συγκροτήματα, παρεισέφρησε τυχαία. Αλλά την ώρα που γραφόταν συνειδητοποίησα ότι ταίριαζε ακριβώς στο θέμα: προ τριημέρου το Saturday Night Live γιόρτασε με ένα ασύλληπτο σόου τα 40 χρόνια από την καταβολή του και ο Κιθ Ρίτσαρντς, που παρουσίασε τον Πολ ΜακΚάρτνι, έκανε το εξής αστείο: «In the early '60s, a band came out of England and it changed the world. But enough about the Rolling Stones. Ladies and gentlemen, Paul McCartney»
 
Δηλαδή, «στις αρχές της δεκαετίας του '60 ένα συγκρότημα εμφανίστηκε στην Αγγλία και άλλαξε τον κόσμο. Αλλά αρκετά με τους Ρόλινγκ Στόουνς. Κυρίες και κύριοι, ο Πολ ΜακΚάρτνι»
 
Οι Beatles δεν ήταν μαζί όταν ο Καναδός Λορν Μάικλς αποφάσισε να γίνει ο παραγωγός του SNL. Αλλά τους πρότεινε να έρθουν να παίξουν σε ένα από τα σόου του, και το έκαναν, δύο χρόνια πριν ο Λένον αποδημήσει εις ουρανούς. Ο ΜακΚάρτνι ήταν εκείνος που εμφανίστηκε στη Νέα Υόρκη για να τιμήσει την 40ετία μίας από τις κορυφαίες εκπομπές τηλεόρασης όλων των εποχών. Η οποία τις προάλλες πρόβαλλε ένα βίντεο στο οποίο ο Τζον Μπελούσι (ένας από τους θρυλικούς Blues Brothers στην κινηματογραφική μεταφορά) απεικονίζεται γέρος σε ένα νεκροταφείο, χορεύοντας και λέγοντας, «πάντα έλεγαν ότι θα ήμουν ο πρώτος που θα φύγω». Το 1978, όταν και παρουσιάστηκε το βίντεο, ο Μπελούσι ήταν 29 ετών. Τέσσερα χρόνια μετά, στις 5 Μαρτίου του 1982, βρέθηκε νεκρός στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του εξαιτίας ενός κοκτέιλ ηρωΐνης και κοκαΐνης. Το βίντεο έγινε, από εκεί και ύστερα, στοιχειωμένο. 
 
 
Το SNL είναι ένα από τα κορυφαία σόου στην ιστορία, επειδή δεν ήταν πάντα αστείο. Μερικές φορές τα σκετσάκια του ήταν άθλια, αλλά αυτό δεν είχε καμία σημασία για τον Μάικλς, που το κράτησε με νύχια και με δόντια μετά την πενταετία. Βρήκε, βεβαίως, τη βοήθεια που δεν προσδοκούσε από ένα αυθεντικό κωμικό ταλέντο, τον Έντι Μέρφι, που μία παρουσίασή του έσωσε την εκπομπή. Μετά από αυτήν την κρίση, η εκπομπή συνέχισε να παίζεται. Και ήταν το πρόσωπο της Νέας Υόρκης. 
 
Δεν υπήρξα θαυμαστής της Νέας Υόρκης. Για να αποδοθεί αυτό με αθλητικούς όρους, ενώ πάντα θεωρούσα ότι το Boston Garden, με τη φιγούρα ενός Ιρλανδού μπαλαντέρ μίας τράπουλας που ήταν ποτισμένη με μολτ ουίσκι, ήταν στοιχειωμένη, δεν μπορούσα να καταλάβω πού βρίσκεται το μεγαλειώδες στο Madison Square Garden. Και ενώ μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό που στη μέση του γυμναστηρίου που μεγαλούργησε ο Λάρι Μπερντ, χαζεύοντας στην οροφή τα λάβαρα από τα 17 πρωταθλήματα, καθήμενος στην άκρη του πάγκου βλέποντας τον Ρεντ Άουερμπαχ να ανάβει τσιγάρο- και αυτό θα ήταν ωραίο να γίνει χωρίς να αναγκαστώ να πάω στη Βοστώνη- δεν μπορούσα να συνδεθώ με την ίδια βαριά ατμόσφαιρα με το Μάντισον. Μπορεί, βεβαίως, στον τελικό του 1970, να μπήκε στον έβδομο τελικό με τους Λέικερς ο τραυματίας Γουίλις Ριντ, παρ' όλα αυτά με άφηνε αδιάφορο η προοπτική να ζήσω τη στιγμή εκ του σύνεγγυς, όσο συναρπαστική κι αν ήταν. 
 
Το «Μεγάλο Μήλο», ωστόσο, προφανώς δεν έχει ανάγκη από τον δικό μου θαυμασμό. Όσο μεγαλώνεις η αποτίμηση είναι εντελώς διαφορετική, ειδικά σε καταστάσεις που δεν έχεις ιδέα πώς είναι: αν 9 στους 10 ανθρώπους εξυμνούν τις ερμηνείες της Μέριλ Στριπ και εσύ είσαι ο μόνος που δεν καταλαβαίνει το γιατί, η επικρατέστερη περίπτωση είναι ότι όντως δεν καταλαβαίνεις το γιατί. Από την άλλη μεριά, και όπως έχω καταλάβει μέσω των μέσων διαδικτυακής κοινότητας για την αναπαραγωγική διαδικασία των ειδήσεων, δεν είναι σίγουρο ότι οι 9 όντως εξυμνούν τις ερμηνείες της, ή αυτό συμβαίνει επειδή το έκανε ο πρώτος, έπεισε τον δεύτερο, ο τρίτος έγινε μειοψηφία και πάει λέγοντας. Στην πραγματικότητα, σε 10 ανθρώπους που ζουν σε 10 διαφορετικές χώρες, χωρίς να γνωρίζουν ο ένας τον άλλο με κοινό παρονομαστή ότι είναι θεατές και ότι δεν δεσμεύονται με καμία άλλου είδους σχέση με τον κινηματογράφο, εκείνοι που θα αποθέωναν τη Στριπ θα ήταν το πολύ 7. Είναι τόσο λαμπρή η Αμερικανίδα ηθοποιός (η πρώτη που έδωσε στις μεσήλικες το δικαίωμα στο να μην πετιούνται στον κάδο σκουπιδιών της κινηματογραφικής βιομηχανίας μόνο και μόνο επειδή μεγάλωσε) που ο σκοπός είναι να μην καταλαβαίνεις πόσο σπουδαία είναι. Να μην μπορείς να το εξηγήσεις, όπως θα μπορούσες, παραδείγματος χάρη, να επιχειρηματολογήσεις στον λόγο που η εμφάνιση του Ρίνο Γκατούσο στον τελικό του Champions League το 2003, μεταξύ Μίλαν και Γιουβέντους στο «Ολντ Τράφορντ», είναι από τις κορυφαίες όλων των εποχών. 
 
Αυτό που διαθέτει η Νέα Υόρκη- και που δεν μπορείς να βρεις σε καμία άλλη νυχτιπολία σε μία κοσμόπολη- είναι θόρυβο που είναι διαφορετικός: το νόθο παιδί της Ηχορρύπανσης, που όμως μεγάλωσε μαζί με τον έντονο, αλλά όχι αγενή, αεικίνητο αλλά όχι φασαριόζο, πατέρα του. Η πρώτη ένδειξη είναι η βαβούρα που γίνεται στο US Open. Ουδέν άλλο Major έχει το χαοτικό χαριτωμένο του Flushing Meadows. Ο κόσμος ουρλιάζει ανάμεσα στους πόντους, βρίσκεται συνεχώς σε κίνηση και ομιλία και ακόμα και αν πρόκειται για ψίθυρο, αυτό που λαμβάνεις από την τηλεόραση είναι διαδοχικά ηχητικά πεδία που δεν σε ενοχλούν, αν και η παρουσία τους συνιστά όχληση. Παρά το γεγονός ότι είναι μία αθλητική εκδήλωση όπως οι υπόλοιπες και καταχωρείται ως Major, σου δίνει την εντύπωση ότι όταν η κάμερα σταματήσει να γράφει οι ηθοποιοί θα σταματήσουν να παίζουν και θα επιστρέψουν στα σπίτια τους. Ο πρωτογονισμός βρίσκεται στον άρτο και στα θεάματα και όχι στην ίδια την επιβίωση, που ο τενίστας μαθαίνει από πολύ νωρίς στην καριέρα του. Σε μία υποθετική κατηγορία κορυφαίων στιγμών στις οποίες θα έπρεπε να κοντρολάρεις τα νεύρα σου, το να μάθεις να είσαι ήρεμος ενώ μπορεί για 10 διαδοχικά λεπτά να στέλνεις το μπαλάκι στον φιλέ, είναι μέσα στις 5. 
 
Το SNL είναι το αισθητικό ισοδύναμό του. Κανείς δεν γελάει χωρίς να υπάρχει πραγματικός λόγος: θα μπορούσε ένας κωμικός να μιλάει για 10 λεπτά και αν δεν κάνει κάποιο πραγματικά καλό αστείο, να μη γελάσει κανείς. Οι Αμερικάνοι μισούν τους Γάλλους για πολλούς λόγους, ο σημαντικότερος εκ των οποίων αποτυπώθηκε με ωραίο τρόπο από τον Ντέιβιντ Σεντάρις, «οι ΗΠΑ μισούν τη Γαλλία επειδή θεωρούν ότι η Γαλλία θεωρεί ότι είναι η κορυφαία χώρα στον κόσμο». Επίσης, οι Γάλλοι είναι πολύ πιο αυστηρό κοινό από τους Αμερικάνους, διότι δεν ξεχνάνε. Μία παράτυπη συμπεριφορά και είσαι για πάντα εχθρός τους. Είναι σπάνιο να εκδηλώσουν συμπάθεια για κάποιον ο οποίος τους είχε υποτιμήσει. 
 
 
Και παρά το γεγονός ότι οι θεατές του SNL είναι γνήσιοι Νεοϋορκέζοι, στο συγκεκριμένο σόου υπάρχει χώρος για οποιονδήποτε. Αυτό ήταν το σόου που όταν το 2004 έφυγε ο θεαματικός Τζίμι Φάλον έδωσε στην Τίνα Φέι τα κλειδιά της συγγραφής των σκετς και την έκανε την πρώτη γυναίκα παρουσιάστρια στο Weekend Update Off, ενώ λίγα χρόνια αργότερα συμπαρουσιάστριά της έγινε η Έιμι Πόουλερ, το πρώτο δίδυμο Γυναικών που παρουσίασε ποτέ ειδήσεις. Αυτό ήταν το σόου από το οποίο άρχισαν την σημαντική καριέρα τους ο Γουίλ Φερέλ, ο Μπιλ Μάρεϊ, ο Νταν Αϊκρόιντ, ο Φιλ Χάρτμαν, ο Τζον Λόβιτς, ο Σεθ Μέγερς, η Μάγια Ρούντολφ, ο Τζίμι Φάλον, η Κρίστεν Γουίγκ, ο Μπιλ Χέιντερ, ο Άλεκ Μπάλντουιν, ο Μάικ Μάιερς και που χωρίς να είναι οι καλύτεροι δυνατοί σε κάθε σόου (αν υπάρχει κάτι πιο δύσκολο από την κωμωδία, είναι η κωμωδία στη ζωντανή τηλεόραση: είναι σαν να κάνεις πρόβα ζωντανά, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρεμιέρα), κατάφεραν και έκαναν το βήμα παραπάνω διότι κρίθηκαν διαφορετικά. Το SNL είναι ένα σχολείο που αν είσαι καλός (όχι πολύ καλός ή σπουδαίος, απλώς ανεκτά καλός), σε βγάζει σε μία αγορά εργασίας που σου δίνει από εκατοντάδες χιλιάδες ως εκατομμύρια δολάρια. Και παρ' όλα αυτά δεν κοιτάζει να υιοθετήσει ένα κουλτουριάρικο προφίλ απευθυνόμενο σε μία ελίτ θεατών και ηθοποιών. Είναι η ίδια η Νέα Υόρκη μαζί με τις επιλογές της σε ένα τετραγωνικό μέτρα. Από το «Bitch is the New Black», που είπε η Τίνα Φέι στο τελευταίο weekend update που έκανε με την Έιμι Πόουλερ (δηλαδή οι δύο παρουσιάστριες των τριών τελευταίων Golden Globes) μέχρι το «Επίσης, μαζί μας απόψε είναι ένας από τους αυθεντικούς παραγωγούς της εκπομπής: η κοκαΐνη», αποχαιρέτα την προσπάθεια του Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν να σε βάλει στο κλίμα της πόλης. Το Saturday Night Live έκλεισε 40 χρόνια και παρά το γεγονός ότι το ανακάλυψα μόλις τον προηγούμενο Αύγουστο, όπως με κάνει να φαντάζομαι τη Νέα Υόρκη κερδίζει ένα δυνητικό ταξιδιώτη για την πόλη που άνοιξε τον δρόμο στο Νιου Τζέρσεϊ μόνο αφού τα κατάφερε σε εκείνη ο Φρανκ Σινάτρα. 

—————

2015-02-15 22:06

Το ξεμπλοκάρισμα του Βολτυράκη

 
Πριν σχεδόν πέντε χρόνια, ο Μάκης Βολτυράκης διαμαρτυρήθηκε μέσω δηλώσεων για διαιτησία, μετά από ένα παιχνίδι που ακυρώθηκε γκολ αντίπαλου για σκισμένο δίχτυ. Αυτήν τη στιγμή, είναι ο πλέον κατάλληλος για μία ομάδα που είναι δύσκολο να τη νικήσεις. Προς το παρόν τουλάχιστον. 
 
Άνοιξε τα χέρια του. Σε όλο το ματς στο Παλαιό Φάληρο, αυτό ήταν. Μία διαιτητική απόφαση που δεν ήταν καν αποβολή στην άμυνα του ΑΝΟ Γλυφάδας παρά υποψία αποβολής στην επίθεσή του τον οδήγησε να ανοίξει τα χέρια του. Ο Βολτυράκης στον πάγκο του ΑΝΟΓ δεν είχε άλλη αντίδραση. Κοίταξε τον απέναντι διαιτητή (δηλαδή τον Κατσαρό) και άνοιξε ελαφρώς τα χέρια του χωρίς καν να τα τεντώσει. Η Γλυφάδα, με τον ίδιο στον πάγκο της, πέτυχε την τέταρτη νίκη της στα πέντε τελευταία ματς μόνο και μόνο επειδή ανάμεσα σε αυτά ήταν εκείνο με τον Ολυμπιακό. 
 
Αν βγάλει κάποιον ο δρόμος σε σημαντικά παιχνίδια πρωταθλήματος, μπορεί να φθάσει ένα κλικ από το να κλείσει ραντεβού σε ψυχολόγο: συνήθως και οι δύο ομάδες έχουν φρικτά παράπονα για τη διαιτησία. Κάποιες φορές δικαίως (όπως ο ΠΑΟΚ στο πρόσφατο ματς με τον Υδραϊκό: είναι σπουδαίο δώρο η ομάδα του Δημήτρη Μαυρωτά για τη φετινή Α1 και θα επεκταθώ σε ξεχωριστό κεφάλαιο, αλλά οι διαιτητές της συμπεριφέρονται με επιείκεια στα περισσότερα παιχνίδια της που έχω παρακολουθήσει), κάποιες άλλες καθ' υπερβολή, όπως στην περίπτωση του Παλαιού Φαλήρου στο παιχνίδι με τη Γλυφάδα. Ας πούμε ότι η μία περίπτωση στην προσπάθεια για ριμπάουντ μπορεί να ήταν πέναλτι, ενώ η δεύτερη, με τον επίδοξο ριμπάουντερ να έχει γυρισμένη την πλάτη στο τέρμα, δεν πολυφάνηκε.  
 
Ο Βολτυράκης είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά κεφάλαια του ελληνικού πόλο τα τελευταία 25 χρόνια: από τότε που ήρθε από τα Χανιά για να υπερασπιστεί την εστία του Ολυμπιακού, κάτι που έκανε με τεράστια επιτυχία για 14 χρόνια. Δόμησε την καριέρα του με τέτοιο τρόπο που να περάσει στην ιστορία ως ένας από τους κορυφαίους Έλληνες τερματοφύλακες όλων των εποχών και το τελευταίο ματς του στον Ολυμπιακό- σε μία ευλογημένη συγκυρία για κάθε αθλητή- ήταν ο τελικός του Champions League το 2002. Μετά από τρεις αποτυχημένες απόπειρες στο Κύπελλο Κυπελλούχων και στο Champions League, ο Βολτυράκης σήκωσε στη Βουδαπέστη, στις 25 Μαΐου του 2002, το Άγιο Δισκοπότηρο σε επίπεδο συλλόγων στην Ευρώπη. 
 
Ούτως ή άλλως, έμοιαζαν να είναι οι τελευταίοι αγώνες της καριέρας του. Λίγες μέρες πριν το Final 4 της Βουδαπέστης ο Βολτυράκης είχε δώσει μία συνέντευξη στην οποία ανέφερε ότι αν ο Ολυμπιακός κατακτήσει το κύπελλο, ο ίδιος θα σταματούσε την καριέρα του. Και εκείνη τη στιγμή που σήκωνε την κούπα, ουσιαστικά δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα είχε μέλλον ως παίκτης. Μέχρι τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας, ωστόσο, η άποψή του για το τι έπρεπε να κάνει, είχε κλονιστεί. Ακριβώς τη μέρα που ο Ολυμπιακός κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών, το δεύτερο ευρωπαϊκό τρόπαιό του σε ερασιτεχνικό επίπεδο και τρίτο συνολικά, ο Σιταρένιος και ο Θεοδωρακόπουλος, δύο άνθρωποι του Εθνικού οι οποίοι είχαν ταξιδέψει στη Βουδαπέστη, έβαλαν στο μάτι τους δύο Χανιώτες του Ολυμπιακού, τον Βολτυράκη και τον Βλοντάκη. Τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας τους βρήκαν στο... ασανσέρ του ξενοδοχείου στο οποίο είχε καταλύσει η αποστολή της ομάδας. Ο δεύτερος είχε ήδη συμφωνήσει με τον Ολυμπιακό και ήταν τόσο... προχωρημένο το στάδιο που είχε πάει γλυκά στους συμπαίκτες και τους ανθρώπους της ομάδας. Ο πρώτος διοργάνωσε συνέντευξη Τύπου στην οποία επέμεινε ότι αυτό που είχε πει στη συνέντευξή του πριν το Final 4 ίσχυε και τόνισε ότι από όποιο πόστο και να τον θέλει ο Ολυμπιακός- ο οποίος στόχευε στο να τον κάνει εξαρχής βοηθό προπονητή πριν του δώσει την ευκαιρία να γίνει πρώτος- εκείνος θα ήταν διατεθειμένος να βοηθήσει. Ο Βλοντάκης κίνησε τις διαδικασίες πολύ γρήγορα ώστε να κλείσει με τον Εθνικό του Μπέη και πήρε 10 εκατομμύρια δραχμές παραπάνω για να το κάνει. Ο Βολτυράκης περίμενε μέχρι την τελευταία στιγμή και έπειτα έχασε την ευκαιρία να περάσει στην ιστορία ως ο μόνος Έλληνας πολίστας που φεύγει από το πόλο με τελευταίο παιχνίδι στην καριέρα του να είναι ο νικηφόρος τελικός του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Η συμφωνία του με τον Εθνικό ήταν ακριβώς η ίδια με εκείνη που έκανε ο Βλοντάκης. Ο Μπέης, που ήταν ο χρηματοδότης της ομάδας, δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερο τρόπο για να ταράξει τα γαλήνια ύδατα του ελληνικού πόλο. 
 
Αυτή είναι, ουσιαστικά, η αρχή της ιστορίας. Στο ντέρμπι του πρώτου γύρου τη σεζόν 2002-03 ο Βολτυράκης είναι θαυμάσιος, ο Εθνικός νικάει 7-6 και ο Βλοντάκης (που το πάθημα του Ολυμπιακού έγινε μάθημα και από εκεί και έπειτα οι συμφωνίες έρχονταν μαζί με τις υπογραφές) μιλάει για την εγκαθίδρυση μίας αυτοκρατορίας. Αλλά η αχλάδα έχει την ουρά της στον δεύτερο γύρο: ο Ολυμπιακός συντρίβει τον Εθνικό 9-1 και οι «κυανόλευκοι» δεν φθάνουν καν στους τελικούς της Α1. Ο Βολτυράκης κόβει το πόλο- με μία χρονιά που σίγουρα και ο ίδιος θα θεωρεί παρανυχίδα μπροστά στη λαμπερή καριέρα του- και αναλαμβάνει προπονητής του Εθνικού. 
 
 
Ο Χανιώτης γκολκίπερ ήταν ένα από τα αγαπημένα παιδιά του Νίκολα Στάμενιτς. Μάλιστα, τις προάλλες που είχε έρθει η Ραντνίτσκι Κραγκούγεβατς για να παίξει κόντρα στον Ολυμπιακό, είχε κάνει έξοδο με τον τεχνικό της ομάδας πόλο Γυναικών του Ολυμπιακού, Χάρη Παυλίδη, και τον Αλεξάντερ Τσίριτς, αρχηγό της Ραντνίτσκι, που για τον Στάμενιτς ήταν ό,τι ο Απόστολος Ιωάννης για τον Χριστό. Όπως λένε, όμως, αυτοί που ξέρουν, ο θαυμασμός του Βολτυράκη για τον Στάμενιτς είχε επεκταθεί στην προσωπικότητά του. Έβριζε, πάει να πει, στα σέρβικα και σιγά σιγά, χωρίς καν να έχει βρει την προπονητική ταυτότητά του, την έχασε. Το καλοκαίρι του 2004 ο Εθνικός αποκτά τον Δημήτρη Μάζη από τον ΝΟ Βουλιαγμένης: αρχίζει μία τετραετία που θα βρεθεί σε τελικούς πρωταθλήματος με τον Ολυμπιακό. Το πρωτάθλημα του 2005 χάνεται στις λεπτομέρειες αλλά όχι και το Κύπελλο: ο Εθνικός το κατακτά έχοντας νικήσει στον ημιτελικό τον Ολυμπιακό. Το 2006 έρχεται το πολυπόθητο πρωτάθλημα στην πιο επεισοδιακή χρονιά στην ιστορία της Α1, που πρώτα έχει την υπόθεση του Γιάννη Θωμάκου (ο οποίος θέλει να συνεχίσει την καριέρα του στον Πανιώνιο) και έπειτα μία από τις πιο συγκλονιστικές σειρές τελικών στην ιστορία, που κρίνεται στην απόκρουση του Φίλιππου Καραμπέτσου στο πέναλτι του Αργύρη Θεοδωρόπουλου, ενώ κερασάκι στην τούρτα είναι το κακομαθημένο «δεν παίζω στην Εθνική» των παικτών των δύο ομάδων. Το πρωτάθλημα αφιερώνεται στον αείμνηστο Νώντα Σαμαρτζίδη, αλλά είναι ο τελευταίος τίτλος του Εθνικού, ο οποίος το καλοκαίρι του 2006 αποκτά τον ξενιτεμένο Χρήστο Αφρουδάκη και τον τερματοφύλακα Ντένις Σέφικ. Το μενού διαθέτει μία συντριβή στον τελικό του Κυπέλλου στην Καλαμάτα και δύο ήττες σε τελικούς πρωταθλήματος. Το καλοκαίρι του 2008 ο Βολτυράκης φεύγει για τον Πανιώνιο και οδηγεί την ομάδα του σε δύο τελικούς πρωταθλήματος, επίσης, και τρεις τελικούς Κυπέλλου. Το τελευταίο παιχνίδι του στην τεχνική ηγεσία της ομάδας του είναι ο τελικός του Κυπέλλου στην Κάλυμνο το 2011. Επιστρέφει στα Χανιά, μόνο και μόνο για να κάτσει μισό χρόνο: αναλαμβάνει τον ΝΟ Χίου με Χατζηθεοδώρου και Βλοντάκη παρόντες, αλλά φθάνει στους ημιτελικούς του πρωταθλήματος και στον τελικό του Κυπέλλου. Το καλοκαίρι του 2012 αποφασίζει να γυρίσει σπίτι. Μέχρι προσφάτως δεν αναλαμβάνει κάποια ομάδα, αλλά όταν οι παίκτες οδηγούν με τις εμφανίσεις του τους διοικούντες τω ΑΝΟΓ στην καρατόμηση του Δημήτρη Σελετόπουλου, ο Βολτυράκης μπαίνει ξανά στο παιχνίδι. Έχει περάσει 2,5 χρόνια στα Χανιά, κάτι που τον βοηθάει να ηρεμήσει και να σκεφτεί. Ένα διάλειμμα μετά από μία ένταση δεκαετίας, σε βοηθάει να δεις καλύτερα τα πράγματα. Κοντά στους ανθρώπους του και στην οικογένειά του ο Βολτυράκης ηρεμεί. Επιστρέφει έχοντας ξεμπλοκάρει το μυαλό του από τη δίνη του παρελθόντος, βλέπει καθαρά τα παιχνίδια και μπορεί να κοουτσάρει μία ομάδα κάνοντας τους παίκτες, προς το παρόν, να παίζουν για αυτόν, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Νίκου Κουλιεράκη, ο οποίος απογείωσε την απόδοσή του. Όσο κρατήσει αυτό, θα είναι εξαιρετική περίπτωση τόσο για τον ίδιο όσο και για την εκάστοτε ομάδα του. 
 
Στο Παλαιό Φάληρο ο ΑΝΟ Γλυφάδας αντιμετώπισε την ομώνυμη ομάδα και σε ένα χορταστικό ματς επικράτησε 9-10. Στον πάγκο του ΑΟΠΦ κάθεται ο Νίκος Βενετόπουλος. Την Παρασκευή ο Εθνικός του Φάνη Κουντουδίου φιλοξένησε τον Ολυμπιακό του Θοδωρή Βλάχου. Ο Παναθηναϊκός του Κώστα Λούδη νίκησε δύσκολα τον ΝΟ Καλαμακίου και η ομάδα πόλο Γυναικών του Ολυμπιακού του Χάρη Παυλίδη πέρασε άνετα από τη Γλυφάδα, νικώντας 5-17 τον ΑΝΟΓ. Το κοινό αυτών των έξι προπονητών είναι ότι βρίσκονταν στην ομάδα πόλο Ανδρών του Ολυμπιακού που κατέκτησε το πρωτάθλημα του 1992, το πρώτο μετά από 21 χρόνια. Πέντε από τους 12 προπονητές των ομάδων της Α1 και ένας στο πρωτάθλημα των Γυναικών ήταν σε εκείνη την ομάδα. Το βέβαιο είναι ότι παρά τη γενικότερη εικόνα του ερασιτεχνικού αθλητισμού και της υδατοσφαίρισης, οι Έλληνες πολίστες της δεκαετίας του '90 βρήκαν στην προπονητική έναν τρόπο για να συνεχίσουν να είναι κοντά στο παιχνίδι και να αποκτήσουν την κριτική σκέψη και την τάση για έρευνα που πρέπει να έχει ο άνθρωπος στον πάγκο. Να βρουν ένα μονοπάτι φωτεινό, που δεν έχεις ιδέα που θα σε βγάλει, έναν αληθινά δύσκολο δρόμο. 
 
 
ΥΓ. Αυτή η φωτογραφία από πάνω, την οποία ομολογώ ότι έκλεψα από το φωτογραφικό άλμπουμ του Μάνου Χαλδαίου, με έβαλε σε προβληματισμό. Ό,τι απεικονίζει είναι ο Στέλιος Αργυρόπουλος, πολίστας του Εθνικού. Αυτό που με προβλημάτισε δεν είναι τόσο οι αμυχές στο πρόσωπό του, όσο το τι ακριβώς συμβολίζει το παιχνίδι του πόλο για τους ίδιους τους πολίστες. Χωρίς αμφιβολία αυτό που αντιμετωπίζει ο θεατής της φωτογραφίας βρίσκεται σε μία αμφιθυμία: η υδατοσφαίριση είναι, το δίχως άλλο, ένα σκληρό σπορ, αν και ευγενές στη σκέψη, αλλά από πότε έγινε βρώμικο; Ασφαλώς άλλο είναι ένα μελάνιασμα από μία γροθιά, ηθελημένη και κατά λάθος, και άλλο είναι αμυχές από νύχια τα οποία εξετάστηκαν (;) από τους διαιτητές. Ο παίκτης του Ολυμπιακού που δημιούργησε αυτό το πρόσωπο δεν πρέπει να είναι υπερήφανος από τον εαυτό του για το συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Αν είναι, δε, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. 
 
ΥΓ.1. Το συγκεκριμένο θέμα είναι πολύ σοβαρό για να μην γίνει βασικό, αλλά είναι και πολύ σημαντικό για να μη γραφτεί τώρα. Υπάρχει μια περίεργη ιστορία στοιχηματισμού που ήρθε με το... θρόισμα των φύλλων για ένα παιχνίδι από τα πρώιμα της 13ης αγωνιστικής για την Α1 πόλο Ανδρών. Δεν θα ήταν τίποτα σοβαρό, αλλά από ό,τι έμαθα, υπήρξε παίκτης που πόνταρε σε βαριά ήττα εις βάρος της ομάδας του! Δεν μπορώ να επεκταθώ και να ονοματίσω, ασφαλώς, χωρίς αποδείξεις, παρ' όλα αυτά η δομή της ιστορίας αναφέρει τα εξής: τρεις πολίστες στοιχημάτισαν για το συγκεκριμένο παιχνίδι στο ίδιο δεδομένο, οι δύο έπαιξαν υπέρ της ομάδας τους, ο τρίτος εις βάρος της δικής του. Και ενώ δεν βρίσκω κάτι μεμπτό στο να ποντάρεις τα χρήματά σου και να σκίζεσαι για να τα πάρεις- προς όφελος του συλλόγου σου και εφόσον το κάνεις πάντα υπέρ της ομάδας σου- η τρίτη περίπτωση είναι αυτονόητα τουλάχιστον περίεργη. Μόνο αυτό έλειπε στο ελληνικό πόλο, να ανοίξει κεφάλαιο τζόγου εκ του μη όντος. 

—————

2015-02-12 17:50

Τα Golden Globes του ΝΒΑ

Η επιλογή των συγκεκριμένων βραβείων δεν έγινε τυχαία, παρά το γεγονός ότι τα Όσκαρ είναι εκείνα που ακολουθούν. Πέραν του γεγονότος ότι η Τίνα Φέι και η Έιμι Πόουλερ (δύο ντίβες της κωμωδίας παγκοσμίως, που αν μη τι άλλο έχουν ανοίξει με την εργασία και την πειθαρχία τους χώρο στις γυναίκες κωμικούς) τα φιλοξένησαν για τρίτη διαδοχική χρονιά στις 11 Ιανουαρίου, τα Golden Globes είναι τα μόνα σοβαρά βραβεία που αφορούν στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση. Είναι, επίσης, τα μόνα βραβεία στα οποία επιτρέπεται να πιεις και αν κάποιος έχει παρακολουθήσει την φοβερή Έμα Τόμπσον στην περυσινή εκδήλωση, δεν είναι να μετανιώνεις για αυτό. 

 
Με βάση το ΝΒΑ βρισκόμαστε στην κορυφαία εποχή για το μπάσκετ. Ποτέ το πρωτάθλημα δεν ήταν τόσο φορτωμένο (loaded, το λένε οι Αμερικάνοι, και είναι από τις λίγες περιπτώσεις που μία λατινική λέξη μπορεί να συγκριθεί στην έννοιά της με μία ελληνική) από τόσο σπουδαίους μπασκετμπολίστες. Αν βάλεις μόνο τους πόιντ γκαρντ των ομάδων στη σύγκριση, χάνεις την μπάλα: 16 παίκτες στη θέση από ισάριθμες διαφορετικές ομάδες ξεχωρίζουν και αυτό χωρίς να μπαίνουν στην εξίσωση ο Σαμπάζ Ναπίερ των Μαϊάμι Χιτ (αν σε πέντε χρόνια δεν είναι στους 10 κορυφαίους, θα αναγκαστώ να κάνω ετήσια δίαιτα) και ό,τι θεωρείται το καλύτερο τρίπτυχο γκαρντ σε ομάδα: δηλαδή ο Έρικ Μπλέντσο, ο Αϊζάια Τόμας και ο Γκόραν Ντράγκιτς των Φοίνιξ Σανς. Βγάζεις επίσης τον Τζέιμς Χάρντεν, χαριστικά, επειδή δεν είναι καθαρός πόιντ γκαρντ. Μαζί, εξαιρούνται οι Τζέρεμι Λιν, Τρέι Μπερκ, Ρέτζι Τζάκσον, Μπράντον Τζένινγκς (με πόνο ψυχής, όπως επίσης και στην περίπτωση του Πάτρικ Μπέβερλι, στο φαν κλαμπ του οποίου είναι Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας), Ντάρεν Κόλισον, Μπράντον Νάιτ ή Ο Τζέι Μέιγιο. Και πάλι μένουν 16, οι 11 εκ των οποίων, αν υπήρχε μία μηχανή του χρόνου, θα ήταν στην κορυφαία δεκάδα των παικτών το 1985, δηλαδή την πρώτη χρονιά του Ραλφ Σάμπσον και του Σαμ Μπούι, δηλαδή... του Μάικλ Τζόρνταν, στο πρωτάθλημα. Και πάλι, θα μπορούσε κάποιος να φτιάξει μία πρώτη 
 
Ως εκ τούτου, δημιουργείται μία σχεδόν ασύδοτη ελευθερία ώστε να δοθούν τα βραβεία. Για να λειτουργήσει αυτή η μπασκετική ασωτία, χρειάζεται να μπουν κάποιοι κανόνες. Πρώτον, δεν θα τηρηθεί απαρεγκλίτως το οσκαρικό πρωτόκολλο, με τη μανία του να δοθούν όλα τα σχετικά βραβεία, ούτε το τηλεοπτικό πρωτόκολλο (το οποίο, αν υπάρχει, δεν έχω ιδέα ποιο είναι). Θα υπάρχουν συγκεκριμένα ειδικά βραβεία που θα προέρχονται από τηλεοπτικές σειρές, ως επί το πλείστον. Ο δεύτερος είναι ότι αυτά τα βραβεία συνήθως αναιρούνται μία εβδομάδα μετά το All Star Game, επ' ευκαιρία του οποίου, άλλωστε, δίνονται, διότι είναι σχεδόν σαν το τέλος του πρώτου γύρου η συγκεκριμένη φάση. Οπότε, επειδή η γη είναι στρόγγυλη, όπως και η μπάλα, αποκλείεται να είναι ίδια η παρέα που θα σηκωθεί για να ευχαριστήσει τον μπαμπά και την μαμά της. Πέρυσι, πριν το All Star Game, γινόταν λόγος για το πόσο γαμάτοι ήταν οι Ιντιάνα Πέισερς και λίγο πολύ έμοιαζε με εγκληματική ενέργεια η απόρριψη του Λανς Στίβενσον από το συγκεκριμένο παιχνίδι. Ενάμιση χρόνο μετά, αφού ο Στίβενσον φύσηξε στο αυτί του ΛεΜπρόν Τζέιμς και έφθασε στη Σάρλοτ, οι Χόρνετς θα μπορούσαν να τον ανταλλάξουν με τον Σπένσερ Χος, δίνοντας στους Κλίπερς και ένα πικ δεύτερου γύρου. 
 
Χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις... 
 
 
Βραβείο καλύτερης ταινίας: Στους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς. Η ομάδα του Στιβ Κερ δεν έχει το ρεκόρ στο ΝΒΑ, αλλά την τελευταία εβδομάδα και μετά την ήττα από τους Χοκς έβγαζε φλόγες. Ο Τσαρλς Μπάρκλεϊ θεωρεί ότι οι Γουόριορς δεν θα πάρουν το πρωτάθλημα, διότι δεν μπορεί να κατακτηθεί από ομάδες που βασίζονται τόσο πολύ στο τζαμπ σουτ τους, αλλά δεν δικαιώνεται από τη στατιστική: το 41,2% των επιθέσεων των Γουόριορς έρχεται μέσα από τη ρακέτα, το 28,2% από το τρίποντο και μόλις το 15,4% από σουτ σε μέση απόσταση. Μπορεί το τρίποντο να είναι το όπλο τους (ένα όπλο... οικουμενικό που μαθαίνουν από το λύκειο πια ότι είναι η ενδεδειγμένη επιλογή ακόμα και σε καταστάσεις αιφνιδιασμού ή δευτερεύοντος αιφνιδιασμού), αλλά αυτό δεν προεξοφλεί την ήττα τους: την τελευταία 10ετία στα πλέι οφ, η ομάδα που έβαλε τα περισσότερα τρίποντα προκρίθηκε 97 φορές και αποκλείστηκε 48, ενώ η ομάδα που επιχείρησε τα περισσότερα τρίποντα προκρίθηκε 85 φορές και αποκλείστηκε 61. Οι Γουόριορς είναι η πιο θεαματική ομάδα για να βλέπεις να παίζει, επειδή κάποια στιγμή μέσα στο 2014, από τον Μάρτιο ως τον Νοέμβριο, έχεις σκυλοβαρεθεί τη Lob City και τους Κλίπερς, όσο κι αν ο Κρις Πολ μπορεί να παραμένει ακόμα ο καλύτερος αγνός πόιντ γκαρντ του πρωταθλήματος και ένας από τους 10 κορυφαίους στη θέση από τότε που την καθιέρωσε ο Μπομπ Κούζι. Το θέμα είναι ότι το παιχνίδι των Γουόριορς βασίζεται στη ροή και σε μία ποιητικότητα η οποία έχει τον ίδιο λυρισμό με την ντρίμπλα του Στέφεν Κάρι. Εδώ πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι επειδή οι Splash Brothers και ο υπόλοιπος υπέροχος θίασος παίρνουν το βραβείο της Καλύτερης Ταινίας, δεν είναι ο Κάρι στους ανδρικούς ρόλους, αν και θα έπρεπε. Διότι είναι ένας παίκτης που, όταν είναι εκτός παιχνιδιού, η ομάδα του χάνει με 17,8 πόντους επί των 100 κατοχών από τον αντίπαλο. Ο Κάρι έχει φετινό ατομικό ρεκόρ 51 πόντων, διαλύοντας τους Πόρτλαντ Μπλέιζερς, είναι στην κορυφαία δεκάδα σε πόντους και ασίστ, κάτι που μόνο ο ΛεΜπρόν έχει καταφέρει, ενώ είναι μάλλον ο κορυφαίος σουτέρ όλων των εποχών σε ό,τι αφορά το τρίποντο που δημιουργεί ο ίδιος για τον εαυτό του. Δεν έχει υπάρξει άλλος στην ιστορία του ΝΒΑ που να το έχει τόσο εύκολο. Για τον Τόμπσον... παρακάτω, ο Άντριου Μπόγκουτ είναι ο Μπιλ Λαϊμπίρ των Πληβείων, ο Ντρέιμον Γκριν μπορεί πια να σουτάρει για 3 και έχει αυξήσει κατακόρυφα το ποσοστό του από την περυσινή σεζόν και στους φόργουορντ οι Γουόριορς είναι «φορτωμένοι» με ό,τι καλύτερο: τον Πίπεν των Ρακοσυλλεκτών, Αντρέ Ιγκουοντάλα, τον πόιντ (σμολ) φόργουορντ Σον Λίβινγκστον και τον Χάρισον Μπαρνς. Συν τοις άλλοις προσφάτως επέστρεψε ένας από τους πιο αποτελεσματικούς πάουερ φόργουορντ του πρωταθλήματος, ο Ντέιβιντ Λι. Παρ' όλα αυτά... καλή τύχη όταν παίξουν στον πρώτο γύρο των πλέι οφ με τους χωρίς απουσίες Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ. Έρχεται.
 
Βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας: Στους Ατλάντα Χοκς, οι οποίοι πέτυχαν 19 διαδοχικές νίκες. Η αμφιβολία προφανώς και υπάρχει, διότι η Ατλάντα δεν διαθέτει τον παλιό καλό Alpha Dog, αλλά τώρα θα έβαζα τον Αλ Χόρφορντ στην καλύτερη πεντάδα του πρωταθλήματος, και ας έπρεπε να «φάω» τον Μαρκ Γκασόλ. Η Ατλάντα παίζει το μπάσκετ των Σπερς, ψάχνοντας... πρόστυχα τρίποντα στον αιφνιδιασμό, αφού αυτό είναι που πρέπει να κάνεις όταν έχεις στην ομάδα σου τον Κάιλ Κόρβερ.  Ο Τζεφ Τιγκ είναι Χάρι Χουντίνι 1,5 στην ντρίμπλα και δεν είναι καν ο κορυφαίος στο πρωτάθλημα στον χειρισμό της μπάλας και το ομαδικό παιχνίδι της Ατλάντα σκοτώνει κάθε αντίπαλο, λες και ο Χόρφορντ (πρωταθλητής κολεγίου με την τελευταία ομάδα που έκανε το back2back, δηλαδή τους Φλόριντα Γκέιτορς του Μπίλι Ντόνοβαν το 2006 και το 2007) και ο Πέρο Άντιτς μπορούσαν να παίξουν σε ομάδα που δεν είναι ανταγωνιστική. Φυσικά, το alter ego του στους γκαρντ, ο Ντένις Σριούντερ, είναι εξίσου καλός: πρώτον στο σουτ πίσω από τα 6,75μ. και δεύτερον στην αντίληψη, που του επιτρέπει να διαβάζει την κωλυσιεργεία του αντίπαλου. Ο Μάικ Σκοτ και ο ΝτεΜάρ Κάρολ είναι σαν τον Τσάρλι Τσάπλιν στους «Μοντέρνους Καιρούς» και παρά τη δυσπιστία βάζουν τη μηχανή σε λειτουργία. Οι Χοκς έκαναν το πέμπτο μεγαλύτερο σερί νικών στην ιστορία και λίγο πριν το All Star Game, όπου θα έχουν τρεις παίκτες, έκαναν ήττες και νίκες που συνολικά δεν τους έβγαλαν στον αφρό: ηττήθηκαν με 1.1 πόντο ανά 100 κατοχές της μπάλας. Οι μηχανές έπεσαν λίγο, κυρίως επειδή αυξήθηκαν τα λεπτά συμμετοχής του Κεντ Μπέιζμορ. Αυτό το ΠΣΚ θα στείλουν τέσσερις παίκτες στο All Star Game, και το μόνο που αληθινά πρέπει να περιμένει κάποιος είναι την αντίδρασή τους μετά το All Star Game. Οι φόβοι για το ότι δεν έχουν παίκτη να αναλάβει στα τελευταία λεπτά μίας αναμέτρησης είναι τουλάχιστον κοινότυποι: το θέμα είναι να κρατήσουν τη χημεία τους και είναι το νούμερο ένα επίφοβο ζήτημα. Ένα μήνα πριν ήταν να μην πάει παίκτης τους στο ASG, και τώρα, με τελευταίο τον Κάιλ Κόρβερ που θα αντικαταστήσει τον Ντουέιν Γουέιντ, θα πάει όλη η πεντάδα τους πλην έναν. Αν η ήττα τους από τους Σέλτικς είναι δείγμα, θα ξεχαστούν πιο γρήγορα και από την Γκλόρια Σουάνσον στη «Λεοφώρο της Δύσεως». 
 
Βραβείο σεναρίου: Στον Κλέι Τόμπσον. Έχω δει πάνω από μία ντουζίνα φορές το βίντεο με τους 37 πόντους στο τρίτο δωδεκάλεπτο (σε 9 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα ουσιαστικά) του ιστορικού ματς των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς με τους  και κάθε φορά υπάρχει ένα συγκεκριμένο σημείο στο οποίο ενθουσιάζομαι: στο φάουλ που κερδίζει πριν σουτάρει το δέκατο τρίποντό του. Κάνοντας ακόμα μία ντρίπλα, στέλνει την μπάλα προς το καλάθι και αυτή μπαίνει μέσα. Για αυτό το κλασικό δωδεκάλεπτο, που τον έκανε ρέκορντμαν στην κατηγορία με τους περισσότερους πόντους σε ένα δωδεκάλεπτο, πρέπει να βρίσκεται στα βραβεία. Όχι πως δεν είναι σπουδαίος φέτος: 22,2 πόντοι, 3,4 ριμπάουντ, 4,1 ασίστ ανά μέσο όρο, με 44,1% ευστοχία στα τρίποντα, είναι από τους οδηγούς των Γουόριορς. Αλλά χωρίς τους 52 που έβαλε στους Κινγκς, δεν θα μπορούσε να ευχαριστήσει τη μαμά του και τον μπαμπά του για αυτό το βραβείο.  
 
 
Βραβείο πρώτου Ανδρικού Ρόλου: Στον Τζέιμς Χάρντεν. Αυτήν τη στιγμή, ο Beard εμφανίζεται ως ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος και ως ο επικρατέστερος, αν και όχι με μεγάλη διαφορά, για να πάρει το βραβείο του MVP. Ο Χάρντεν έχει 27,5 πόντους ανά μέσο όρο, 5,6 ριμπάουντ ανά μέσο όρο και 6,8 ασίστ. Οι Χιούστον Ρόκετς είναι από εκείνες τις ομάδες που δεν έχουν στο οπλοστάσιό τους τζάμπ σουτ από μέση απόσταση. Δεν είναι δείγμα αυτό, βεβαίως, για το πού πάει το μπάσκετ, αλλά είναι μία λογική. Σε ό,τι αφορά τις ασίστ ο Χάρντεν είναι 12ος, αλλά είναι πρώτος σε δύο υποκατηγορίες πολύ σημαντικές: στις ασίστ για τρίποντο και στις ασίστ για τρίποντο από τη γωνία. 
Το μπάσκετ είναι επιστήμη και νέα πράγματα ξεφυτρώνουν κάθε φορά. Ο ηγέτης των Ρόκετς είναι μάστορας σε μία κατηγορία που ονομάζεται «Functional Miss». Δεν είναι, ουσιαστικά, μία στατιστική κατηγορία, όσο ένα play, που η ομάδα του δουλεύει στην προπόνηση. Έχοντας μάθει τέλεια το eurostep, δηλαδή την αλλαγή κατεύθυνσης στον διασκελισμό του πηγαίνοντας προς το καλάθι (πρύτανης της οποίας είναι ο Μάνου Τζινόμπιλι), ο Χάρντεν βάζει το κορμί του σε γωνίες περίεργες προς το καλάθι. An kai είναι μία μηχανή κερδισμένων φάουλ, μερικές φορές βρίσκεται σε δυσμενή θέση και το σουτ μπορεί να είναι εύστοχο, αλλά το πιθανότερο είναι ότι η μπάλα δεν θα μπει στο καλάθι. Functional miss είναι το επιτηδευμένο άστοχο σουτ, αυτό που κάνει για να στείλει την μπάλα σε συγκεκριμένο σημείο που θα επέμβουν οι ριμπάουντερ. Με αυτόν τον τρόπο, οι ψηλοί- και ειδικά ο Ντουάιτ Χάουαρντ, όταν ήταν υγιής-ξέρουν ακριβώς σε ποιο σημείο θα βρίσκονται. Δεν είναι τυχαίο που είναι η πέμπτη ομάδα σε επιθετικά ριμπάουντ στο ΝΒΑ (με 12,1) πίσω μόνο από τους Ντιτρόιτ Πίστονς (Ντράμοντ-Μονρό), τους Μινεσότα Τίμπεργουλβς (Πέκοβιτς-Γουίγκινς-Μπένετ), τους Νιου Όρλεανς Πέλικανς (Ντέιβις) και τους Ντένβερ Νάγκετς (Φαρίντ-Χίκσον). Αυτή η θέση είναι κατόρθωμα, αν αναλογιστεί κάποιος ότι οι Ρόκετς είναι συνολικά 15οι στο πρωτάθλημα, ακριβώς στο μισό, στη συνολική συγκομιδή ριμπάουντ. Μοιάζει με επιστημονική φαντασία, αλλά είναι αλήθεια. 
 
Βραβείο Β' Ανδρικού Ρόλου: Στον Άντονι Ντέιβις. Στα τέλη του Γενάρη πέτυχε 4 στις 4 βολές στο τέλος του παιχνιδιού με τους Ντάλας Μάβερικς για να χαρίσει τη νίκη στους Πέλικανς. Το τρίποντό του στο ματς με τους Θάντερ, στις 7 Φλεβάρη, βάζει υποψηφιότητα για το καλάθι της χρονιάς. Ο Άντονι Ντέιβις είναι ίδια περίπτωση με τον Ράσελ Γουέστμπρουκ, διότι θα μπορούσε να είναι άνετα MVP στο τέλος της σεζόν, αλλά οι Πέλικανς είναι οριακά πάνω από το 50%. Ο ίδιος έχει βάλει πλώρη για να μπει στην κατηγορία των κορυφαίων σέντερ από την αρχή του μπάσκετ. Στις 11 Μαρτίου ο Ντέιβις κλείνει τα 22 χρόνια ζωής! Είναι ο κορυφαίος ψηλός του πρωταθλήματος και προς το παρόν, σε 46 παιχνίδια πρωταθλήματος- έχει προστατευθεί σχετικά φέτος από τραυματισμούς, έχει 24,5 πόντους, 10,3 ριμπάουντ και 2,7 μπλοκ. Οι αριθμοί δεν μπορούν να αναδείξουν την εικόνα του και τη βελτίωση που έχει παρουσιάσει την τελευταία διετία. Μπορεί να πιάσει την μπάλα όπου και να τη στείλει ο περιφερειακός, μπορεί να σουταρει μετά από ντρίμπλα και, μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου, ήταν ο κορυφαίος στα mid range jumpers από το χάι ποστ. Στο πεδίο, δηλαδή, που βρίσκεται η γραμμή του φάουλ, αλλά και στην αριστερή και στη δεξιά πλευρά. Ο Ντέιβις- που έβαλε περίπου 7 μυικά κιλά μέσα σε δύο χρόνια- έχει ποσοστό ευστοχίας 48,6% από εκείνο τον χώρο, ο Αλ Χόρφορντ είναι πρώτος με 48,9%, ο Ντέιβιντ Γουέστ των Ιντιάνα Πέισερς έχει 48,5%, ο Μορίς Σπέιτς των Γουόριορς και ο Ντιρκ Νοβίτσκι των Μάβερικς 48,2%. Αυτό ήταν το πρώτο σουτ που δούλεψε ο Ντέιβις, αλλά η βελτίωσή του είναι θεαματική στα σουτ εντός πεδιάς γενικώς, αν υπολογίσει κάποιος τη φετινή περίοδο σε σχέση με την πρώτη σεζόν του στο ΝΒΑ, το 2012-13. Ο Ντέιβις σούταρε 64% μέσα στη ρακέτα, ενώ τώρα έχει 69% ποσοστό ευστοχίας και «απειλεί» τον ΛεΜπρόν Τζέιμς, ο οποίος την περίοδο 2012-13 ήταν πρώτος σε ποσοστό ευστοχίας μέσα στη ρακέτα, με το μυθικό 74,7% και πρώτος στην αποτελεσματικότητα στο παιχνίδι μέσα στη ρακέτα. Ο Ντέιβις δεν... δουλεύει μόνο με καρφώματα, όπως, παραδείγματος χάρη, ο ΝτεΆντρε Τζόρνταν ενώ έχει βελτιώσει σημαντικά το ποσοστό του στα σουτ από κάθε μεριά του παρκέ. Από τη δεξιά πλευρά στο χάι ποστ σούταρε 38%, ενώ τώρα έχει φθάσει το ποσοστό ευστοχίας στο 52%. Από την αριστερή πλευρά είχε 33% ποσοστό ευστοχίας και τώρα σουτάρει με 44%. Δεν μπορείς να τον αφήσεις μόνο του. Από τη δεξιά πλευρά κοιτάζοντας τη ρακέτα ευστοχεί στο 35% των προσπαθειών του, αντί του 27% πριν δύο χρόνια. Και από την αριστερή πλευρά στο 44% αντί 30% προ διετίας. Αυτό το σημείο είναι σημαντικό, διότι είναι στοχευμένη η προσπάθεια των Πέλικανς να μάθει να χρησιμοποιεί το ταμπλό, όπως έκανε με πελώρια επιτυχία ο Τιμ Ντάνκαν μετά την πρώτη χρονιά του στο ΝΒΑ.  
 
 
Βραβείο Α' Γυναικείου Ρόλου: Στην Ίγκι Αζαλέα. Η εν λόγω ράπερ είναι φίλη του Νικ Γιανγκ, μπασκετμπολίστα , ο οποίος έχει δώσει στον εαυτό του το παρατσούκλι Swaggy P, και το μεγαλύτερο τρολάρισμα είναι όταν τα Μέσα αποκαλούν τον Γιανγκ Iggy's Azalea boyfriend. Τις προάλλες το κορίτσι με το πραγματικό όνομα Άμεθιστ Αμέλια Κέλι (που το άλλαξε σε Ίγκι Αζαλέα για ποιον λόγο ακριβώς;) έκανε... ρεζίλι τον Γιανγκ στο Twitter, ποστάροντας ότι φοβάται τα δελφίνια.  
 
Βραβείο δεύτερου Γυναικείου Ρόλου: Στην Κέιτ Άπτον. Διότι μπορεί να έχουν περάσει τρία χρόνια από τότε που χόρεψε μπούγκι κατά τη διάρκεια ενός ματς του ΝΒΑ, αλλά ξέρετε τι λένε οι αρχαίοι Αμερικάνοι: once a boogie, always a boogie. 
 
 
Βραβείο πρωτότυπου σεναρίου: Στον Γιάνη Αντετοκούνμπο. Ο τύπος ψηφίστηκε ο παίκτης της προηγούμενης εβδομάδας σε όλο το ΝΒΑ. Άντε να βγάλουμε στην άκρη το ταλέντο και τις προοπτικές, το γεγονός ότι μπορεί να κάνει μπάσιμο από το κέντρο του γηπέδου, και η εντρύφηση να αφορά σε πιο βασικά ζητήματα. Έγινε ο δεύτερος παίκτης κάτω των 20 ετών στην ιστορία του ΝΒΑ που είχε σε παιχνίδι +25 πόντους και +15 ριμπάουντ και μάλιστα στην ήττα 117-111 από το Χιούστον Ρόκετς (πέτυχε 27 πόντους και πήρε 15 ριμπάουντ). Πρώτος ήταν ο ΛεΜπρόν Τζέιμς! Το NylonCalculus τον περιγράφει ως future franchise player, δηλαδή τον μελλοντικό ηγέτη των Μιλγουόκι Μπακς. Ο Αντεντοκούνμπο είναι τρομακτικός και με αυτόν στη σύνθεσή της, η Εθνική θα νικήσει ξανά τις ΗΠΑ ως το 2020. Τότε, ο Gianis (το ένα n βγήκε επίτηδες, είναι η εποχή των Γιάνηδων άλλωστε) θα είναι 25 χρονών! Ανήκει σε εκείνη την εκλεκτή κατηγορία των παικτών που έχουν την επιλογή να αφήνουν τον επιτιθέμενό τους να περνάει, επειδή μπορούν να τον κόψουν από πίσω. Συν τοις άλλοις, είναι από τους μπασκετμπολίστες που μπορούν να παίξουν πέντε θέσεις και αυτό λύνει τα χέρια του Τζέισον Κιντ. Οι Μπακς θα είναι σίγουρα στα πλέι οφ- αφού είναι έκτοι στην Ανατολή έχοντας +14 έως τη νύχτα της Τρίτης από την έβδομη και την όγδοη ομάδα και ο Αντετοκούνμπο θα γίνει ο τέταρτος Έλληνας που θα μπει σε αυτήν τη διαδικασία, μετά τον Ιάκωβο Τσακαλίδη και τους Κώστα Κουφό και Νικ Καλάθη, έχοντας για παρέα τον Κώστα Παπανικολάου των Χιούστον Ρόκετς. Γενικώς, ο Αντεντοκούνμπο είναι ένα δώρο για την Ελλάδα. Αν, δε, τηρήσει την υπόσχεσή του να παίζει στην Εθνική κάθε χρόνο, αλά Ντιρκ Νοβίτσκι και Τόνι Πάρκερ για την επόμενη επταετία τουλάχιστον, η Εθνική θα επιστρέψει σίγουρα στα μετάλλια. Ο Μπιλ Σίμονς του ESPN και της Grantland είχε πει πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα ότι ο Γιάννης είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο αξίζει το ντραφτ του 2013. 
 
 
Βραβείο οπτικών εφέ: Στον Χασάν Γουάιτσαϊντ. Η κατηγορία Player Efficiency Rating, δηλαδή η πιο γνωστή στους μπασκετικούς κύκλους ως PER, είναι αυτή που δείχνει κατά πόσο ένας παίκτης επηρεάζει το παιχνίδι. Από την 1η Ιανουαρίου έως και σήμερα, κορυφαίος στην κατηγορία είναι ο Χασάν Γουάιτσαιντ, με 32.0 PER. Από κάτω είναι: ο Άντονι Ντέιβις με 31.0, ο Στέφεν Κάρι με 29.4, ο Τζέιμς Χάρντεν με 28.9 και ο ΛεΜπρόν Τζέιμς με 28.2. Τα οπτικά εφέ συνεχίζονται, αφού ο Γουάιτσαϊντ έκανε ένα εκπληκτικό τριπλ νταμπλ στο ματς με τους Σικάγο Μπουλς στις 25 Ιανουαρίου, με το βίντεο των μπλοκ του δεύτερο στη συννομοταξία των πιο δημοφιλών βίντεο του ΝΒΑ για τη φετινή σεζόν. Ο Χασάν είχε 14 πόντους, 13 ριμπάουντ και 12 κοψίματα (!), τα 5 εξ αυτών στον κατά τα άλλα ατρόμητο Ταζ Γκίμπσον. Μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου μάζευε το 26,5% των ριμπάουντ των παιχνιδιών όταν βρισκόταν στο παρκέ, μια επίδοση που εφόσον παραμείνει ως το τέλος της σεζόν θα είναι η τέταρτη κορυφαία όλων των εποχών, πίσω από το 29,7% του Ντένις Ρόντμαν τη σεζόν 1994-95, με τους Σαν Αντόνιο Σπερς, το 26,7% του Ρέτζι Έβανς τη σεζόν 2012-13 με τους Μπρούκλιν Νετς και το 26,6% του Ρόντμαν την περίοδο 1995-96 με τους Σικάγο Μπουλς. 
 
Βραβείο μουσικής: Στον Τζον Γουόλ, ο οποίος, εκτός των άλλων,  έχει την πιο ουσιαστική no look πάσα στο ΝΒΑ. Ο πόιντ γκαρντ των Γουίζαρντς δεν πασάρει χωρίς να κοιτάζει μόνο για την εντύπωση, αλλά για να εξολοθρεύσει τη βοήθεια στο pick n' roll. Ο παίκτης που καλύπτει τον ψηλό της Γουάσινγκτον στο γύρισμά του είναι αναγκασμένος να προσέχει και τον χώρο του περιφερειακού που βρίσκεται σχεδόν στην ίδια ευθεία. Κοιτάζοντας τον σούτινγκ γκαρντ της ομάδας του, ο Γουόλ αναγκάζει τον αμυντικό να κάνει ένα βήμα προς την περιφέρεια, ίσα ίσα για να χάσει την ισορροπία του. Η πάσα προς τον σέντερ των «Μάγων» καταλήγει σε εύκολο μπάσιμο. Από όλους τους πόιντ γκαρντ του ΝΒΑ ο Γουόλ είναι ο κορυφαίος πασέρ, διότι σε αντίθεση με τον Στέφεν Κάρι έχει μάθει από πολύ μικρός τις επιταγές της ασίστ. Το τάιμίνγκ του είναι συγκλονιστικό και μπορεί να αχρηστέψει μία επίθεση στέλνοντας την μπάλα από πολύ νωρίς στο φτερό για ένα γρήγορο σουτ τριών πόντων. Η χαρά του Πολ Πιρς, δηλαδή, που επανήλθε στον ανταγωνισμό. 
 
Βραβείο ακουστικών εφέ: Το ακούτε αυτό το ποδοβολητό; Είναι ο Άντριου Γουίγκινς καβάλα σε ένα άτι, μόλις κάρφωσε ξανά από άλεϊ ουπ του Ρίκι Ρούμπιο. Δεν κρατάει ξίφος στο χέρι του, αλλά το βραβείο του ρούκι της χρονιάς, μακράν από τον δεύτερο. Αν ο Γουίγκινς δεν είναι MVP του πρωταθλήματος το 2018, θα μπω στον τροχό του λούνα παρκ. 
 
Βραβείο μοντάζ: Στις ανταλλαγές, που κάποια στιγμή φαινόταν ότι θα τους ωφελήσουν όλους, αλλά αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας που να μπορεί να πει ότι «είμαι αληθινά ικανοποιημένος», με την εξαίρεση των Κλίβελαντ Καβαλίερς που απέκτησαν τον Άιμαν Σάμπερτ, τον Τζέι Αρ Σμιθ και τον Τιμοφέι Μοζγκόφ. 
 
Βραβείο νέου καλλιτέχνη: Στον Γουίλι Κόλεϊ Στάιν. Ο Άντονι Ντέιβιτς των μεσοαστών- ίσως και μεγαλοαστών του κέντρου, εκτός Κολωνακίου- θα παίζουν του χρόνου στο ΝΒΑ. Αυτήν τη στιγμή τρομοκρατεί τους αντίπαλούς του με το Κεντάκι και είναι τόσο ικανός αν και ακατέργαστός, που μόνο και μόνο να αναλογιστείς τις μελλοντικές προοπτικές του φθάνει να περάσει στα πρακτικά ως μελλοντική φαντασίωση. Ένα καλό στοίχημα- με λίγα χρήματα και πολλή απόδοση- είναι ότι θα βρίσκεται στην αποστολή των ΗΠΑ ως ο 12ος παίκτης τους για τους Ολυμπιακούς του Ρίο, ακριβώς όπως ο Ντέιβις το 2012: λογικά θα έχει πάρει το πρωτάθλημα το Κεντάκι. Αν δεν γίνει, το νοκ άουτ ματς που θα χάσει θα είναι μία από τις 10 πιο εκκωφαντικές εκπλήξεις στην ιστορία του μπάσκετ, μαζί με το κρεσέντο του Οσκάρ στους Παναμερικανικούς του 1987, τη Γιουγκοπλάστικα και τη Ζαλγκίρις Κάουνας στο Μόναχο το 1989 και το 1999 αντιστοίχως και το Νορθ Καρολάινα Στέιτ το 1983. 
 
 
Βραβείο μουσικής: Στον Γκρεγκ Πόποβιτς: έναν από τους κορυφαίους προπονητές όλων των εποχών στο ΝΒΑ, που βρίσκεται 18 χρόνια στον πάγκο της ίδιας ομάδας, που έχει 5 πρωταθλήματα, που έχει καταφέρει να κρατήσει στην ομάδα του τον Τιμ Ντάνκαν από το 1997 έως και σήμερα, που έχει καταφέρει να κρατήσει στην ομάδα του τους Μάνου Τζινόμπιλι και Τόνι Πάρκερ από το 2003 έως και σήμερα και που απάντησε στην ηθικά ηλίθια ερώτηση του γιατί οι Σπερς έπαιξαν καθαρή άμυνα στα τελευταία δευτερόλεπτα του έκτου τελικού του 2013 κατακτώντας ένα πρωτάθλημα που αποτελεί διδαχή στο μπάσκετ. Ο «Ποπ», που προσφάτως συμπλήρωσε 1000 νίκες στην κανονική περίοδο, είναι ο αληθινός λόγος που οι δύο ερωτήσεις στον προπονητή αποκτούν αξία, είτε αυτό σημαίνει να κοροιδεύει τον Γκρεγκ Σάγκερ, είτε να δίνει την ίδια απάντηση. Το turnovers, λέξη που χρησιμοποίησε σε συνέντευξη με την Ντόρις Μπερκ, έκανε εκείνη τη συνομιλία μνημειώδη. 
 
Βραβείο τραγουδιού: Στο «ΟΚ» του Κόμπε Μπράιαντ, όταν έμαθε από τον γιατρό τον τραυματισμό στον ώμο, που σήμαινε ότι θα έμενε έξω όλη τη σεζόν. Πέρα από το γεγονός ότι η παραγωγή του βίντεο είναι εκπληκτική, μιλάμε για έναν από τους 10 κορυφαίους σούτινγκ γκαρντ όλων των εποχών, που πέρυσι σούταρε βολές με κομμένους χιαστούς και βγήκε εκτός παρκέ χωρίς βοήθεια και δεν σάστισε, ούτε ανοιγόκλεισε τα μάτια του όταν ο Ματ Μπαρνς προσποιήθηκε ότι θα του ρίξει την μπάλα στο πρόσωπο σε μισό μέτρο απόσταση. 
 
 
Βραβείο ξενόγλωσσης ταινίας: Στους ψηλούς που έχουν έρθει από το εξωτερικό για να κάνουν το πρωτάθλημα τέλειο σε έμψυχο δυναμικό. Τη σεζόν 2012-13 οι ψηλοί που τελείωσαν την κανονική περίοδο του ΝΒΑ με PER πάνω από τον μέσο όρο ήταν περισσότεροι από τις πιο πολλές σεζόν του πρώτου μισού της δεκαετίας του '90, ενός διαστήματος που θεωρούνταν Παράδεισος για τους σέντερ. Η έκπληξη είναι ότι οι περισσότεροι αξιόλογοι ψηλοί του πρωταθλήματος, εξαιρουμένου του Άντονι Ντέιβις, έρχονται από το εξωτερικό: ο Ρούντι Γκομπέρ, που είναι καθοριστικός για το παιχνίδι των Τζαζ, από τη Γαλλία (ο εφιάλτης των αδελφών Γκασόλ στον ήδη θρυλικό ημιτελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου του προηγούμενου Σεπτέμβρη), o Άλεξ Λεν των Φοίνιξ Σανς από την Ουκρανία, ο Στίβεν Άνταμς των Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ από τη Νέα Ζηλανδία, ο Γκούργκουι Ντιενγκ από τη Σενεγάλη, φυσικά οι Μαρκ και Πάουλ Γκασόλ, των Μέμφις Γκρίζλις και Σικάγο Μπουλς. Ασφαλώς, οι Νίκολα Βούτσεβιτς και Γιουσούφ Νούρκις κάνουν επίσης διαφορά, όπως μπορεί κάποιος να διαπιστώσει παρακάτω, ενώ ακόμα και στους Πέλικανς, που παίζει το φαινόμενο Ντέιβις, ο Γάλλος Αλέξις Αζινσά καλύπτει με επιτυχία το καλάθι μίας ομάδας που αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε τροχιά πλέι οφ στην κολασμένη Δύση. 
 
Ειδικό Βραβείο «Φράνσις Άντεργουντ»: Στον Ράσελ Γουέστμπρουκ. Όπως ο ήρωας των House of Cards αρχίζει να υφαίνει μία απίθανη ιστορία εκδίκησης όταν δεν του αναθέτουν το υπουργείο Οικονομικών στον Λευκό Οίκο, έτσι και ο Ράσελ Γουέστμπρουκ γίνεται Φρανκ Άντεργουντ σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο ΝΒΑ. Είναι από τους 5 πιο ατρόμητους παίκτες όλων των εποχών, τύπου Τζόρνταν και Κόμπε και όταν μπαίνει στη ρακέτα είναι σαν σκηνή από τανία που ένα αυτοκίνητο σπινιάρει για να σκοτώσει το θύμα του στην ερημιά. Ο Γουέστμπρουκ είναι απίστευτος, και μπορεί να μην πάρει το βραβείο του MVP διότι οι Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ δεν έχουν ρεκόρ που να το επιτρέπει, παρ' όλα αυτά οι 25,9 πόντοι, τα 6,3 ριμπάουντ και οι 7,6 ασίστ ανά ματς είναι στατιστικά που δεν έχει κανένας άλλος στο πρωτάθλημα. Το πιο εντυπωσιακό στατιστικό είναι το κλάσμα που προκύπτει στη σχέση ασίστ-λαθών: ο Γουέστμπρουκ κάνει 3,7 λάθη ανά ματς, πολύ φυσιολογικά, αφού παίζει με το πόδι πατημένο στο γκάζι ακόμα και στις στροφές, αλλά έχει 2 ασίστ ανά λάθος, ένας απολογισμός που επειδή παίζει σαν τον Road Runner με τη δύναμη του Μπρούτο και την επιβλητικότητα του Χουλκ, είναι απίστευτος. 
 
Ειδικό βραβείο «Emir Kusturica»: Στους υπέροχους Βαλκάνιους που αυτήν τη στιγμή, όχι απλώς κάνουν το κομμάτι τους αλλά, είναι πολύτιμοι για τις ομάδες τους. Σε προτεραιότητα είναι ο Νίκολα Μίροτιτς για τους Σικάγο Μπουλς (μια και ίσως πάνε στους τελικούς του ΝΒΑ, μόνο ο Ντέρικ Ρόουζ να είναι καλά, ούτως ή άλλως ο καιρός γαρ εγγύς που δεν θα προκρίνονται οι 8 κορυφαίες ομάδες της Ανατολής στα πλέι οφ, αλλά οι 16 καλύτερες στο ΝΒΑ, οπότε η έβδομη της Ανατολής θα έμενε εκτός play off αυτήν τη στιγμή), ο Νίκολα Βούτσεβιτς για τους Ορλάντο Μάτζικ- μιλάμε για 19,6 πόντους, 11,3 ριμπάουντ και σχεδόν 2 ασίστ ανά μέσο όρο, 20 χρόνια μετά τη ρούκι χρονιά του Ντίνο Ράτζα στους Σέλτικς και ο απίθανος Γιουσούφ Νούρκιτς για τους Ντένβερ Νάγκετς. Ο τρίτος, αφού κόλλησε ένα σουτ από μέση απόσταση και έπεσε στο έδαφος, τρόλαρε τον Μπούγκι Κάζινς, και έγινε ένα από τα GIF του ΝΒΑ με τη μεγαλύτερη θεαματικότητα. Έχω κολλήσει άσχημα με τον... τσογλανισμό του Νούρκιτς, όπως και με το γεγονός ότι έχει 6,8 πόντους και 6,2 ριμπάουντ σε 16,7 λεπτά συμμετοχής και, κυρίως, ότι για πρώτη φορά έπιασε μπάλα μπάσκετ πριν από 6 χρόνια, όταν, δηλαδή, ήταν 14.  
 
Ειδικό Βραβείο «Breaking Bad»: Στους Κλίβελαντ Καβαλίερς. Είναι η σειρά που ξεκινάει αργά και έπειτα απογειώνεται με αποτέλεσμα να στείλει επιστολή ο Άντονι Χόπκινς σε όλο το καστ και να του διαμηνύσει ότι δεν έχει δει κάτι καλύτερο στη τηλεόραση από τότε που θυμάται τον εαυτό του; Αυτό. Οι Καβς έκαναν 12 συνεχόμενες νίκες τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο και έστειλαν ένα μήνυμα σε όλες τις ομάδες του ΝΒΑ, ο Τιμοφέι Μόζγκοφ έκλεισε μία τρύπα, ο Τζέι Αρ Σμιθ μπορεί να μετατραπεί σε υπερόπλο και μέχρι να φθάσει η ώρα των play off ο Κέβιν Λοβ αναμένεται να έχει βρει τον ρόλο του. Επίσης κάνουν θραύση στην κατηγορία WAR, δηλαδή wins above replacement. Το ποσοστό νικών που παίρνουν από τους νέους παίκτες τους είναι της τάξης του 63%, που σημαίνει ότι μόνο 48 από τις 939 ομάδες οι οποίες έχουν παίξει σε σεζόν με 82 ματς, από το 1998 και έπειτα, έχουν υψηλότερο ποσοστό νικών. Η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων, μάλιστα, είναι ομάδες που δεν είχαν τύχη στο να πρωταγωνιστήσουν στο πρωτάθλημα. Κάποιος πρέπει να κάνει μία προσπάθεια για να βρει την ομοιότητα στο tweet του ΛεΜπρόν για τον Λοβ με τη σχέση του χημικού Γουόλτερ Γουάιτ με τον Τζέσε Πίνκμαν, αλλά δεν είναι η μεγαλύτερη δυνατή. 
 
 
Ειδικό βραβείο «Τζον Ντο»: Το 2014 ο Καγουάι Λέοναρντ έγινε ο νεότερος MVP τελικών πρωταθλήματος από την εποχή που ο Τιμ Ντάνκαν πήρε το σχετικό τρόπαιο στους τελικούς του 1999. Η αμυντική δεινότητά του τον κατατάσσει στους σίριαλ κίλερ. Ο Λέοναρντ, που μπορεί να έχασε δύο εβδομάδες δράσης λόγω τραυματισμού, είναι ο πιο φονικός αμυντικός του πρωταθλήματος. Η συγκυρία που τον έστειλε στους Σπερς ήταν ευλογία, διότι ο κόουτς Πόποβιτς του έκοψε αυτομάτως τα φρου φρου και αρώματα, όπως είναι, παραδείγματος χάρη, ένας πανηγυρισμός στο πρόσωπο του αμυντικού μετά από ένα facial. Ο Λέοναρντ έχει αυτά τα μακριά άκρα που του επιτρέπουν να βάλει το χέρι του στην ντρίμπλα του επιτιθέμενου ακόμα και την ώρα του σκριν από τον ψηλό, που είναι έτοιμη να θέσει σε λειτουργία ένα play της αντίπαλης ομάδας. Οι Σπερς μπορεί να έχασαν εύκολα από τους Μπουλς στο παιχνίδι της επιστροφής του, αλλά στα τελευταία 10 παιχνίδια τους έχουν ρεκόρ 7-3 και το σερί των 14 νικών που θα έρθει μετά το All Star Game, θα τους φέρει στη 2η θέση της δυτικής περιφέρειας, από την έβδομη που βρίσκονται τώρα. Θα το δείτε. Εδώ πρέπει να δοθεί και το ειδικό βραβείο «Τσάρλι Τσάπλιν» στον Μάνου Τζινόμπιλι, διότι όπως δεν έχει εμφανιστεί άλλος Τσάπλιν στον κινηματογράφο, έτσι δεν πρόκειται να εμφανιστεί άλλος Τζινόμπιλι στο μπάσκετ.

—————

2015-02-11 21:44

Η πετσέτα του Ταρκάνιαν

 

Ούτε πέντε μέρες μετά τον θάνατο του Ντιν Σμιθ, ο Τζέρι Ταρκάνιαν απεβίωσε. Ο μάταιος κόσμος θα συνεχίσει να είναι τέτοιος μετά από αυτόν, όπως ήταν και πριν. Γεννημένος στις 8 Αυγούστου του 1930, ο «Tark the Shark» έμεινε στην ιστορία ως ο προπονητής που ανέστησε αθλητικά το Λας Βέγκας. Το κολέγιο UNLV απορροφούσε τη μυρωδιά μίας πόλης η οποία έγινε περιπετειώδης αν και φτιάχθηκε με αρχικό στόχο το να ξεκουράζονται οι στρατιώτες, αλλά ο υπέροχος προπονητής του, ένας αυθεντικός ειλικρινής άνθρωπος όπως τον περιγράφει ο Αλεξάντερ Γουλφ στον επικήδειό του στο Sports Illustrated, έγινε εκείνος που έφτιαξε μία ομάδα η οποία έκανε θραύση. Ανέλαβε το 1973 και έφυγε το 1992: πριν από εκείνον το UNLV, το κολέγιο που βρίσκεται στην έρημο Νεβάδα του Τέξας, δεν είχε καμία νίκη. Μετά δεν είχε καμία ήττα. 

Με τον Ταρκάνιαν το πανεπιστήμιο είχε 12 παρουσίες σε τελική φάση του κολεγιακού πρωταθλήματος, από το 1983 έως το 1991 μάλιστα διαδοχικές. Από τότε και έπειτα, τα κατάφερε σε 8 περιπτώσεις. Έφθασε 9 φορές στο Sweet Sixteen με τον Ταρκάνιαν και μία μετά από αυτόν. Έφθασε 5 φορές στο Elite Eight, όλες με τον Ταρκάνιαν. Τέσσερις φορές σε Final 4, δηλαδή το 1977, το 1983, το 1990 και το 1991. Κατέκτησε ένα πρωτάθλημα, το οποίο είναι ακόμα αξιομνημόνευτο, διότι έθεσε ρεκόρ διαφοράς πόντων που είναι ακατάρριπτο. Οι Running Rebels συνέτριψαν 103-73 το Ντιουκ του Μάικ Σιζέφσκι το 1990. 

Κάτωθι, παρατίθεται ένα κείμενο που δημοσιεύθηκε στις 30 Μαρτιου του 2012 για τη συγκεκριμένη ομάδα, στο gavros.gr, στο πλαίσιο του Final 4 που θα γινόταν λίγες μέρες αργότερα. Η συμβουλή για τους ακραιφνείς μπασκετικούς είναι απλή: να βρουν το το ντοκιμαντέρ για το κολέγιο και τον Ταρκάνιαν όσο πιο γρήγορα γίνεται. Είναι μία εκπληκτική ιστορία. 

Πριν από αυτό και βλέποντας ξανά αποσπάσματα από τα ματς του UNLV, είναι να αναρωτιέσαι πώς στο καλό δεν έκανε πελώρια καριέρα ο Στέισι Όγκμον στο ΝΒΑ. Ο Όγκμον θα ήταν το νούμερο ένα στη συγκεκριμένη λίστα, επειδή ο Ρόι Τάρπλεϊ είχε πρόβλημα με τα ναρκωτικά. Άνετα μπαίνει σε αυτή ο Κένι Άντερσον, ένας ντριμπλέρ που ακόμα και σε αυτό το πρωτάθλημα του ΝΒΑ θα ήταν από τους κορυφαίους στον χειρισμό της μπάλας. Στο Final 4 του 1990, το UNLV έπρεπε να νικήσει το δικό του Τζόρτζια Τεκ για να φθάσει στον τελικό. 

«Επί είκοσι χρόνια, οι φυσιοθεραπευτές του κολεγίου του Νεβάδα Λας Βέγκας δίπλωναν μία άσπρη πετσέτα με τον ίδιο τρόπο. Τρεις φορές και μετά την πότιζαν με το νερό. Ο Τζέρι Ταρκάνιαν την έπαιρνε και λίγο πριν ξεκινήσει το παιχνίδι, της έδινε μια γερή δαγκωνιά. Ο προπονητής του UNLV ήθελε νερό, αλλά δεν μπορούσε να πίνει από το μπουκάλι, γιατί το έφτυνε στο πάτωμα. Ό,τι κι αν έκανε, όμως, ήταν ένας θρύλος. Ήταν ο «Tark the Shark» της ερήμου της Νεβάδα, ο φίλος του Φρανκ Σινάτρα, και ο πιο διάσημος κάτοικος της περιοχής που οριστικά γνωστή την έκανε ο Έλβις Πρίσλεϊ. Της πιο περίεργης περιοχής του κόσμου, αυτής για την οποία στο «Έμφυτο Ελάττωμα» ο Τόμας Πίντσον έγραψε το εξής: «Το Λας Βέγκας κάθεται εδώ πέρα μέσα στη μέση της ερήμου και δεν παράγει κανένα χειροπιαστό προϊόν, χρήματα έρχονται, χρήματα φεύγουν, αλλά τίποτε δεν παράγεται. Αυτό το μέρος, σύμφωνα με τη θεωρία, δεν θα έπρεπε καν να υπάρχει, πόσω μάλλον να ευημερεί. Νιώθω ότι όλη μου η ζωή είναι βασισμένη σε μία απάτη. Έχω χάσει την πραγματικότητα. Μπορείτε, σας παρακαλώ, να μου πείτε πού είναι η πραγματικότητα;».

Το UNLV ήταν η πραγματικότητα του Λας Βέγκας. Οι ντόπιοι ένιωθαν ότι με το κολέγιο είχαν υπόσταση. Ο Τζέρι Ταρκάνιαν ήταν ο Θεός τους. Το μπάσκετ που έπαιζε το πανεπιστήμιο της Νεβάδα ήταν ελκυστικό. Όταν η ομάδα του κολεγίου μετακόμισε στο κλειστό στάδιο «Thomas and Mack», επικράτησε φρενίτιδα. Ένα κόκκινο χαλί υποδεχόταν τους παίκτες ενώ ένας καρχαρίας φωτεινός, μέσα από σλάιντς, περνούσε μέσα από τους τοίχους του κλειστού, την ίδια στιγμή που οι φίλαθλοι του UNLV, μεταξύ άλλων και ο Άντρε Άγκασι στα νιάτα του, αλλά και άλλες διασημότητες που έτυχε να βρίσκονται στο Λας Βέγκας, ανοιγόκλειναν τα χέρια τους, δείχνοντας το άνοιγμα των σαγονιών του καρχαρία, του «Shark», όπως ήταν το παρατσούκλι του Ταρκάνιαν. Της πιο αμφιλεγόμενης- ενδεχομένως μαζί με τον προπονητή του Ιντιάνα Στέιτ, Μπόμπι Νάιτ- προσωπικότητας στην ιστορία του κολεγιακού μπάσκετ. Ιδέα του ήταν το παρατσούκλι «Running Rebels» για την ομάδα του κολεγίου, δηλαδή οι «επαναστάτες που τρέχουν». Ήταν, πράγματι, Βέγκας η ομάδα. Αιφνιδιασμοί, άμυνα που έπνιγε τον αντίπαλο, με ντουμπλαρίσματα στους αντίπαλους, με εκμετάλλευση του ανοικτού χώρου στην πρώτη ευκαιρία. Ήταν ο Έλβις και το «βίβα Λας Βέγκας». Ο τροχός της τύχης, το κόκκινο μάυρο, η ρουλέτα, το ανεβοκατέβασμα του μοχλού στα φρουτάκια, μία τύχη που, όμως, βρισκόταν στον έλεγχο αυτού του ασχημομούρη από το Οχάιο. Οι κάτοικοι του Βέγκας ξεχνιόντουσαν με αυτήν την κατάσταση: ένιωθαν παρακατιανοί σε σχέση με οτιδήποτε στις ΗΠΑ είχε πολιτιστικό υπόβαθρο. Τη Νέα Υόρκη ή το Λος Άντζελες. Το Βέγκας δεν ήταν η πόλη του Θεού ούτε του Ανθρώπου. Ήταν σαν να φύτρωσε ένα τεράστιο οίκισμα one night stand στη Νεβάδα, σαν απλώς να μην υπήρχε τη μία στιγμή και να υπήρχε την άλλη, και να συνεχιζε να υπάρχει, με όχημα τον φωτισμό και με ελάχιστα ασκίαστα μέρη, που παραμελήθηκαν λόγω των οικοδομικών τετραγώνων της αφθονίας και βρέθηκαν μόνα τους, αναπαυμένα σε έναν κόσμο καθόλου απειλητικό.

Ο Ταρκάνιαν κλόνισε το NCAA: το κολέγιο της Νεβάδα, ούτως ή άλλως, δεν απολάμβανε ποτέ την εύφημο μνεία της ομοσπονδίας, αλλά γύρω στα μέσα του ’80 βγήκε σε ανοικτή κόντρα με τον προπονητή του, που ούτως ή άλλως ήταν συνώνυμό του. Δεν ήταν το σκάνδαλο περί δωροδοκιών που είχε προηγηθεί- και που παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχαν αποδείξεις, το μόνο που πρέπει να υπάρχει σε τέτοιες περιπτώσεις, μια και οι περισσότεροι αφήνουν υπόνοιες ότι στα περισσότερα κολέγια συμβαίνει- αλλά η ελαστικότητα του προπονητή προς τους παίκτες που δεν μπορούσαν ποτέ να δικαιολογήσουν μία αξιοπρεπή ακαδημαϊκή εκπαίδευση. Στα 10 πρώτα χρόνια του στον πάγκο μόλις 4 ήταν οι παίκτες που αποφοίτησαν από το κολέγιο. Ο Ταρκάνιαν έγραφε εν ολίγοις τον νόμο περί συνδυασμού αθλητικών και φοιτητικών ικανοτήτων στα παλιά του τα παπούτσια και οι κλήσεις του Κολεγιακού Πρωταθλήματος προς το μέρος του ήταν κυριολεκτικά φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Σε αυτό το δίλημμα υπήρχε η νομοθετική άποψη, που δεν επέτρεπε την κλήση παικτών οι οποίοι ήταν στούρνοι, κατά το λαϊκότερο, αλλά και η ηθική, μια και έμοιαζε σαφές ότι ο προπονητής των «Runnin’ Rebels» μάζευε μπελάδες πάνω από το κεφάλι του, το δικό του και του πανεπιστημίου, και τουλάχιστον μπορούσαν οι προβληματικοί πιτσιρικάδες να παίζουν μπάσκετ, μακριά από τις ζημιές.

Όχι πάντα με επιτυχία. Τον χειμώνα του 1987, στις 9 Φεβρουαρίου, ο Λόιντ «Sweet Pea» Ντάνιελς, ένας από τους κορυφαίους παίκτες που έπαιξαν ποτέ το μπάσκετ στους δρόμους της Νέας Υόρκης- που θεωρήθηκε το μεγαλύτερο ταλέντο που γέννησε η πόλη μετά τον Λιου Αλτσίντορ, έπειτα Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ- δεν πρόλαβε να παίξει λεπτό με το UNLV. Συλλαμβανόμενος σε μία αγοραπωλησία κοκαΐνης, μια και εκείνος που δήθεν θα του την πουλούσε αποδείχθηκε αστυνομικός- δημιούργησε ακόμα περισσότερα προβλήματα στον Ταρκάνιαν, μια και οι έρευνες του NCAA με στόχο το κολέγιο της Νεβάδα εντάθηκαν. Ο ξεροκέφαλος τεχνικός δεν άλλαξε τακτική.

Και τις δύο σεζόν από το 1989 έως το 1991, η μπάλα χάθηκε.

Κανείς δεν έχει δει, τα τελευταία 30 χρόνια, καλύτερη ομάδα από το UNLV στα παρκέ του NCAA. Οι επιλογές ήταν διαμαντένιες: πόιντ γκαρντ ο δαιμόνιος Γκρεγκ Άντονι, σούτινγκ γκαρντ ο Άντερσον Χαντ, σέντερ ο Ντέιβιντ Μπάτλερ, σμολ φόργουορντ ο «Plastic Man», Στέισι Όγκμον, και πάουερ φόργουορντ εκείνος που βρίσκεται μέσα στους πέντε καλύτερους παίκτες που έπαιξαν ποτέ στο εθνικό πρωτάθλημα: ο Λάρι Τζόνσον. Στις αρχές του 1989 οι παίκτες του κολεγίου της Νεβάδα τιμωρήθηκαν με αγωνιστικές ποινής από το NCAA εξαιτίας παραπτωμάτων όπως απλήρωτοι λογαριασμοί σε ξενοδοχεία. Στις αρχές της αγωνιστικής περιόδου, ο Γκρεγκ Άντονι σπάει το σαγόνι του σε δύο σημεία απέναντι στο Φρέσνο και κάνει εγχείριση. Μία εβδομάδα μετά επιστρέφει στις προπονήσεις, φοράει προστατευτική μάσκα από γύψο και δεν χάνει ούτε ένα παιχνίδι μέσα στη χρονιά. Το UNLV, το οποίο ο Ταρκάνιαν έχει οδηγήσει ήδη σε δύο Final 4- χάνοντας στους ημιτελικούς από το Νορθ Καρολάινα του Ντιν Σμιθ το 1977 και από το Ιντιάνα Στέιτ του Μπόμπι Νάιτ το 1987- φθάνει στο Ντένβερ με ένα ρεκόρ της τάξης του 33-5, και νίκη στο όριο επί του Κονέκτικατ, με 79-78. Από το Τζόρτζια Τεκ δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα στον ημιτελικό, νικώντας με 90-81 και στον τελικό το Ντιουκ, που ήδη έχει φθάσει στο τρίτο συνεχόμενο Final 4 του, είναι ο αντίπαλος.

Στην άλλη μεριά του πάγκου κάθεται ο Μάικ Σιζέφσκι και η… America’s sweetheart, το καλό παιδί της Αμερικής, έχει γίνει ο Κρίστιαν Λέτνερ. Η μάχη είναι κάτι παραπάνω από μπάσκετ. Είναι η καθαρή λευκή εικόνα των συντηρητικών απέναντι στα μαύρα απόβλητα της κοινωνίας. Είναι μία αναμέτρηση η οποία έχει τεράστια σημασία εκείνη τη στιγμή για τους νεαρούς παίκτες του «Ταρκ», αλλά, επί της ουσίας, δεν έχει καμία: στη νίκη των κακών «Επαναστατών» δεν θα δοθεί δημοσιότητα, αλλά οι «Blue Devils» θα αποθεωθούν. Από τη στιγμή που το ματς ξεκινά, είναι μόνο η ομάδα της Νεβάδα στο γήπεδο, που μπαίνει με το πόδι πατημένο στο γκάζι και δεν το βγάζει ούτε στις στροφές. Αυτό είναι κυριολεκτικό σχήμα, Η ομάδα του Ταρκάνιαν προηγείται με 57-47 στο ημίχρονο και στο δεύτερο μπαίνει αφηνιασμένη στο παρκέ: ένα σερί 18-0, ανελέητο τρέξιμο και ρυθμός που μόνο οι μουσικοί της τζαζ στη Νέα Ορλεάνη μπορούσαν να κοκορεύονται ότι μπορούν να ακολουθήσουν και… αντίο Γρανάδα για το Ντιουκ. Το τελικό 103-73 είναι ένας άνευ προηγουμένου θρίαμβος, αλλά στο κολέγιο δεν ησυχάζουν λεπτό: εκκρεμεί μία απόφαση για την ομάδα, η οποία κινδυνεύει να χάσει το πρωτάθλημα της επόμενης σεζόν. Ο συμβιβασμός καθυστερεί την ποινή για ένα χρόνο, και οι Στέισι Όγκμον και Λάρι Τζόνσον- που μπορούν να πάνε όποια στιγμή θέλουν στο ΝΒΑ- αποφασίζουν να μείνουν στη Νεβάδα.

Η ομάδα του Ταρκάνιαν είναι ακόμα καλύτερη. Φθάνει στην Ιντιανάπολις για το δεύτερο συνεχόμενο Final 4 με ένα απίστευτο 34-0! Το UNLV είναι αήττητο και ο μέσος όρος πόντος διαφοράς στα παιχνίδια του είναι 28! Στην τελευταία προπόνηση της ομάδας πριν τον ημιτελικό με τον Ντιουκ, που είναι προγραμματισμένος για τις 30 Μαρτίου του 1991, η ατμόσφαιρα είναι χαλαρή. Αλλά ο προπονητής καταλαβαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Με ένα βλέμμα θυμού, και ταυτοχρόνως αμηχανίας, λέει στους παίκτες του ότι «αύριο θα χάσετε. Δεν είστε συγκεντρωμένοι στον στόχο σας». Στο Ντιουκ έχει προστεθεί και ο πρωτοετής Γκραντ Χιλ, ένα μαύρο παιδί με πολλές προοπτικές, σεμνό και καλός μαθητής. Ο Μάικ Σιζέφσκι θεωρεί ότι η ήττα της προηγούμενης χρονιάς μπορεί να κάνει καλό στην ομάδα του. Το παιχνίδι είναι κλειστό και 5 λεπτά πριν το τέλος οι «Μπλε Διάβολοι» προηγούνται με 74-71. Τότε γίνεται η φάση που κρίνει το ματς, διότι ο Γκρεγκ Άντονι κάνει διείσδυση στη ρακέτα, αλλά χρεώνεται με επιθετικό φάουλ, το πέμπτο του, και το καλάθι δεν μετράει. Με 12,7’’ για το τέλος και δύο βολές του Λέτνερ, το σκορ έγινε 79-77΄. Ο Λάρι Τζόνσον κατέβασε την μπάλα, πήγε προς τη δεξιά πλευρά και, αν και βρήκε μισό δευτερόλεπτο για να σουτάρει, δεν το έκανε. Όταν ο Λέτνερ βγήκε πάνω του, η μπάλα έφθασε στον Άντερσον Χαντ. Το τρίποντό του βρήκε ταμπλό και σίδερο. Το Ντιουκ πέτυχε, όπως το αποκάλεσαν οι σχολιαστές του παιχνιδιού, «μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία των Final 4». Η ομάδα του Ταρκάνιαν αποκλείστηκε και η θέση του UCLA ως η κορυφαία κολεγιακή ομάδα όλων των εποχών παρέμεινε ακέραιη.

Τον Μάιο του 1991 έγινε η αρχή του τέλους για τον Τζέρι Ταρκάνιαν στον πάγκο του UNLV. Μία εφημερίδα του Λας Βέγκας, η Las Vegas Review-Journal δημοσίευσε φωτογραφία τριών παικτών του κολεγίου, των Άντερσον Χαντ, Μόουζες Σκάρι και Ντέιβιντ Μπάτλερ να πίνουν μπύρα σε μία μικρή χαλαρωτική πισίνα γεμάτη ζεστό νερό- μία πρώιμη μορφή του τζακούζι- στο σπίτι του Ρίτσαρντ, the fixer, Πέρι, ενός σεσημασμένου μάνατζερ, που είχε φήμη ότι έστηνε παιχνίδια. Ο πρόεδρος του κολεγίου, Ρόμπερτ Μάξον, έφθασε στα όριά του: απέλυσε, σε συνέντευξη Τύπου, τον Ταρκάνιαν. Το κολέγιο χωρίστηκε στα δύο, καθώς πολλοί υποστήριζαν ότι ο Ταρκάνιαν είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ακαδημαϊκή μόρφωση των φοιτητών του κολεγίου, ενώ υπήρχε και μία ικανοποιητική μερίδα που δεν ήθελε να δει τον «καρχαρία»- ο οποίος ανέβασε πολλά επίπεδα το ακαδημαϊκό πρόγραμμα του κολεγίου- να απολύεται. Ο «Ταρκ» πήρε πίσω την παραίτηση που είχε υποβάλλει και το UNLV έπαιξε 28 παιχνίδια μέσα στο 1991, σημειώνοντας 26 νίκες. Κατόπιν άρχισε να ισχύει η ποινή που του επέβαλλε το NCAA.

Ο Ταρκάνιαν δεν ξέχασε: το καλοκαίρι του 1992 συμφώνησε με τους Σαν Αντόνιο Σπερς. Μετά από 20 παιχνίδια και ρεκόρ 9-11 απολύθηκε, παίρνοντας αποζημίωση της τάξης του 1,3 εκατομμυρίου δολαρίων. Με αυτά τα χρήματα ως όχημα κινήθηκε δικαστικά εναντίον του NCAA, κατηγορώντας το για παρενόχληση. Η ομοσπονδία δεν παραδέχθηκε ποτέ την ενόχληση, αλλά έξι χρόνια μετά έφθασε σε συμβιβασμό με τον σπουδαίο προπονητή- ο οποίος είναι ο μόνος που έχει πετύχει με τρία κολέγια πάνω από 20 νίκες στο πρωτάθλημα και έχει συνολικό ρεκόρ 729-201, ένα ποσοστό νικών της τάξης του 78,4%, που μόνο τέσσερις προπονητές μπορούν να κοκορεύονται ότι έχουν μεγαλύτερο- δίνοντάς του 2,5 εκατομμύρια δολάρια, το μεγαλύτερο ποσό που έχει χάσει ποτέ σε δικαστική διαμάχη το NCAA».

—————

2015-02-10 00:20

Το τάιμ άουτ

 

Έπρεπε να γίνει μία παύση από όλες τις σκέψεις για να απολαύσω τον θάνατο. Το δεύτερο καλοκαίρι μου στη δημοσιογραφία, δηλαδή το 2006, είχα πει στον Γιάννη φεύγοντας για μία μικρή άδεια να ενημερώνεται κάθε μέρα για την κατάσταση της υγείας του Τζον Γούντεν. Μου λέει ακόμα ότι αυτό είναι αστείο, αλλά παρά το γεγονός ότι φαίνεται τέτοιο, δεν είναι ακριβώς. Ο θάνατος ενός ανθρώπου με τον οποίο με κάποιον τρόπο έχεις συνδεθεί χωρίς να τον γνωρίζεις, είναι το όχημά σου προς το να τον θυμηθείς νομίμως. Ο γραφιάς βρίσκεται μονίμως σε σύγκρουση με τον εαυτό του και ακόμα και παρά το χάος που περιβάλλει ορισμένες φορές το κεφάλι του, ένα μυαλό γεμάτο σκέψεις και αποσπάσματα, δεν μπορεί να λειτουργεί εντελώς αυθαίρετα. Ενώ θέλει να γράψει κάτι, πρέπει να υπάρχει λόγος για να το κάνει.

Ο θάνατος του Τζον Γούντεν ήρθε, τελικώς, το 2010, 4 χρόνια μετά. Πέθανε 100 χρονών παρά 4 μήνες και 10 μέρες. Ο Ντιν Σμιθ, που την Κυριακή «έφυγε» από τη ζωή (Σάββατο 7 Φεβρουαρίου για τις ΗΠΑ), θα έκλεινε σε 21 μέρες τα 84 χρόνια του. Μία από τις πιο προσφιλείς λογομαχίες σε μία εφημερίδα, είναι όταν κάποιος ρωτήσει πόσο χρονών είναι ένας αθλητής. Το δικό μου μέτρημα βασίζεται στο τένις. Υπάρχει κοινή απόφαση σε ό,τι αφορά την ηλικία ενός αθλητή: αν δεν έχει κλείσει τα 27 χρόνια του, φερ' ειπείν, θα γράφεται 26 χρονών. Στην αθλητική δημοσιογραφία πρέπει να το κάνεις αυτό, διότι οι αθλητές ξεκινούν από τα 18 και σταματούν στα 35- τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την εμφάνισή τους στα ΜΜΕ, διότι η αλήθεια είναι ότι ξεκινούν από πιο πριν- δηλαδή ένα διάστημα 17 ετών που δεν θα είναι το μεγαλύτερο της ενασχόλησής τους με κάτι στη ζωή, υπό φυσιολογικές συνθήκες. Για αυτό και πρέπει να δίνεις, μέσω της ηλικίας, χάρη. Βεβαίως, άλλο είναι αυτό και άλλο είναι να μη χαρίζεις 21 μέρες σε έναν άνθρωπο που θα έκλεινε τα 84. Ένα από τα κόλπα της κοινωνικής ζωής, η οποία απεχθάνεται τον θάνατο και φθάνει στο σημείο του ρατσισμού, είναι ότι ο άνθρωπος που πέθανε θα μπορούσε να ζήσει ακόμα περισσότερο. Βεβαίως, δεν είναι κάτι ξέχωρο, ακόμα και αν δεν πρόκειται για ένα σκοτεινό ταξίδι με τη βάρκα. Συμβαίνει μέσα από τη βαρύτητα και την αδυναμία, από την οργανική ανωμαλία που είναι μία ομαλή ανωμαλία, διότι συμβαίνει τόσες φορές κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο.

Οι προπονητές κολεγιακών ομάδων είναι στην enfant gate των ακαδημαϊκών ΗΠΑ. Ειδικά στο μπάσκετ, που δεν είναι απομακρυσμένοι από τους αθλητές τους. Μπορούν να περπατούν στα όρια του αγωνιστικού χώρου ενώ το παιχνίδι παίζεται, που λέει ο λόγος. Τους δίνει η παιδεία το σύστημα να είναι εμπνευστικοί για τους αθλητές, ξεκάθαρα, όχι αφήνοντας την αίσθηση του κρυφού σχολειού. Είναι μέντορες και πολλές φορές Πυγμαλίονες, δάσκαλοι δηλαδή που υποβάλλουν τα παιδιά σε ασφυκτική πίεση. Ακόμα και ο Τζον Καλιπάρι που στρατολογεί τους καλύτερους χάι σκούλερ στις ΗΠΑ, είναι δάσκαλος εντός παρκέ. Ο Καλιπάρι κάνει φανερά ό,τι ο φαρισαϊσμός των υπόλοιπων δεν τους επιτρέπει να κάνουν, παρά μόνο στα μουλωχτά. Το Κεντάκι, αυτήν τη στιγμή, έχει 23-0 στο πρωτάθλημα. Πιθανολογώ ότι 7 παίκτες της συγκεκριμένης ομάδας θα παίζουν, αρχής γενομένης από αυτό το καλοκαίρι και με καταληκτικό το επόμενο, στο ΝΒΑ.

Σε κομμάτι που έγραψε στην Grantland για τον Ντιν Σμιθ, ο Τσαρλς Πιρς θεωρεί ότι είναι ένας από τους τρεις κορυφαίους προπονητές στο κολεγιακό μπάσκετ όλων των εποχών. Και ενώ ο άλλος είναι αναμφισβήτητα ο Γούντεν, που οδήγησε το UCLA στην κατάκτηση 10 πρωταθλημάτων σε 12 χρόνια, ο τρίτος δεν είναι εύκολο να καταλάβεις ποιος είναι. Το πιθανότερο είναι ότι αναφέρεται στον Μάικ Σιζέφσκι, ο οποίος πριν δύο εβδομάδες συμπλήρωσε τις 1000 νίκες στην καριέρα του ως τεχνικός. Παρ' όλα αυτά, ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος. Οι ικανότητες του Σμιθ ξεφεύγουν από το παρκέ και, όπως ο Πιρς αναφέρει, στον ηθικό πόλεμο των ΗΠΑ με τον εαυτό τους, ο πιο σημαντικός κόουτς στην ιστορία του Νορθ Καρολάινα θα ήταν στην πρώτη γραμμή. Μου είναι δύσκολο να είμαι σίγουρος ότι εννοεί αυτόν και όχι κάποιον με μεγαλύτερη ηθική ακεραιότητα. Είναι πολύ δύσκολο να αφήσει εκτός τριάδας τον Σιζέφσκι, ο οποίος- όπως ο Σμιθ το 1976 και ο Μπόμπι Νάιτ το 1984- έχει επίσης χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο και μάλιστα δύο (το 2008 και το 2012).

Φυσικά, ο Σμιθ δεν θα βρισκόταν στην κατηγορία, όσο κι αν τον συμπαθούσε κάποιος, όσο κι αν ήθελε να τον βάλει, αν δεν είχε κατακτήσει δύο πρωταθλήματα. Μέχρι να πάρει το πρώτο το 1982 πέρασαν 21 χρόνια στον πάγκο του Νορθ Καρολάινα ως πρώτου προπονητή. Κατέκτησε το δεύτερο με 11 χρόνια διαφορά, δηλαδή το 1993.

Και τα δύο σημαδεύτηκαν από δύο μνημειώδεις γκάφες στην ιστορία του μπάσκετ.

Όταν ακούμε στην Ελλάδα «Νορθ Καρολάινα», το μυαλό πάει στο κολέγιο που έδωσε στον κόσμο του αθλητισμού τον Μάικλ Τζόρνταν. Στις αρχές της δεκαετίας του '90 ήταν η απόλυτη αθλητική φαντασίωση για παιδιά και εφήβους στην Ελλάδα. Η καριέρα του Τζόρνταν χωρίζεται όπως θέλεις να τη χωρίσεις, αλλά ένας από τους πιο δημοφιλής τρόπους βρίσκεται στην κατηγορία που ονομάζεται The Shot. Το «The Shot» αναφέρεται στον τελικό του κολεγιακού πρωταθλήματος με το Τζόρτζταουν το 1982. Το «The Shot II» στο πέμπτο ματς του πρώτου γύρου της Ανατολής το 1989 με τους Κλίβελαντ Καβαλίερς. Το «The Shot III» είναι το τελευταίο σουτ του στο μπάσκετ (αν υποκριθούμε ότι δεν έπαιξε για μία διετία στους Γουάσινγκτον Γουίζαρντς): το 1998, στο Σολτ Λέικ Σίτι, όταν χάρισε το έκτο πρωτάθλημα στους Σικάγο Μπουλς στον έκτο τελικό με τους Γιούτα Τζαζ.

Εμείς τα μετράμε αλλιώς. Εκείνοι που ασχολούνται με το κολεγιακό μπάσκετ στις ΗΠΑ- και είναι πάρα πολλοί- θυμούνται τον τελικό του 1982 για το καλάθι του Τζόρνταν, αλλά και για την πάσα του Φρεντ Μπράουν στον Τζέιμς Γουόρθι, την γκάφα του γκαρντ των Χόγιας όταν το Τζόρτζταουν επιχειρούσε την τελευταία επίθεσή του για να βάλει το νικητήριο καλάθι. Όταν σκόραρε ο Τζόρνταν έμεναν 16 δευτερόλεπτα, αρκετός χρόνος για να σκοράρει το Τζορτζτάουν και το Νορθ Καρολάινα και στις ΗΠΑ αυτή η πάσα θεωρείται ακόμα μία από τις σημαντικές γκάφες στην ιστορία του εθνικού πρωταθλήματος.



Ο Ντιν Σμιθ κατέκτησε το δεύτερο πρωτάθλημά του το 1993: ήταν η φάση που καθόρισε τον Κρις Γουέμπερ, ο οποίος, με το σκορ στο 73-71 υπέρ των «Ταρ Χιλς» και την μπάλα στα χέρια του για την τελευταία επίθεση του ματς, και αφού του χαρίστηκαν βήματα από τους διαιτητές, πήγε και κλείστηκε στη γωνία, καλώντας τάιμ άουτ, κάτι για το οποίο το Μίσιγκαν δεν είχε δικαίωμα. Εκείνη η ομάδα του Μίσιγκαν είχε το προσωνύμιο «Fabulous Five», διότι ήταν η πρώτη ομάδα στην ιστορία που ξεκίνησε σε παιχνίδι με πέντε πρωτοετείς στη βασική πεντάδα της. Ο Γουέμπερ δεν ορθοπόδησε από αυτό και ακόμα και στο ΝΒΑ έμοιαζε να τον ακολουθεί η κατάρα εκείνης της επίμαχης φάσης: στο τρίποντο του Ρόμπερτ Χόρι στον τέταρτο τελικό της Δύσης του 2002, στον έβδομο τελικό της Δύσης της ίδιας χρονιάς. Λίγο καιρό μετά από το τάιμ άουτ, που σήμαινε βολές και την μπάλα στην κατοχή του Νορθ Καρολάινα, αναδύθηκε στη δημοσιότητα η οσμή του σκανδάλου με πρωταγωνιστή τον Γουέμπερ: φαινόταν ότι είχε πάρει χρήματα, κάτι που δεν επιτρέπεται στο κολέγιο ή, εν πάση περιπτώσει, δεν επιτρέπεται εφόσον αποκαλυφθεί. Το 2013, με το Μίσιγκαν να παίζει στον τελικό του εθνικού πρωταθλήματος με το Λούιβιλ, οι τέσσερις από τους πέντε F.F. (ο Τζέιλεν Ρόουζ, ο Ρέι Τζάκσον, ο Τζουάν Χάουαρντ και ο Τζίμι Κινγκ) βρίσκονταν μαζί στην κερκίδα, διότι ο Ρόουζ είχε υποσχεθεί ότι εκείνη η πεντάδα θα δώσει το «παρών»: ο μόνος που αποστασιοποιήθηκε εντελώς από εκείνο το ματς ήταν ο Γουέμπερ, ο οποίος έδειξε ότι δεν θέλει να θυμάται. Όταν το ESPN, με τη δουλειά του Ρόουζ ο οποίος εργάζεται εκεί, αποφάσισε να κάνει ένα 30 for 30 για τη συγκεκριμένη ομάδα, ένα ντοκιμαντέρ υψηλού τηλεοπτικού επιπέδου, ο Γουέμπερ αρνήθηκε να παρευρεθεί.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το Νορθ Καρολάινα θα έχανε τα πρωταθλήματα. Ο Ντιν Σμιθ ήταν ένας προπονητής σε αναμονή για τον εθνικό τίτλο. Ο δεύτερος τον πέρασε στη μυθιστορία και έκανε τους «Ταρ Χιλς» ένα από τα πιο αξιόλογα μπασκετικά προγράμματα σε όλες τις ΗΠΑ. Απλώς αποδεικνύεται ότι ο θρύλος από το μοιραίο είναι πάρα πολύ κοντά. Ισοϋψής με του Σμιθ ήταν η πίεση που ασκήθηκε στον Ρόι Γουίλιαμς ως το 2005, όταν, δηλαδή, το Νορθ Καρολάινα πήρε ξανά το πρωτάθλημα. Δεν ξέρουμε τι θα προτιμούσαμε αν είχαμε την επιλογή: ο Σμιθ ήταν ένας σπουδαίος τεχνικός, ένας πιονέρος των μπασκετικών συστημάτων, αλλά αυτό δεν σημαίνει συμβόλαιο με την τελική νίκη. Ο Γουέμπερ ένας διασκεδαστής, ένας ασύλληπτα ταλαντούχος πάουερ φόργουορντ. Οι στιγμές της τραγικότητάς του δημιουργούν στον θεατή και στον αναγνώστη ευφορία. Και για αυτό ίσως να μη ζητούσαμε να αλλάξει κάτι, αν είχαμε τη δυνατότητα, εκτός από το να δώσουμε την ευκαιρία στο Τζόρτζταουν και στο Μίσιγκαν Στέιτ να πάρουν το τελευταίο σουτ. Ούτως ή άλλως, οι Fabulous Five είναι η πιο διάσημη ομάδα μίας διετίας που πήγε σε δύο τελικούς και δεν πήρε κανένα πρωτάθλημα. Και αν δεν ήταν ο Σιζέφσκι του Ντιουκ και ο Σμιθ του Καρολάινα- ένας τεχνικός που διαμαρτυρόταν στους διαιτητές, ο δεύτερος μόλις στην ιστορία που αποβλήθηκε από ματς Final 4 το 1991- θα είχαμε μεγάλη δυσκολία να θυμηθούμε τον νικητή στις ήττες του Μίσιγκαν Στέιτ.

—————

2015-02-06 04:41

Α1 πόλο Ανδρών: αγοραστική αξία

 

 
Την προηγούμενη φορά που έγραψα τα τρία μέρη της αγοραστικής αξίας για την Α1 πόλο Ανδρών για το gavros.gr (το πρώτο, το δεύτερο και το τρίτο υπάρχει η δυνατότητα ακόμα να αναγνωστούν) μία κατάσταση ήταν παγιωμένη και μία επρόκειτο να συμβεί: η απόσταση του Ολυμπιακού από τον έτερο δελφίνο του τίτλου- δηλαδή τον ΝΟ Βουλιαγμένης- ήταν σχετικά μικρή, ενώ δέχθηκα και παράπονα που με ανάγκασαν να σκεφτώ σοβαρά να μην συντάξω ξανά μία παρόμοια λίστα. Ωστόσο αν υπάρχει μία σαφής εξοικείωση, αυτή είναι με τη διαστροφή. Ο πρώτος γύρος τέλειωσε και η απόσταση μεταξύ της λήξης του και της έναρξης του δεύτερου γύρου είναι τρεις, ενώ με το 24ωρο που πέρασε απομένουν περίπου 35 ώρες μέχρι να γίνει το ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό στο «Πέτρος Καπαγέρωφ», το οποίο, εκτός των άλλων και σε μία απίθανη συγκυρία, είναι εκείνο της πρώτης με τη δεύτερη ομάδα του πρωταθλήματος. 
 
Οπότε το κείμενο πρέπει να «τρέξει». Το εγχείρημα είναι να εγκλωβιστούν 30 πολίστες μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, με βάση όσα έχουν εμφανίσει ως τώρα, απλώς πρέπει να εξαιρεθούν οι πολίστες του Ολυμπιακού, πλην δύο και μίας τιμητικής αναφοράς. Το θέμα είναι ότι όταν μία ομάδα έχει 33 βαθμούς, 11 νίκες σε ισάριθμα ματς, βρίσκεται στην κούρσα για την καλύτερη επίθεση και την καλύτερη άμυνα ποτέ στην Α1, έχει 67 γκολ περισσότερα από τη δεύτερη καλύτερη επίθεση και 31 γκολ λιγότερα από τη δεύτερη καλύτερη άμυνα, ενώ οι δύο πρώτοι σκόρερ της έχουν μαζί όσα γκολ έχει πετύχει συνολικά ο ΝΟ Χίου στην κατηγορία, δεν μπορείς να έχεις παίκτες της στη λίστα. 
 
Οι κανόνες είναι οι εξής (μόνο και μόνο αν υπήρχε όντως αγορά στο πόλο): 
 
-Η ηλικία μετράει, μαζί με τις ικανότητες. Θα προτιμούσες να έχεις στην ομάδα σου τον Γιάννη Κόχειλα για τα επόμενα πέντε χρόνια ή τον Μανώλη Σολανάκη για τα επόμενα 12; 
 
-Αν δεν υπήρχε καμία απαγόρευση στις ανταλλαγές για ένα 24ωρο, θα ήθελε μία ομάδα να ανταλλάξει τον παίκτη Α με τον παίκτη Β μίας άλλης;
 
-Αν ο Μάνθος Βουλγαράκης είναι στο νούμερο 7, σημαίνει ότι ο Εθνικός θα τον αντάλλαζε μόνο με τους έξι πρώτους και με κανέναν από το νούμερο 8 ως το νούμερο 30. 
 
-Επίσης, το τι θα συνέβαινε στις ομάδες αν «έπαιζε» το σενάριο μίας ανταλλαγής. Αν δηλαδή ακουγόταν ότι ο Δημήτρης Τίγκας μπορεί να γινόταν τράμπα στον Εθνικό για τον Στέλιο Αργυρόπουλο. Ποια ομάδα θα έλεγε, «δεν θέλουμε να ανταλλάξουμε τον παίκτη μας, αλλά υποχρεούμαστε να δούμε τι παίζει με αυτήν την ανταλλαγή» και ποια, «δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξουμε τον παίκτη μας». 
 
Όλα αυτά, αν υποκρινόμαστε ότι όντως υπήρχε μία σταθερή αγορά για το πόλο, ώστε μία επένδυση να μην καταλήξει σε φούσκα. 
 
Πριν ξεκινήσουμε, τιμητική αναφορά: στους παλαίμαχους του Υδραϊκού, τον αειθαλή Πέτρε Σάντα, ο οποίος είναι από τους κορυφαίους παίκτες του ΝΟ Καλαμακίου τη φετινή σεζόν και έχει βάλει το γκολ της σεζόν στο ματς με τον Υδραϊκό, από το κέντρο της πισίνας για να χαρίσει τη νίκη στον ΝΟΚ, στον Γιάννη Θωμάκο, ο οποίος παραμένει η ψυχή του Πανιωνίου, στον Γιώργο Αφρουδάκη, ο οποίος συνεχίζει να προσφέρει τα μέγιστα στην ομάδα του, δηλαδή τον Παναθηναϊκό και στον Άγγελο Βλαχόπουλο. Εξ ορισμού δεν μπορεί να αποτελεί κριτήριο η Α1 για τους «ερυθρόλευκους», απλώς είναι η αίσθηση ότι ο δεξιός περιφερειακός του Ολυμπιακού δεν αναδίδεται μέσα από τις φλόγες, όπως την περυσινή σεζόν. Αν αυτό συμβαίνει επειδή έχει μπλέξει το... κορδόνι της δεξιάς πλευράς δεν είναι βέβαιο, πάντως είναι σίγουρο ότι ο Βλαχόπουλος πέρασε από μία φάση αυτοαμφιβολίας. Ρεαλιστικά, θα κάνει σύντομα μεγάλα ματς. 
 
Και τώρα, στους παίκτες που δεν μπήκαν στην κατηγορία, για διάφορους λόγους (από τη λιγότερο στην περισσότερο δύσκολη επιλογή): στον Γιάννη Γαβαλά του Πανιωνίου, στον Μανώλη Πρέκα, που δεν έχει κάνει αισθητή την παρουσία του στον ΝΟ Χίου. Στον συμπαίκτη του, Στέλιο Μιμίδη, που σε κάνει να αναρωτιέσαι αν η θητεία στη Γαλλία του έκανε περισσότερο κακό παρά καλό.  Στον Γιάννη Τζώρτζη, που έχει βελτιωθεί στον Εθνικό, αλλά έχει ακόμα ένα βουνό να ανέβει προκειμένου να καλύψει τον περυσινό χαμένο χρόνο. Στους Μιχάλη Καζάζη, Μάριο Χατζηγούλα και Θοδωρή Γιαννόπουλο του ΑΝΟ Γλυφάδας, ο οποίος έχει τρεις νίκες στα τελευταία τέσσερα παιχνίδια του. Στον Νίκο Στελάτο, ο οποίος βρίσκει τον τρόπο να δρα στα παιχνίδια του Υδραϊκού. Στον Βασίλη Λιοτσάκη, έναν αριστερόχειρα με αίσθηση του χώρου, που έχασε την ευκαιρία να σφραγίσει το πιο σημαντικό αποτέλεσμα στην ιστορία του ΝΟ Καλαμακίου όταν γλίστρησε η μπάλα από το χέρι του στην προσπάθεια για πέναλτι στον Λαιμό κόντρα στον ΝΟ Βουλιαγμένης. Στον αρχηγό του ΠΑΟΚ, Μίμη Αληχανίδη, ο οποίος είναι σταθερή αξία σε κάθε ματς, αλλά έχασε τη μία θέση από το δίδυμο Κόλιανιν και Μιτελούδη επειδή ο παρονομαστής τους είναι κοινός. Στον Μανώλη Ζερδεβά, ο οποίος ήταν η δυσκολότερη περίπτωση: θα έπρεπε κανονικά να τον βάλω στην πρώτη δεκάδα, επειδή λογικά είναι ο επόμενος πολύ καλός Έλληνας τερματοφύλακας, αλλά το ματς με τον Υδραϊκό είναι μεμονωμένη περίπτωση. Τα επόμενα χρόνια τα δείγματα θα είναι σαφέστερα.   
 
Οι 30 πολίστες χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες. Επειδή η επανάληψη είναι μητέρα της μάθησης, οι τίτλοι ισχύουν σε περίπτωση που υπήρχαν χρήματα και ελεύθερη αγορά στο παιχνίδι. 
 
«ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΤΟ ΒΓΑΛΕΤΕ ΠΑΡΑΕΞΩ»
 
30. Μανώλης Τσαχειλίδης. Ο αναπληρωματικός φουνταριστός του Εθνικού είναι με υποσχετική στους «κυανόλευκους» από τον Ολυμπιακό, αλλά δεν έχει αποδώσει όπως μπορεί να θεωρούσε ο ως τώρα κορυφαίος προπονητής της Α1, Φάνης Κουντουδιός. Ο μικρός έπαιξε για φάσεις με τον Παναθηναϊκό και με τη Βουλιαγμένη, ενώ το ίδιο συνέβη και με τον ΠΑΟΚ. Προς το παρόν είναι εκτός τροχιάς και συνεχίζοντας να βλέπει το πόλο ως χόμπι, σύντομα θα βρίσκεται εκτός θέσης σε ό,τι αφορά τον πρωταθλητισμό. Έχει λιγότερο χρόνο από όσο φαντάζεται. 
 
29. Γιώργος Κατσαούνης. Επέστρεψε μετά από διάλειμμα ενός έτους που τον βρήκε στο Ντουμπάι και προσέφερε στον ΝΟ Καλαμακίου έναν αμυντικό σε καλό επίπεδο, λίγο πιο μποέμ από όσο επιτάσσει η θέση, αλλά σημαντικό συμπαίκτη που μπορεί να προσφέρει αρτιστίκ στιγμές όπως σουτ και πάσες στον φουνταριστό no look. Για ξενιτεμένος και με διάλειμμα ενός έτους από την Α1, παίρνει πολύ καλό βαθμό. 
 
28. Φώτης Μπλάνης. Συγγνώμη, αλλά δεν μιλάμε για έναν... πιτσιρικά επί της ουσίας μπροστά στο ρόστερ του Υδραϊκού; Λένε ότι το πρωτάθλημα της Α1 πόλο Ανδρών θα πρέπει να κρίνεται και από το γεγονός ότι μια ομάδα με μέσο όρο ηλικίας 35 χρόνων είναι έβδομη στη βαθμολογία, αλλά σε κάθε σπορ υπάρχει αυτό που λέγεται fundamentals. Δηλαδή τα βασικά, που το 95% των παικτών του Υδραϊκού τα γνωρίζει απ' έξω κι ανακατωτά. Στο ματς με τη Βουλιαγμένη ο Αντώνης Βλοντάκης έκανε περιστροφή... πίβοτ, δηλαδή έστριψε προς τα δεξιά πριν γυρίσει στην αριστερή πλευρά του για να σουτάρει. Δεν σκόραρε, επειδή ήταν τέλη του τέταρτου οκτάλεπτου, αλλά πόσοι φουνταριστοί στην Ελλάδα μπορούν να το κάνουν αυτό; Ο Μπλάνης κολυμπάει ασταμάτητα, πιάνει τον καλό περιφερειακό της αντίπαλης ομάδας και μπορεί επιθετικά να μη συμμετέχει τόσο πολύ στο παιχνίδι του Υδραϊκού, αλλά εδώ πρόκειται για μία ομάδα που δεν κάνει μπασίματα και που απλώς παίζει χωρίς να κάνει σοβαρά λάθη. Θα τον πρότεινα για την επόμενη τριετία σε οποιαδήποτε ομάδα έχει ρόστερ για να είναι τρίτη στο πρωτάθλημα και της λείπει ο τελευταίος συνδετικός κρίκος. 
 
27. Ζάχος Αναστασιάδης. Μιλάμε για τον παίκτη μίας ομάδας η οποία έπαιξε με τερματοφύλακα παίκτη της, τον Αντώνη Χαριτάκη, ο οποίος είναι και ο προπονητής της, και έχασε μόλις 6-12 από τον ΝΟ Χίου. Μιλάμε για μία ομάδα την οποία ο πρώην προπονητής της, Θοδωρής Χατζηθεοδώρου, άφησε στα κρύα του λουτρού (και δεν είπε τον λόγο, παρά μόνο υπερασπίστηκε τους παίκτες στην τελευταία εκπομπή της συνδρομητικής τηλεόρασης) και της οποίας ο αρχηγός, Ζάχος Αναστασιάδης, τόνισε ότι η διοίκηση του Νηρέα Λαμίας του διεμήνυσε πως δεν ενδιαφέρεται για τους παίκτες και για το πόλο. Αν και κάθε ματς είναι ένα δίλημμα, ο Αναστασιάδης είναι, μαζί με τους Χρήστο, Ανδρέα Φλώρο και τον Θοδωρή Καστανάκη, όαση για τον Νηρέα σε μία χρονιά που μαθηματικά θα οδηγήσει στον υποβιβασμό. Εξάλλου, εκτός από την εκ των έσω αδιαφορία, ο Νηρέας έχει να αντιμετωπίσει και τα σφυρίγματα, που άφησαν Αναστασιάδη και Χρήστο Φλώρο εκτός δράσης για τρία παιχνίδια. 
 
26. Οδυσσέας Μασμανίδης. Μπορεί να πάει παραπάνω στη λίστα ένας φουνταριστός που, ενώ ήταν δυνάστης στις μικρές ηλικίες και ηγέτης των εθνικών ομάδων, στα 19 του δεν μπορεί να κάνει ανάποδο σουτ; 
 
 
25. Κωνσταντίνος Βιτέλλας. 
24. Δήμος Δερμιτζάκης. Ο δεύτερος είναι καλύτερος από τον προηγούμενο χρόνο, αλλά δεν είναι καταλύτης για τον Παναθηναϊκό. Ο Κώστας Λούδης τον υπολογίζει, μένει στο νερό τα τελευταία λεπτά ενός κρίσιμου ματς, φέρνει ενέργεια και πάθος, αλλά πάλι είναι η τέταρτη επιλογή σε μία ομάδα που έχει κάνει καλή πορεία. Το δέμας παίζει ρόλο, αλλά από το ίδιο ύψος κοιτάζει τον κόσμο και ο Αλέξανδρος Γούνας, ο οποίος διακρίθηκε ακόμα και στο Ρέκο και είναι πρώτος σκόρερ στην Α1. Ο πρώτος είχε όλα τα εχέγγυα για μία μεγάλη καριέρα και ανταγωνιστικά ματς που θα αφορούν σε τρόπαια. Ο ΝΟ Χίου, ωστόσο, παρά το αρκετό ταλέντο που διαθέτει, δεινοπαθεί να νικήσει παιχνίδια, είναι τρίτος από το τέλος και αφού δεν είναι έβδομος δεν έχει και μεγάλη σημασία, αλλά τα δεύτερα ημίχρονα της ομάδας του Μίλαν Τζόρτζεβιτς είναι τραγικά. Τα περισσότερα παιδιά της γενιάς του Βόλου δεν έχουν κάνει ακόμα το ξεπέταγμά τους. 
 
23. Μάρκο Τσβέτκοβιτς. Είναι τόσο χαμηλά στη λίστα επειδή ήρθε πριν από λίγο καιρό, δεν ξεκίνησε στο πρωτάθλημα από την αρχή και οι αντίπαλες ομάδες δεν τον περιμένουν. Αλλά ενώ κάνει χαβαλέ στο νερό είναι παικταράς και απέναντι στον Ολυμπιακό έβαλε ένα ασύλληπτο twister. Το Παλαιό Φάληρο, που ούτως ή άλλως είναι ανταγωνιστικό επειδή ο Νίκος Βενετόπουλος είναι πολύ καλός προπονητής, με τον Σέρβο έχει πολλές πιθανότητες να μείνει στην κατηγορία. Το Σάββατο στις 19:00 παίζει στον Άλιμο, απέναντι στον ΝΟ Καλαμακίου, ένα από τα ματς που θα κρίνουν αν θα μπορέσει να φθάσει την έβδομη θέση ή αν, τόσο νωρίς, θα έχει χάσει έδαφος. 
 
22. Κώστας Φλέγκας. Αν, τώρα, αποκληθεί ο τερματοφύλακας του Υδραϊκού ο κορυφαίος πολίστας της ομάδας φέτος, με τόσα ιερά τέρατα στη σύνθεσή του, καλύτερα να πάω να κοιταχθώ ε; 
 
21. Χρβόγε Κόλιανιν. 
20. Δημήτρης Μιτελούδης. Ξεκίνησαν θαυμάσια, πήραν ισοπαλία στη Χίο την πρεμιέρα και στον Λαιμό, βαρέθηκαν ελαφρώς στην πορεία, ο ΠΑΟΚ έχασε το... feeling της σιγουριάς που είχε. Ξαφνικά, η Βουλιαγμένη είναι τέταρτη και έχει αποκτήσει προβάδισμα 5 βαθμών από τον «δικέφαλο», ενώ το Καλαμάκι βρίσκεται μόλις δύο βαθμούς πίσω του. Ο ΠΑΟΚ έχει τον ΝΟΒ στο Ποσειδώνιο στον δεύτερο γύρο, αλλά μόνο αν οι δύο τους ανακτήσουν την όρεξή τους θα έχει τύχη η ομάδα τους.
 
«ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΔΙΝΟΥΜΕ, ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΙΕΙ ΠΟΛΥ»
 
20. Νίκος Κουλιεράκης. So, Νίκος, τι άλλαξε όταν έφυγε ο Σελετόπουλος και έγινε ο Βολτυράκης προπονητής της Γλυφάδας;
 
19. Στέφανος Γαλανόπουλος. 
18. Κώστας Γαλανίδης. Μετά από δύο χρόνια με υποσχετική ο πρώτος κάνει μία χρονιά με τον ΝΟ Χίου που είναι αρκετά μπερδεμένη. Όταν κάναμε το preview της Α1 στο waterpolonews οι Μοσχάτοι με κράτησαν για να μην βάλω τη Χίο πάνω από τον Παναθηναϊκό και είχαν δίκιο, απλώς θεωρώ ότι η έβδομη θέση είναι του χεριού της. Το θέμα είναι τι θα γίνει τη μεθεπόμενη σεζόν (θεωρώντας ότι ο Δεληγιάννης θα συνεχίζει να παίζει πόλο ως το 2016). Ο Γαλανίδης είναι ένα κλικ καλύτερος από πέρυσι, ενδιαφέρεται περισσότερο, ο τραυματισμός το καλοκαίρι του στέρησε τη συμμετοχή σε ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, αλλά φαίνεται ότι τον έκανε να σκέφτεται περισσότερο και με τον ίδιο στο τέρμα στα ματς πρωταθλήματος ο Ολυμπιακός οδεύει για την καλύτερη άμυνα στην ιστορία του πρωταθλήματος, έστω κι αν δέχθηκε 11 γκολ στα τελευταία 2 παιχνίδια του με Γλυφάδα και Παλαιό Φάληρο. Ο Γαλανόπουλος θα πρέπει να επιστρέψει κάποια στιγμή στον Πειραιά και όχι μόνο για προπονήσεις, και θα πρέπει να είναι πανέτοιμος, ενώ δεν φαίνεται ότι είναι σε καλύτερη κατάσταση από την προηγούμενη σεζόν. Ο δεύτερος γύρος είναι ο καλός του, σε κάθε περίπτωση. 
 
17. Παναγιώτης Τζωρτζάτος. Κάτι συνέβη στα μέσα του πρώτου γύρου Παναγιώτη... 
 
16. Κώστας Τσαλκάνης. Δεν σημαίνει κάτι ότι δεν έπαιξε με τον Υδραϊκό. Δεν έπαιξε ούτε με την εθνική ομάδα στο ματς με την Ουγγαρία, ενώ κράτησε τον Ολυμπιακό στα 8 γκολ, που είναι το χαμηλότερο ενεργητικό των «ερυθρόλευκων» στο πρωτάθλημα. Αποκλείεται να μην επανέλθει δριμύτερος στα play off ή να μην ηγηθεί της προσπάθειας του ΝΟΒ για να πιάσει τον Παναθηναϊκό στη δεύτερη θέση και να πάρει το πλεονέκτημα έδρας μέχρι τους τελικούς. Ωστόσο, κάτι φαίνεται να έχει σπάσει μέσα του, ειδικά μετά την απόφαση του Χρήστου Αφρουδάκη να μην παίξει με την Εθνική όσο ήταν προπονητής ο Σάκης Κεχαγιάς. Παραμένει ο αρχηγός της Βουλιαγμένης και μία φυσιογνωμία που ταιριάζει απολύτως με τον Λαιμό, και εκεί θα τελειώσει την καριέρα του. 
 
15. Χρήστος Κουτσιαλής. Με τον Γιάννη Μπεριστιάνο είναι το καλύτερο δίδυμο αμυντικών του πρωταθλήματος (πλην Ολυμπιακού). Το περιφερειακό σουτ του από τον άξονα είναι ιοβόλο και κάνει θραύση, ειδικά σε περιπτώσεις που λήγει ο χρόνος επίθεσης, αλλά δεν εκβιάζει προσπάθειες. Είναι ακόμα αρκετά καλός στα ατομικά μαρκαρίσματα και αποφεύγει τις γρήγορες ποινές. Ο Εθνικός μπορεί να παίζει με Μπεριστιάνο και Κουτσιαλή την ίδια στιγμή, κάτι που δεν του αφαιρεί τίποτα σε ταχύτητα. Είναι η πιο σχηματοποιημένη νέα ομάδα του πρωταθλήματος. 
 
14. Θανάσης Χρυσοσπάθης. 
13. Δημήτρης Τίγκας. Με πολλή στοργή: σταμάτα να κοιτάς τόσο πολύ τους διαιτητές στα παιχνίδια. Ήσουν στο Ευρωπαϊκό της Βουδαπέστης. Επίσης, αν δεν παρίσταται απόλυτη ανάγκη, μην προσπαθήσεις να πάρεις το φάουλ με το στανιό. Δεν ξέρεις τον μύθο με τον βοσκό και τα πρόβατα; 
 
 
12. Μάριος Χατζηκυριακάκης. Μιλάει πολύ στους συμπαίκτες του, ίσως πιο πολύ από ό,τι πρέπει, αλλά έχει δύο εκπληκτικά παιχνίδια στο ενεργητικό του, με τον Παναθηναϊκό στο Ιλίσιο (όταν και σκόραρε από το κέντρο στο τέλος του τρίτου οκτάλεπτου με ένα σουτ υπολογισμένο και όχι... προσευχή) και με τον ΠΑΟΚ στο Ποσειδώνιο. Επίσης, έχει βάλει το νικητήριο γκολ με τον ΑΝΟ Γλυφάδας. Ο Χατζηκυριακάκης είναι από εκείνους τους πολίστες που διέπει μία ελαφρώς παράλογη αυτοπεποίθηση, ότι παίζουν καλύτερα από ό,τι πραγματικά αποδίδουν και αυτό φέρνει άγνοια κινδύνου, αλλά αυτή μόνο καλό έχει κάνει στον Εθνικό, τουλάχιστον στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος. Έχει, βεβαίως, δρόμο ακόμα το πρωτάθλημα και η ομάδα μπορεί να μη ζήσει και να μην πεθάνει μέσα από το πώς βλέπει το παιχνίδι ο περιφερειακός της, καθώς έχει πλεόνασμα ποιότητας, όμως η παρουσία του θα είναι καθοριστική.  
 
11. Στέλιος Αργυρόπουλος. Έχω βάλει στοίχημα ότι θα τον καλέσει ο Θοδωρής Βλάχος στο καμπ προετοιμασίας της εθνικής Ανδρών για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Καζάν, ενώ είναι αυτονόητο ότι θα βρίσκεται στις επιλογές του Θοδωρή Χατζηθεοδώρου για τους Νέους Άνδρες, προκειμένου να αποκατασταθεί και η περυσινή αδικία. Είναι παιδί που βγήκε από την ακαδημία πόλο του Ολυμπιακού (μετά από μια σύντομη πρώτιστη θητεία στον Ηλυσιακό), έχει μάτια και αυτιά ανοικτά, είναι πάντα συνεπής στις προπονήσεις και κάνει υπερωρίες στο γυμναστήριο, έχει γίνει εξπέρ στο δοκάρι όταν ο Εθνικός παίζει παραπάνω, είναι πάντα βασικός και, κυρίως, βρίσκεται πάντα στα τελευταία λεπτά ενός παιχνιδιού στο νερό, όσο κρίσιμο κι αν είναι. Με τον Παναθηναϊκό στο Ιλίσιο του γλίστρησε η μπάλα στην τελευταία επίθεση και το πήρε βαριά, όπως και όλες τις ήττες. Πλέον σκοράρει και συχνότερα και δεν έχει ίχνος εγωισμού στο νερό, για να πάρει τη λάμψη από τους ηγέτες της ομάδας.
 
10. Αλέξανδρος Παπαναστασίου. Με τη Βουλιαγμένη μπλέχθηκε σε μίνι καυγά με τον Χρήστο Αφρουδάκη και δεν μάσησε. Σκόραρε με τον Ολυμπιακό και ο χρόνος συμμετοχής του στο Παλαιό Φάληρο αυξάνεται γεωμετρικά. Είναι γιος του Τάσου Παπαναστασίου του «Πιλότου», αλλά θα γίνει καλύτερος από αυτόν αν έχει τα μυαλά του μέσα στο κεφάλι και ο «Πιλότος» είναι ο πρώτος που χαίρεται με αυτήν την προοπτική. Είναι μακράν ο καλύτερος παίκτης στην Ελλάδα στην ηλικία του (γεννημένος το 1999). Αν υπάρχει λίστα τον επόμενο χρόνο αμφιβάλλω αν θα βρεθεί σε παραπάνω από την θέση που βρίσκεται τώρα, αλλά έρχονται οι εθνικές Εφήβων και Νέων Ανδρών. Αν, δυνητικά, γραφόταν η αγοραστική αξία για τα επόμενα 10 χρόνια, θα ήταν πρώτος σε τρεις συνεχόμενες περιπτώσεις τουλάχιστον, από το 2020 και έπειτα. Αλλά μπορεί να είμαι απλώς εγώ. 
 
«ΝΑ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΒΙΣΩ ΚΙΟΛΑΣ; Ο-Χ-Ι»
 
9. Αργύρης Θεοδωρόπουλος. Η εργασιακή ηθική του υπάρχει σε ελάχιστους άλλους Έλληνες πολίστες, βρίσκεται σε μία ομάδα που αγαπάει και τιμάει την ίδια και τα ελάχιστα χρήματα που παίρνει. Ο Παναθηναϊκός έχει παίξει παιχνίδια στο όριο και η μπάλα περνάει πάντα από τα χέρια του Αργύρη, ο οποίος παίρνει πάντα τη σωστή απόφαση. Ακόμα και στο ματς με τον Εθνικό, που αστόχησε στο τελευταίο σουτ, η προσπάθειά του ήταν τόσο άρτια που έμοιαζε σαν να... αστόχησε επίτηδες για να πάρει το ριμπάουντ ο Γιώργος Αφρουδάκης. 
 
8. Μάνθος Βουλγαράκης. Θα σας το θέσω ως εξής: αν είχα γιο φουνταριστό και ήθελα να τον στείλω σε ομάδα της Α1 για να μάθει να παίζει σε επίπεδο πρωταθλητισμού παρέα με έναν ακόμα φουνταριστό, θα έψαχνα τον Μάνθο Βουλγαράκη. Όχι μόνο επειδή είναι χάλκινος παγκόσμιος πρωταθλητής, αλλά διότι σέβεται τον νεαρό που θέλει να μάθει. Κερδίζει ακόμα αποβολές με μεγάλη συχνότητα και αντέχει 25λεπτα και 30λεπτα στα παιχνίδια, ίσως και λόγω της διαχείρισης που κάνει ο Κουντουδιός στο ρόστερ. Σπουδαία μορφή και αρχηγός του Εθνικού. 
 
 
7. Μανώλης Σολανάκης. Έχει βάλει, σε μία ομάδα που έχει Μιτελούδη, Κόλιανιν, Χατζηγούλα, Βογιατζόγλου, 30 από τα 99 γκολ της, 54 μαζί με τον Αβραάμ Αληχανίδη. Είναι ο πολίστας που οι συμπαίκτες του ψάχνουν σχεδόν σε κάθε επίθεση και παίζει για να βάλει γκολ, όχι για να κερδίσει αποβολή. Είναι από τα παιδιά που κινείται με βάση το πώς... πρέπει, πάει να πει ότι είναι πολύ καλύτερος από πέρυσι. Την εποχή που ο Χριστόδουλος Κολόμβος και ο Κώστας Μουρίκης είναι απόλυτα αφεντικά στη θέση του φουνταριστού στην εθνική ομάδα, ο Μανώλης Σολανάκης δεν έχει καταφέρει να γεννήσει το στοιχείο της αμφιβολίας, αλλά κάποια στιγμή μπορεί να παίξει σε έναν σύλλογο που θα έχει βλέψεις για τους τελικούς της Α1. Ο φετινός ΠΑΟΚ θα μπορούσε ίσως να τα καταφέρει, αλλά υπάρχει μία μικρή λεπτομέρεια που τον εμποδίζει: «λέγεται καλές συνθήκες και πολλή προπόνηση».  
 
6. Γιάννης Κόχειλας. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Θοδωρής Βλάχος, τον επαίνεσε προσωπικά μετά το ντέρμπι με τη Βουλιαγμένη. Μαντεύω ότι, εξαιρουμένων των πολιστών του Ολυμπιακού και των φουνταριστών, είναι πρώτος στην κατηγορία σε γκολ ανά τελική προσπάθεια. Είναι πολύ σπάνιο να σουτάρει και αυτό να είναι λάθος επιλογή. Αν ήταν πόιντ γκαρντ στο μπάσκετ, θα είχε τρεις ασίστ για ένα λάθος ανά ματς.Το ματς του Εθνικού με τον Παναθηναϊκό στο «Πέτρος Καπαγέρωφ» θα είναι άχαστο, αν τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει δραματικά ως τη 17η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Το παιχνίδι του πρώτου γύρου στο Ιλίσιο είναι το κορυφαίο έως τώρα στη σεζόν. 
 
5. Γιώργος Δερβίσης. Δεν είναι μόνο τα άλματα προόδου που έχει κάνει, ότι έχει διδακτέα ύλη με τον Νίκολα Ράτζεν για καθηγητή  και ότι κάτι μου λέει πως θα κάνει τουλάχιστον δύο συμμετοχές στα επόμενα έξι ματς του Ολυμπιακού στο Champions League. Είναι η πιο αισθητή διαφορά στην εικόνα του ΝΟ Χίου με αυτόν και του ΝΟ Χίου χωρίς αυτόν. 
 
«ΘΕΛΩ ΤΡΕΙΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΣΟΥ, 50.000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΝΑ ΜΟΥ ΒΑΛΕΙΣ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ» 
 
4. Παναγιώτης Παπαδόγκωνας. Γιατί δεν έχει σκοράρει τόσο πολύ όσο τις δύο προηγούμενες χρονιές του στον Παναθηναϊκό; Διότι κάνει πολύ καλά όλα τα άλλα πράγματα, που τον οδήγησαν στη 13άδα της Εθνικής για το ματς με την Ουγγαρία στην προκριματική φάση του World League, ένα ματς στο οποίο πήρε χρόνο συμμετοχής και τηρουμένων των αναλογιών ανταποκρίθηκε. 
 
3. Μάριος Καπότσης. Από την Εθνική που πήγε στο Ευρωμπάσκετ της Σουηδίας το 2003 και τον Γιάννη Ιωαννίδη έχει να εξαρτάται τόσο πολύ ομάδα όσο η φετινή Βουλιαγμένη από τον Τεό Λοράντο. Ο προπονητής της δίνει εντολές στους παίκτες του πάσα στην πάσα και μόνο δύο έχουν το ελεύθερο να αυτοσχεδιάσουν. Ο δεύτερος είναι ο Μάριος Καπότσης. Μέσα στο όλο κόνσεπτ της... αμφιβολίας, που έφερε την ήττα από τον Εθνικό και τον Παναθηναϊκό, και την ισοπαλία με τον ΠΑΟΚ, ο δεξιός τέως περιφερειακός του Ολυμπιακού δίνει το στίγμα του. Χωρίς αμφισβήτηση, το επίπεδό του είναι εξαιρετικά υψηλό και δεν ξέρω αν χωρούσε στη δεξιά πλευρά των «ερυθρόλευκων» και αν όντως το κριτήριο βάσει στο οποίο κρίθηκε- και στο οποίο του έγινε το καλοκαίρι του 2013 οικονομική μείωση- ήταν άδικο. Είναι όμως καλύτερο να παίζεις 30 λεπτά σε κάθε παιχνίδι, αντί 5. Ο Μάριος χρειάστηκε, σε μία νεαρή και ασχηματοποίητη ομάδα, τον λιγότερο δυνατό χρόνο προσαρμογής και το αμέσως επόμενο σκαλοπάτι είναι να μπορέσει να νικάει παιχνίδια. Μαρκάρετε αυτά τα λόγια. 
 
 
2. Διονύσης Καρούντζος. Μιλάμε για λαχείο. Ο Εθνικός πήρε τον καλύτερο παίκτη που δεν πήγε στον Ολυμπιακό φέτος το καλοκαίρι. Η διαφορά του με τον Μάριο Καπότση είναι ότι ο δεύτερος δεν έχει συνηθίσει να παίζει 32 λεπτά κάθε ματς, ενώ ο Καρούντζος είχε πολύ σημαντικό ρόλο την προηγούμενη τετραετία στη Βουλιαγμένη. Δεν ξέρω για ποιο λόγο δεν κλήθηκε στην Εθνική για το ματς με την Ουγγαρία, αλλά αν δεν έχει θέσει εαυτόν εκτός αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος το καλοκαίρι θα είναι εκεί. Είχε πάντα σωστή μηχανική στο σουτ και ήταν δύσκολο για όλους τους τερματοφύλακες, αλλά στον Εθνικό έδειξε ότι μπορεί να παίρνει σε κάθε παιχνίδι την πλειοψηφία των προσπαθειών της ομάδας και να ανταποκρίνεται στα επιθετικά καθήκοντά του. Είναι εργατικός, παίκτης του γυμναστηρίου και της σωστής διατροφής, επαγγελματίας σε ένα παιχνίδι που εξ ορισμού δεν είναι τέτοιος. 
 
1. Χρήστος Αφρουδάκης. Θα προβλέψω ότι η κορυφαία χρονιά της καριέρας του δεν έχει έρθει ακόμα. Θα τον προτιμούσα την επόμενη διετία στην ομάδα μου περισσότερο από κάθε άλλο πολίστα. Είναι ο πιο εγκεφαλικός Έλληνας παίκτης και μαζί με τις νίκες και τις αποτυχίες του ΝΟ Βουλιαγμένης έρχεται και η δική του κριτική, ξεχνώντας ότι βρίσκεται σε μία ομάδα που προσπαθεί να μετατρέψει σε κρασί το νερό. Μιλάει συνεχώς στους πιτσιρικάδες του ΝΟΒ, προσπαθεί να καμουφλάρει όλες τις αδυναμίες και δίνει βαθμούς: νίκησε μόνος του το Παλαιό Φάληρο, έβαλε το νικητήριο γκολ με τον ΝΟ Καλαμακίου. Αν ήμουν ο ψυχολόγος του (εφόσον είχε τέτοιον), θα του έλεγα σε κάθε συνεδρία: «Να μ#@&%*, που έφυγες από την Ποζίλιπο. Θα μπορούσες να παίζεις στην Προ Ρέκο τώρα, και να έχεις κατακτήσει τέσσερα Champions League». Χωρίς πλάκα.

—————

—————


Ό,τι του φανεί

/album/%cf%8c%2c%cf%84%ce%b9-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%86%ce%b1%ce%bd%ce%b5%ce%af/i-m-not-always-right-but-i-m-never-wrong-jpg/

—————